Yaşlılara Yönelik Sosyal Medyada 'Espri' ile Başlayan Tepkiler Nasıl Ayrımcılığa ve Öfkeye Dönüştü?

Koronavirüs salgını ile beraber risk grubunda bulunan yaşlılara yönelik yapılan espriler kısa sürede tepkiye ve öfke haline dönüştü.

Yaşlılara Yönelik Sosyal Medyada 'Espri' ile Başlayan Tepkiler Nasıl Ayrımcılığa ve Öfkeye Dönüştü?

Koronavirüs salgını ile beraber risk grubunda bulunan yaşlılara yönelik yapılan espriler kısa sürede tepkiye ve öfke haline dönüştü. Sosyal medyada paylaşılan farklı görüntülerde yaşlıların maruz kaldığı ayrımcılığa hep birlikte şahit olduk. 

Yaşından dolayı otobüse alınmayan 65 yaş üstü bir kişinin uğradığı sözlü tacize hep birlikte şahit olduk.

Dinlerken Sarılmak İsteyeceksiniz: 65 Yaş Üstü Olduğu İçin Otobüse Alınmayan Amca! -

İstanbul Bağcılar'da ise yine bir yaşlıya zorla maske takan kişi görüntüleri sosyal medyada paylaştı.

Yaşlı Adama Zorla Maske Takmıştı: 14 Gün Evde Kalma ve Huzurevi Ziyareti Cezası Verildi -

Peki uzmanlar, toplumun ruh halini ve yaşlılara yönelik saldırgan tavırları nasıl yorumladı?

s-6e7431fb2fb261bf5ea2490626c00e0c0f1a0a
BBC Türkçe'den Esra Yalçınalp yaşlıların maruz kaldığı davranışları konunun uzmanları ile görüştü.Psikiyatrist Dr. Arzu Erkan Yüce'ye göre, koronavirüsle mücadelede yapılan "yaşlı" vurgusu, toplumda yaşlıların "riskli değil tehlikeli" oldukları algısına yol açtı.

Uzmanlar ayrıca, salgın ve karantina döneminde fiziken uzak kalmanın hayati önem taşıdığı yaşlılarla uzaktan nasıl ilgilenebileceğimize dair fikirler veriyor

Uzmanlar ayrıca, salgın ve karantina döneminde fiziken uzak kalmanın hayati önem taşıdığı yaşlılarla uzaktan nasıl ilgilenebileceğimize dair fikirler veriyor Uzmanlar ayrıca, salgın ve karantina döneminde fiziken uzak kalmanın hayati önem taşıdığı yaşlılarla uzaktan nasıl ilgilenebileceğimize dair fikirler veriyor 5e7c6c049eba942741fad649.jpg
Sosyolog ve araştırmacı Merve Tunçer, yaşçılığın Türkiye'de bilinen ve konuşulan bir kavram olmadığından bahsederek şu ifadeleri kullandı: 
"Bugünkü yaşçı önyargılarımızın büyük bir sebebi yıllardır televizyonda, belli bir yaşlı stereotipi görerek büyümüş olmamız. Yaşlı stereotipi şöyle bir şey: 'Bunak, yavaş, düşkün, geri kafalı.. Komedi skeçlerinde de hep böyledir. Elinde bastonla yürüyen, gri saçlı, kambur, aksi, genç nesille sürekli çatışma yaşayan bir yaşlı profili çizilir. İnsanlar birçok davranışını bu olumsuz stereotip üzerinden kuruyor."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER