Yunanistan: Afgan Göçmenler İçin Türkiye'ye Daha Fazla Destek Verelim

“AB yeni bir sığınmacı krizini göğüsleyemez” diyen Yunanistan Göç Bakanı Mitarakis, bunun önlenebilmesi için, üzerinde Afgan göçmen baskısı artan Türkiye’ye daha fazla destek teklif edilmesi gerektiğini savundu. Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis, Afganistan kaynaklı .

Yunanistan: Afgan Göçmenler İçin Türkiye'ye Daha Fazla Destek Verelim

“AB yeni bir sığınmacı krizini göğüsleyemez” diyen Yunanistan Göç Bakanı Mitarakis, bunun önlenebilmesi için, üzerinde Afgan göçmen baskısı artan Türkiye’ye daha fazla destek teklif edilmesi gerektiğini savundu.

s-e489b86b331f4bfdf6ebb506dda6b1a9d8eb44
Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis, Afganistan kaynaklı sığınmacı krizini önlemek için AB'nin Türkiye’ye daha fazla yardım etmesini önerdi. Bakan Mitarakis, bugün yaptığı açıklamada, AB’nin 2015 yılında yaşanan sığınmacı akınına benzer bir krizle başa çıkamayacağını, bu nedenle insanların Afganistan’da şiddetlenen ihtilaftan kaçmalarını önleyebilmek için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.“Katiyen olmaz, AB bir kez daha yaşanacak büyük bir göçmen krizine hazır değil” diyen Yunan bakan, Birlik'in böyle bir krizle başa çıkma kapasitesine de sahip olmadığını vurguladı. Deutsche Welle'de yer alan habere göre Mitarakis, sayıları artan Afgan göçmenlerin Türkiye üzerinde oluşturduğu baskıyı hafifletebilmek için de Ankara’ya daha fazla yardım teklif edilmesi gerektiğini söyledi.

Avusturya da Türkiye'ye işaret etmişti

s-1ce3cff64750cd887a010511a436eb7f1eaaad
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, geçen ay Alman Bild gazetesine verdiği mülakatta "Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç'e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum" görüşünü aktarmıştı.Açıklamaları Türkiye’de büyük yankı uyandıran ve sert tepkiye yol açan Kurz ayrıca sığınmacıları geldikleri ülkelere geri gönderme imkanı bulunmuyorsa, AB üyesi olmayan ülkelere iade etme imkanının yaratılması gerektiğini savunmuştu. Kurz'un açıklaması öncesinde AB'nin yeni bir göç akınını sınırlandırabilmek için Afganistan ve Afganistan'a komşu ülkeler için yeni bir mali yardım paketi planladığı, ayrıca 2016'daki mülteci mutabakatıyla Suriyeli sığınmacıları barındıran Türkiye'nin Afgan sığınmacı ve göçmenlerin barındırılmasında da rol oynayabileceği üzerinde durulduğu kamuoyuna yansımıştı.

Avrupa'da deport tartışması

s-813dfc8f1791a255731c7c058ced6a419b577f
Bu arada AB'de, Afganistan’da şiddetlenen çatışmalara rağmen Avrupa ülkelerine sığınma başvuruları reddedilen Afganların ülkelerine deport edilmesi yönündeki uygulama ile ilgili tartışmalar da devam ediyor. Yunan Göç Bakanı Mitarakis, bugünkü açıklamasında bu uygulamanın devam etmesi gerektiğini savundu, “bu uygulamaya son verilmesi, Afganları Avrupa’ya gelmek için cesaretlendirecektir” dedi.Yunanistan, Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika ve Danimarka ile birlikte geçen hafta AB Komisyonu'na gönderdikleri mektupla, Afganistan’da şiddetlenen çatışmalara rağmen, Avrupa’da iltica talepleri kabul edilmeyen Afganların ülkelerine sınır dışı edilmeleri uygulamasının sürmesi gerektiğini savunmuştu.

Almanya ve Hollanda geri adım attı

Bu arada bugün hem Alman hem Hollanda hükümetleri bu ısrarından geri adım attı, sığınma talepleri reddedilen Afganların ülkelerine sınır dışı edilmesi uygulamasının askıya alındığını duyurdu.Alman İçişleri Bakanlığı sözcüsü Steve Alter, Afganistan’da güvenlik alanında yaşanan kötüleşme nedeniyle İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in sınır dışı etme uygulamasını durdurduğunu açıkladı. Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Ankie Broekers-Knol da, bu uygulama için altı ay süreyle “moratoryum” kararı alındığını açıkladı. AB başkentlerinde, 2015 yılında Avrupa’ya yaşanan sığınmacı akınına benzer yeni bir kriz yaşanmasından büyük endişe duyuluyor. Alıkonuldu, Tehdit Edildi... Ankara'da Kaybolan Şirin Dilan Erdoğdu'nu Kaçıran Şahsa Ev Hapsi Kararı - Fatih Altaylı: 'AKP'nin Kalesi Altındağ Bile İsyan Ettiyse Gerisini Siz Düşünün' - İsmailağa Cemaati’nden Çatalca’daki Araziye Kaçak İnşaat
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER