Yılbaşı Partisine Davet Edilmeyen Çalışandan İşverene 100 Bin TL'lik Tazminat Davası

Britanya'da mahkeme, doğum iznindeyken Noel partisine çağrılmadığı için çalıştığı şirkete dava açan kadını haklı buldu.

Yılbaşı Partisine Davet Edilmeyen Çalışandan İşverene 100 Bin TL'lik Tazminat Davası

Britanya'da mahkeme, doğum iznindeyken Noel partisine çağrılmadığı için çalıştığı şirkete dava açan kadını haklı buldu. Şirket, toplamda 10 bin sterline (yaklaşık 100 bin TL) yakın tazminat ödemek zorunda kalabilir.  

s-5285b15ea280237ee0034abf5fa78aa33f3a0e
Catriona Howie, Londra'daki lüks mutfak ve ev eşyası tasarım mağazası Holloways of Ludlow'da genel yönetici pozisyonunda 2013'ten beri çalışıyordu.Howie, 2017'nin temmuz ayında bir senelik doğum iznine çıkarak şirketle seneye yaz çalışmaya devam edecek şekilde anlaştı.Fakat şirketin ekonomik durumu kötüleşirken, bir yandan da kadının işten çıkarılması gündeme geldi.Independet'ta yer alan habere göre, Howie mahkemede kendisine bu konularda hiçbir bilgilendirme yapılmadığını savundu.

Yılbaşı kutlamasına davet edilmedi.

s-709440914995804dbdbb51eb99ee02b8c1686f
Finansal problemler nedeniyle şirket 2017'de özel bir mekanda yılbaşı kutlaması düzenlemek yerine çalışanları bara götürme kararı aldı ama hiç kimse Howie'yi bu kutlamaya davet etmedi.  Şirketin yöneticisi Sarah Nelson duruşmada "resmi bir kutlama partisi düzenlemedikleri için Howie'ye haber vermenin akıllarından geçmediğini" belirtti.   Öte yandan Nelson, eğer Howie o dönemde aktif olarak işyerinde çalışsaydı kendisini kesinlikle davet edeceklerini de ekledi.Mahkeme, şirketin Howie'ye haksızlık ederek hamilelik izninde olduğu için kadını görmezden geldiği kararına vardı.Yargıç Corinna Ferguson, kararında şu ifadelere yer verdi:
"Şirket 2018'e girerken her zamanki gibi bir Noel partisi yapmadı. Öte yandan aralık ayındaki gayrı resmi kutlamanın harcamaları, şirket tarafından resmi parti olarak gösterildi. Howie'nin kutlamaya kasıtlı şekilde davet edilmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Ancak kendisinin davet edilmemesinin sebebi, hiç kimsenin Howie'yi doğum iznindeyken düşünmemiş olması. Söz konusu dönemde iş yerinde çalışıyor olsaydı, davet edileceğine kuşku yok. Dolayısıyla, doğum izninde olduğu için kendisi görmezden gelindi."

Mahkeme ayrıca şirketi içerisinde bulunduğu ekonomik durum ve işini kaybetme riski hakkında Howie'yi doğru bilgilendirmemekle suçladı.

s-5240cdeed25820d97b5a52d1f8a954da7e1129
Karara göre, Howie'ye yaşadığı "duygusal incinme"den ötürü 900 sterlin ila 8 bin 800 sterlin (yaklaşık 9 bin TL ila 88 bin TL)  bir tazminat ödenmesi öngörülüyor.Ayrıca şirket, kadına ödenmeyen maaş ve tatil masrafları için de bin 27 sterlin (yaklaşık 10 bin 270 TL) ödeyecek. Bilim Kurulu Üyesi Turan: 'Aşı Olmak Hastalığın Bulaşmayacağı Anlamına Gelmez' - 'Korona Testi' Bahanesiyle Girdikleri Evde Gasp Yaptılar - Çatıya Çıkanlar, Sundurmanın Altına Saklananlar: Konya'da Eğlence Mekanına Polis Baskını
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER