Yazarların Bağlantıları Ortaya Çıktı: 'Sigara İçenlerin Virüse Yakalanma Riski Az' Diyen Makale Geri Çekildi

Sigara içenlerin yeni tip koronavirüse yakalanma riskini yüzde 23 daha düşük olarak gösteren bir bilimsel makale, hazırlayanların tütün endüstrisiyle ilişkisinin ortaya çıkması üzerine geri çekildi.  T24'ün The Guardian'a dayandırdığı habere göre, Dünya Sağlık Örgütü s.

Yazarların Bağlantıları Ortaya Çıktı: 'Sigara İçenlerin Virüse Yakalanma Riski Az' Diyen Makale Geri Çekildi

Sigara içenlerin yeni tip koronavirüse yakalanma riskini yüzde 23 daha düşük olarak gösteren bir bilimsel makale, hazırlayanların tütün endüstrisiyle ilişkisinin ortaya çıkması üzerine geri çekildi. 

s-369482093235288aa67cd595af098e08c01742
T24'ün The Guardian'a dayandırdığı habere göre, Dünya Sağlık Örgütü sigara içenlerin Koronavirüs'ü daha ağır geçirme riski taşıdığını savunurken geçen yıl temmuz ayında European Respiratory Journal'da yayımlanan bir makale, "sigara tüketiminin Covid-19'u ağır geçmekle bağlantısının tespit edilemediğini" ve kullananların hastalığa yakalanma riskinin düştüğünü iddia etmişti. Söz konusu makale, çok sayıda haber sitesi tarafından paylaşılmıştı.

European Respiratory Journal dergisinin son sırasında, makalenin geri çekildiği duyuruldu ve hazırlayanlardan ikisinin tütün endüstrisiyle bağlantısı olduğu belirtildi.

s-fdf20e9ab78b7a0945536e727ae3623e936e8a
Açıklamada, "Makaleyi yazanlardan Jose M. Mier'in o dönem ve şimdi tütün endüstrisinde danışman olarak çalıştığını ve Konstantinos Poulas'ın da o dönem Yunanistan merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan NOSMOKE'de araştırmacı olduğu tespit edildi" ifadeleri yer aldı. Derginin editörleri söz konusu makalede herhangi bir bilimsel hata olmadığını ancak iki yazarın bağlantılarını açık bir şekilde belirtmemesinin çıkar çatışması yarattığını belirtti. Aile Bakanı Yanık'ın Eski Paylaşımları: 'Atatürk Cumhuriyeti Dine Mesafeli Olarak Kurdu' - Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 25 Kadın Cinayetini Başarı Tablosu Olarak Gösterdiği Paylaşıma Tepki Yağdı! - Fotoğrafları Basına Yansımıştı: Bakan Çavuşoğlu, Thodex Vurguncusu Özer'i Tanımadığını İddia Etti
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER