Zeugma Müzesinde Neler Oluyor? Genç Arkeoloğun İntiharına 'Mobbing' İncelemesi

Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi'nde görev yapan arkeolog Merve Kaçmış izinde gittiği memleketi Diyarbakır'da ağabeyinin evinde intihar etti.

Zeugma Müzesinde Neler Oluyor? Genç Arkeoloğun İntiharına 'Mobbing' İncelemesi

Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi'nde görev yapan arkeolog Merve Kaçmış izinde gittiği memleketi Diyarbakır'da ağabeyinin evinde intihar etti. Acılı ağabey Ozan Kaçmış'ın iddiasına göre, kardeşinin kayıp tarihi eserleri zimmetine almadığı için uğradığı baskılar onu intihara sürükledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı 'mobbing' iddiaları hakkında inceleme başlattı. 

s-1cd33093a8606d9bb3fba6ea9d6760e6ae3089
Gaziantep'te bulunan Zeugma Mozaik Müzesi'nde 2 yıldır görevli arkeolog Merve Kaçmış izne ayrılarak memleketi Diyarbakır'daki ağabeyi Ömer Ozan Kaçmış'ın evine gitti. Kaçmış, pazartesi günü ağabeyinin kaldığı apartmanın 8'inci katındaki dairesinde pencereden atlayarak yaşamına son verdi. Merve Kaçmış'ın cenazesi Diyarbakır'da toprağa verildi.

"Ayrılan personelin zimmetini üzerine alması istendi"

s-6732428ba68cba0ce47babc6fa634b6b83d69e
Merve Kaçmış'ın intiharıyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sürerken, genç arkeoloğun ağabeyi Ömer Ozan Kaçmış, müzede kayıp tarihi eserleri zimmetine almadığı için kendisine baskı uygulandığını ileri sürdü. Ömer Ozan Kaçmış, "Bu baskı ve mobbing uygulaması kardeşimi duygusal yönden çöküntüye soktu ve intihara kadar sürükledi" diye konuştu. Kaçmış, kardeşini intihara sürükleyen nedenlerin araştırılması gerektiği talebinde bulunarak, şunları söyledi:
"Kardeşim yaklaşık 2,5 yıldır Zeugma Mozaik Müzesi'nde çalışmaktaydı. Son 6- 7 aydır müzede bir zimmet devri olayı oldu. Zimmet devralması istendi müdürlük tarafından. Daha önce ayrılan bir personelin zimmetini kendi adına alması istendi. Yaklaşık 8-9 bin civarında bir tarihi eserin. Süreç başladı, bu süreçten sonra sayımlar yapıldı. Tarihi eserler kayıt altına alındı, envanterlerin hepsi sayıldı. Sayım sonrasında kardeşim bu eserlerin eksik olduğunu bildirdi. Yaklaşık 100- 150 eserin eksik olduğunu, bu şekilde zimmetine alamayacağını bildirmiş. İlgili müdürüne de bildirmiş, komisyon başkanına da bildirmiş. Kaç taneyse o kadar alması gerektiğini bildirmiş. Fakat müdürlük tarafından ağır bir baskı uygulanmış."

"Uğradığı baskıyı bize anlatıyordu"

s-3fd76934948966d4ae737c5bade9f21b74ad6c
Kardeşi Merve'nin yaşadığı baskıyı kendisine daha önce anlattığını belirten Ömer Ozan Kaçmış, "Kardeşim bu usulsüz durumu yapmayacağını söylemiş. Bu süreç yaklaşık bir ay sürdü. Müdürü tarafından baskı uygulanmış. Daha sonra kardeşim bir duygusal çöküntüye uğradı müdürün uyguladığı mobbingden dolayı. Bu baskıdan bize de bahsediyordu ara ara. Duygusal bir çöküntüye girdi ve intihar etti. Kardeşimin intiharına neden olan bu kayıp veya kayıt altında olmayan tarihi eserlerin nerede olduğunu araştırılmasını yetkili mercilerden talep ediyoruz" diye konuştu.

Bakanlık müfettiş görevlendirdi

s-886c5b4ca29fdca7a28751bada63aa2d98a77d
Arkeolog Merve Kaçmış'ın intiharın ardından adli soruşturma başlatılırken Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca da olayın araştırılması için soruşturma başlatılıp Zeugma Mozaik Müzesi'ne müfettiş gönderildi.Gaziantep'e gelerek idari soruşturma başlatan müfettişlerin müze müdürü E.Ö. ve diğer görevlilerle konuşup olayı açıklığa kavuşturmaya çalıştığı öğrenildi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER