'Yakıt maliyetlerindeki artış tüketicilere yansıtılmalı'

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa hükümetlerini geniş tabanlı finansal destekle bölgenin kötüye giden enerji krizine müdahale etmemeleri konusunda uyardı. IMF destek paketlerinin yerine enerji tasarrufunu teşvik etmek ve yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak için yüksek fiyatların.

'Yakıt maliyetlerindeki artış tüketicilere yansıtılmalı'

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa hükümetlerini geniş tabanlı finansal destekle bölgenin kötüye giden enerji krizine müdahale etmemeleri konusunda uyardı.

IMF destek paketlerinin yerine enerji tasarrufunu teşvik etmek ve yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak için yüksek fiyatların yükünü tüketicilerin üstlenmesi gerektiğini belirtti.

'MEVCUT POLİTİKALAR AVRUPA EKONOMİLERİNİ EZİYOR'

CNBC'nin haberine göre IMF çarşamba yaptığı açıklamada hükümetlerin, hedefi belli desteklerle en savunmasız haneleri korumaya çalışması gerektiğini söyledi.

Washington merkezli kurum, tüm tüketicileri artan maliyetlerden korumayı amaçlayan mevcut politikaların Avrupa ekonomilerini ezeceğini ve enerji dönüşümünden caydıracağını ifade etti.

Dün IMGBlog'da yayımlanan raporda, “Hükümetler ticaret hadleri şokundan kaynaklanan reel milli gelir kaybını önleyemez. Enerji tasarrufunu ve fosil yakıtlara geçişi teşvik etmek için yakıt maliyetlerindeki artışın tamamının son tüketicilere yansımasına izin vermeliler” ifadeleri yer aldı.

‘FİYATLAR ARTACAK'

Avrupalı politika yapıcılar şimdiye kadar Rusya-Ukrayna savaşı sonrası kıta genelinde yükselen enerji maliyetlerinin darbesini yumuşatmak için kapsamlı fiyat kontrolleri, sübvansiyonlar ve vergi indirimleri uyguladı.

Ancak IMF bu tür kapsamlı desteklerin bazı hükümetlere bu yıl GSYİH'nın tahmini yüzde 1,5'ine mal olacağı ve dolasıyla fiyatların artmaya devam edeceği konusunda uyardı.

Washington merkezli kurum bu nedenle geniş tabanlı destekler yerine özellikle fiyat artışlarına karşı en savunmasız konumda yer alan yoksul hanelerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

‘BAZI İŞLETMELER DESTEKLENMELİ'

Rapora göre gelir dağılımı açısından en alttaki yüzde 20'lik kesim için maliyetleri dengelemek hükümetlere 2022'nin tamamı için ortalama GSYİH'nın yüzde 0,4'ünden daha aza mal olacak. Yüzde 40'lık kesim içinse maliyet GSYİH'nın yüzde 0,9'u oranında olacak.

Öte yandan Rusya'nın doğalgazı bütünüyle kestiği durumda kısa süreli fiyat artışına karşı bazı işletmelerin desteklenmesinin uygun olduğu belirtildi. Fiyatların birkaç yıl daha yüksek kalması beklendiğinden, işletmeleri desteklemek için vaziyetin “genel olarak zayıf” olduğu da eklendi.

PETROL DEVLERİNDEN REKOR KAR AÇIKLAMASI

IMF’nin yorumları, Avrupa ülkelerinin Rus enerjisine bağımlılığı azaltmanın yollarını aradığı sırada geldi. 

Bununla birlikte enerji devleri, rekor düzeyde kârlar bildiriyor. BP salı günü 14 yılın en yüksek kârını açıkladı. ABD merkezli petrol devleri ExxonMobil ve Chevron da 31 Temmuz'da, yükselen enerji fiyatlarıyla ikinci çeyrekte rekor düzeyde kâr açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, çarşamba günü petrol ve gaz şirketlerini enerji krizinden açıkça vurgun yaptıkları için eleştirdi.

IMF'den İtalya ekonomisi için bu yıl yüzde 3'lük büyüme beklentisi

 

Sri Lanka'daki siyasi kriz nedeniyle IMF ile anlaşma ertelendi

 

IMF: Artan borçlar Asya bölgesini riske sokuyor

 

IMF: Tunus'la müzakerelere başlamaya hazırız

 

IMF, küresel büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER