Yoğuşmalı Kombi Seçerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir? Tasarruflu Kullanılabilen Kombiler Hangisidir?

Yoğuşmalı kombi alırken neye dikkat edilmesi gerekir? Tasarruf yapabilen kombi modellerini nasıl anlar ve hesaplarız? Hepsi bu yazımızda!

Yoğuşmalı Kombi Seçerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir? Tasarruflu Kullanılabilen Kombiler Hangisidir?

Soğuk kış aylarında kombiden yüksek performans verimi alabilmek için kombi seçimi önemli bir konudur. Kombi seçimi için kombinin kullanılacağı evin yalıtım durumu, baktığı cephe, yaşam alanınızın metrekaresi, evdeki banyo sayısı ve kombinin kullanılacağı kat gibi kriterler bulunmaktadır. 

Ayrıca ısıtma ve sıcak su ihtiyacınızı en verimli şekilde karşılayacak ve hizmet verecek bir kombi markası tercih etmenizi öneririz.

Kazan Seçimi
Kombi satın alırken öncelikle kombi seçim hesabı aktif edilmektedir. Normal şartlarda ısı kaybı hesabı yapılmalıdır. Aksi halde pratik kazan kapasitesini aşağıdaki yöntemle hesaplayabilirsiniz.

1- Isıtıcı elemanın (radyatör) takılacağı oda alanı ve oda yüksekliği hesaplanır.
2- Oda hacmi başına (m³); 1. bölge: 30 kcal/saat, 2. bölge: 45 kcal/saat, 3. bölge: 60 kcal/saat, ısı kaybı yapılacak dairenin bölge durumuna göre yukarıdaki değerlerden biri seçilir. Derece gün bölgelerini illere göre TS 825 standardının 34. sayfasından veya ülkenizin ısıtma standardına göre kontrol edebilirsiniz.
3- Bodrum, teras ve çatı katı için ayrıca 15 kcal/saat zam eklenir.

Örnek :
İstanbul (2. bölge) 4 katlı binanın 2. katında 120 m² ve kat yüksekliği 2.8 m olan bir evin ısı kaybı nedir?
– Alan: 120 m² Oda Hacmi: 120 × 2,80 = 336 m³
– 2. bölge ısı kaybı değeri: 45 kcal/h
– Isı kaybı: 336 x 45= 15,120 kcal/h = 15,120 / 860 = 17,6 kW

Metrekare bazında kombi seçimi yapmak, kullandığınız ısıtma sisteminden alacağınız verimi artıracaktır. Size en uygun yoğuşmalı kazan kapasitesini belirlemek için aşağıdaki kazan seçim tablosunu kullanabilirsiniz:

– 160 m2'ye (24kW) kadar 20.000 kcal/saat
– 200 m2'ye (30kW) kadar 26.000 kcal/saat
– 200 m2 ve üzeri (35kW) 30.000 kcal/saat

80 m2, 100 m2, 120 m2 ve 150 m2 ev için 24kW yoğuşmalı kombi modellerini tercih edebilirsiniz. 160 m2'den büyük evler için kapasite seçimi yaparken tablodaki değerleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Yaşam alanlarınız için kombi seçimi yaparken birçok farklı özellik aktif olmakla birlikte m2 unsuruna göre oldukça değişkenlik göstermektedir.

Radyatör Seçimi
Kombi seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da radyatörlerin boyutu ve sayısıdır. Evinizdeki radyatörler ne kadar uzun olursa, kullandığınız ısıtma sisteminden alacağınız verim o kadar yüksek olur.

Radyatör boyuna göre kombi seçerken dikkat etmeniz gereken bilgiler şu şekildedir: Kazan kapasitesi, radyatör boyu 5 metre ile 9 metre arasında olan evlerde 20.000 kcal/saat, 9 metre arasında olan yerlerde 26.000 kcal/saattir. metre ve 13 metre, 13 metre ve üzeri evler için 30.000 kcal/saat kombi idealdir.

Kazan Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Kombi seçerken dikkat edilmesi gereken ilk şey, alanında güvenilir bir markaya ait olmasıdır. Faturalarınızda kötü sürprizlerle karşılaşmamak için daha az yakan kombi tercih etmeye özen göstermelisiniz.
  • Kombi alırken mutlaka bölgenizde yetkili servisi olan markaları tercih edin.
  • Kazanın garanti süresi, TSE, CE, ISO 9002 standartlarına uygunluğu, montajının uzman kişiler tarafından yapılması gibi kriterler de son derece önemlidir ve dikkate alınmalıdır.
  • Kazanın kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olması kullanım sırasında zorluk yaşamamanızı sağlar.
  • Kazan montajı önemli bir konudur. Alan büyüklüğüne göre kazan ölçülerine dikkat edilmelidir. Eğer alanınız küçükse kompakt boy kombiler sizin için uygun olacaktır.
  • Kombinin olası arızalarında yetkili servise ödeyeceğiniz ücret, kombinin yedek parça fiyatları gibi konular da uzun vadede önemli konulardır.
  • Kombi satın alırken iç malzeme özelliklerine de dikkat etmelisiniz. İçinde plastik aksam bulunan kazanları tercih etmeyiniz.
  • Kombi seçimi yapılırken kombinin bazı ek fonksiyonlarının olması kullanım esnasında da çeşitli avantajlar sunmaktadır.
  • Kombi seçimi yaparken yoğuşmalı, hermetik ve bacalı gibi farklı tiplerle karşılaşacaksınız. Özelliklerini iyice araştırdığınızdan ve eviniz için en uygun kombi tipini seçtiğinizden emin olun. Bacalı kazan almayı düşünüyorsanız mutlaka binanızda baca çıkışı bulunmalıdır.
  • Kombi seçerken yoğuşmalı mı yoksa tam yoğuşmalı mı olduğunu kontrol etmeyi unutmayınız.
  • Kazan seçiminde fiyat avantajı son derece önemli bir konudur. Aldığınız ürünün fiyatını karşılamasına ve cebinizi yormamasına dikkat etmeyi unutmayın!

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER