Zaporijya'da üretim tamamen durdu!

Rusya'nın altı ayı aşan Ukrayna'yı işgali boyunca sürekli tehdit altında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nin son reaktörü de devre dışı bırakıldı. Reuters'ın haberine göre, santralden sorumlu devlet kurumu Energoatom, Ukrayna'da Rusya'nın elindeki Zaporizya Nükleer Santrali'.

Zaporijya'da üretim tamamen durdu!

Rusya'nın altı ayı aşan Ukrayna'yı işgali boyunca sürekli tehdit altında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nin son reaktörü de devre dışı bırakıldı. 

Reuters'ın haberine göre, santralden sorumlu devlet kurumu Energoatom, Ukrayna'da Rusya'nın elindeki Zaporizya Nükleer Santrali'ndeki operayonların tamamen durduğunu açıkladı.

Kurum, santralin altıncı ünitesinin elektrik şebekesinin bağlantısını kestiğini duyurdu.

UAEA'NIN RAPORU

Diğer taraftan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya Nükleer Santrali'nin fiziksel bütünlüğünün süregelen çatışmalar nedeniyle ciddi bir tehdit altında olduğuna işaret ederek, bu tehdidin ortadan kalkması için santral çevresinde "nükleer güvenlik ve emniyeti koruma bölgesi" kurulması için tarafların anlaşması gerektiğini açıkladı.

UAEA, Zaporijya ve Çernobil başta olmak üzere Ukrayna’daki nükleer santral ve tesislere ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, nükleer santralin fiziksel bütünlüğünün korunamamasının ciddi sonuçlar doğuracağına dikkat çekilerek, çatışmaların neden olduğu hasarların radyasyon seviyesini şimdilik etkilemediği, ancak çatışmaların sürmesi durumunda nükleer acil duruma yol açabilecek gelişmelerin yaşanma tehlikesinin devam ettiği vurgulandı.

Ajansın santrale gönderdiği misyonun hasar gören yapılara ilişkin çalışmalara başladığı, nükleer güvenlik ve emniyetin sağlanması için gerekli desteğin verildiği belirtilen raporda, taraflara atılması gereken önemli adımlara ilişkin de tavsiyelerde bulunuldu.

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor.

6 nükleer reaktör ve 5 bin 700 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini sağlıyor.

Santral, 4 Mart'ta Ruslar tarafından ele geçirilmişti. Halihazırda Rus ordusu kontrolünde olan santralin çevresinde topçu saldırıları yaşanıyor. Ukrayna ve Rusya bu saldırılar konusunda birbirini suçluyor.

Macron ve Zelenskiy, Zaporijya Nükleer Santralinin durumunu görüştü

 

UAEA'dan Zaporijya raporu: Endişe duyuyoruz

 

Zaporijya Nükleer Santrali'nde yeni gelişme: Bağlantı kesildi

 

Rus işgalinden kurtarılan köyde kulağı kesilmiş siviller bulundu!

 

Rus işgalinin Ukrayna'ya maliyeti 350 milyar dolar

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER