Yangın Felaketi Dünya Basınında Geniş Yer Buldu; "Dünyadaki Cehennem"

CNN International özel haberinde Akdeniz kıyılarını saran yangınların Avrupa'daki sel baskınlarından hemen sonra geldiğini kaydetti ve iklim değişikliğini vurguladı. BBC gökyüzünün kırmızıya döndüğünü belirtirken, The Sun felaketi "Dünyadaki Cehennem" başlığıyla duy.

Yangın Felaketi Dünya Basınında Geniş Yer Buldu;

CNN International özel haberinde Akdeniz kıyılarını saran yangınların Avrupa'daki sel baskınlarından hemen sonra geldiğini kaydetti ve iklim değişikliğini vurguladı. BBC gökyüzünün kırmızıya döndüğünü belirtirken, The Sun felaketi "Dünyadaki Cehennem" başlığıyla duyurdu.

s-0be9e73387d5a392413bb1df0ca840c1dec5ad
Türkiye'de geçen haftadan bu sabaha kadar 125 orman yangınının 117'si ya söndürüldü ya da kontrol altına alındı, dünya medyası tahliye görüntülerini öne çıkarıyor.CNN International, "Orman yangınları Türkiye'de şiddetli bir şekilde ilerlerken perişan olan çiftçiler 'Hayvanlar tutuştu' diyor" başlığıyla felakete geniş şekilde yer verdi.Ünlü muhabir Arwa Damon ve Gül Tüysüz imzalı haberde, Türkiye'deki 125 orman yangınında en az sekiz kişinin hayatını kaybettiği ve insanların denizden tahliye edildiği aktarıldı.Ünlü muhabir Arwa Damon ve Gül Tüysüz imzalı haberde, Türkiye'deki 125 orman yangınında en az sekiz kişinin hayatını kaybettiği ve insanların denizden tahliye edildiği aktarıldı.

"Bilim insanları sıra dışı hava olaylarının artacağını söylüyordu"

s-c75524e2139a9e00f619fb236c8dfdeea1f3ad
Dev yangınları durdurmak için binlerce personelin savaş verdiğini kaydeden CNN International, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın beş şehri 'afet bölgesi' ilan ettiğini belirtiyor.Akdeniz kıyılarını saran yangınların Avrupa'daki ölümcül sellerin hemen ardından geldiğini vurgulayan CNN'e göre, bilim insanları on yıllardır iklim değişikliğiyle birlikte sıra dışı hava olaylarının artacağını söylüyordu.

Deniz kıyısında çekilen video Washington Post'ta

s-6c202c539691589ec44a419e230d11ea426c10
Washington Post gazetesi "Türkiye panik halindeki turistleri teknelerle orman yangınlarından tahliye ediyor" başlığını kullandı, Bodrum'da alevlerin bazı otellere ulaştığını yazdı. Çarşamba günü başlayan yangın fırtınasının kilometrelerce karelik ormanları ve bazı evleri küle çevirdiğini kaydeden gazete, Bodrum'daki kurtarma operasyonuna geniş yer verdi.Bodrum'da deniz kıyısında çekilen bir videoyu haberine taşıyan Washington Post, tahliye edilenlere yardım eden bir erkeğin "Bu inanılmaz! Yangın beş dakikada buraya nasıl geldi?" dediğini aktarıyor.Türkiye'ye Ukrayna, Rusya, Azerbaycan ve İran gibi ülkelerin söndürme uçağı gönderdiğini vurgulayan gazete, Türkiye'nin Akdeniz ve Ege kıyılarında yaz aylarında sıklıkla yangın çıktığını hatırlatıyor. Ancak gazeteye göre Avrupa'nın güneyini vuran aşırı sıcaklar, Türkiye'nin yanı sıra aralarında İtalya ve Yunanistan'ın da bulunduğu ülkelerde bu yıl dev yangınlara yol açtı. Yunanistan'da bugün hava sıcaklığının 42 dereceyi bulması bekleniyor.

BBC: Gökyüzü kırmızıya döndü

s-60c6febefc1a51bbbb53f234bf17c5a983f4fb
Türkiye, ülkeyi kasıp kavuran, turistleri teknelerle kaçmaya zorlayan ve gökyüzünü kırmızıya çeviren ölümcül orman yangınlarıyla mücadele etmeye devam ediyor.120'den fazla yangın kontrol altına alındı ancak yerel ve uluslararası itfaiyeciler hala yedi yangınla mücadele ediyor. Yangınlarda şu ana kadar toplam sekiz kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.Hafta sonu alevler kıyıya yaklaşırken, turistler ve yerel halk Bodrum ve Marmaris'ten tahliye edilirken özel tekneler kurtarma çalışmalarına başladı.Yangınları araştıran ekip, bir şüpheli kundakçının tutuklandığı yönündeki haberler üzerine yangınlardan bazılarının kasten çıkarılıp çıkarılmadığını belirlemeye çalışıyor.

The Guardian: Son 10 yılın en kötüsü

s-c9827bab31418704a45120f515cea400ece04e
Tüm Akdeniz bölgesindeki yangınları haberleştiren The Guardian gazetesi, İtalya'da sadece 24 saatte 800 ayrı noktada alevlerin yükseldiğini ve Pescara'da turistlerin tahliye edildiğini başlığına taşıdı.Bölge ülkeleri Türkiye, İtalya, İspanya ve Yunanistan'da 40 dereceyi aşan hava sıcaklıklarıyla birlikte yangınların büyüdüğünü dile getiren The Guardian, bu yılki yangın mevsiminin öncekilere göre daha yıkıcı olduğunu kaydediyor.The Guardian'a göre, altıncı gününe giren orman yangınları Türkiye'de son 10 yılın en kötüsü: Bu yıl yaklaşık 95 bin hektar alan küle döndü, 2008-2020 arasında ortalama yanan alan ise 13 bin 500 hektardı.

The Sun: Dünyadaki cehennem

s-ba4ad17252e3ba055eccd089cf761e95d49719
Yunanistan, İtalya ve Türkiye'den yükselen alevlerin aşırı sıcaklarla birleştiğini belirten The Sun gazetesi ise, Türkiye'de çekilen 'inanılmaz' görüntülerin sosyal medyadan paylaşıldığını aktarıyor.İnsanların alevlerden kaçabilmek için sahilde kurtarılmayı beklediğini dile getiren The Sun, Türkiye'de önceki yıllarda ortalama 43 yangın çıktığını yazdı. Gazete felaketi 'Dünyadaki cehennem' başlığıyla sundu.

Al Jazeera: Geride küle dönmüş evler ve küller kaldı

s-96a1fa8ecb9c0e2934c8377c908f4f25eea645
Türkiye'deki yangınları çok sayıda fotoğrafla sayfasına taşıyan Al Jazeera, "Alevler geride küle dönmüş evler ve küller bıraktı" başlığıyla sunduğu haberde bu yılki yangınların çok geniş bir alanı etkilediğini bildirdi. Ortamlarda 'İtiraz' Edersiniz: Ormanların Yağmalanmasının Önünü Açan Kanuna Muhalefet 'Ret' Oyu Vermemiş... - Yangından Kaçarken Tekneyle Açıldıkları Gölde 6 Saat Kurtarılmayı Beklediler - Bir Yanda Sel, Bir Yanda Sıcaklık! Meteoroloji Bölge Bölge Uyardı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER