Avuç İçi Yanması Neden Olur? Avuç İçinde Yanma Hissi Nedenleri...

Bazı durumlarda avuç içinde yanma hissedilir. Zaman zaman hissedilen bu yanma hissi paniğe kapılmaya neden olabilir. Bu his sürekli tekrarlıyorsa korkuya sebebiyet verir. Peki, avuç içi yanması neden olur? İşte detaylar...

Avuç İçi Yanması Neden Olur? Avuç İçinde Yanma Hissi Nedenleri...

Bazı durumlarda avuç içinde yanma hissedilir. Zaman zaman hissedilen bu yanma hissi paniğe kapılmaya neden olabilir. Bu his sürekli tekrarlıyorsa korkuya sebebiyet verir. Peki, avuç içi yanması neden olur? İşte detaylar...

Avuç İçinde Yanma Hissi Nedenleri

Avuç içinde yanma hissinin nedenleri aşağıdaki hastalıklardan kaynaklanabilir. Öte yandan bu hissi sıklıkla yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanız gerekir...

Palmar Eritem: Palmar eritem isimindeki cilt hastalığı avuç içinde kızarıklıklarla ve yanma hissiyle kendini belli eder. Bazı palmar eritem vakalarının bilinen bir nedeni yoktur ancak gebelik, ilaçlar, atopik dermatit, şeker hastalığı, tiroid bezi sorunları ve HIV yüzünden de meydana gelebilir.

Karpal Tünel Sendromu: El bileği boyunca uzanan sinirin, geçtiği kanal içinde sıkışması durumuna karpal tünel sendromu denir. Karpal tünel sendromu hastalarının avuç içlerinde yanma ve ellerde aşırı ısı artışı şikayeti olabilir.

Periferik Nöropati: Periferik sinirlerin hasar görmesi neticesinde meydana gelen rahatsızlıktır. Ellerdeki sıcaklık artışı hissi ve avuç içlerinde yanma periferik nöropatinin belirtileri olabilir. Yanma hissine ağrı, sancı, acı, karıncalanma ve uyuşukluk eşlik edebilir.

Eritromelalji: El ve ayaklarda kızarıklık ve morarmayla birlikte, ağrı ve yanma hissiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Tam olarak bu duruma neyin sebep olduğu çözülmüş değildir.

Menopoz Dönemi: Menopoza geçiş evresi olan perimenopoz döneminde, menopoz döneminde veya menopoz sonraki postmenopoz olarak adlandırılan süreçte yanma hissi ve ateş basması yaygındır. Bazı kadınlarda, genel vücut ısısı artışına ek olarak avuç içi yanmaları da görülebilir

Hamilelik: Gebelik döneminde el ve ayaklarda yanma hissi yaşanabilir. Hamilelik döneminde avuç içlerindeki yanma, gebelik diyabeti olarak bilinen gestasyonel diyabetin belirtisidir. Çoğu zaman doğumdan sonra kendiliğinden geçer.

Tiroid Bezi Sorunları: Tiroid bezinin az veya gereğinden fazla çalışması ellerde ve ayaklarda yanma hissine neden olabilir.

Şeker Hastalığı: Diyabet hastalarında el ve ayaklarda yanma hissi yaşanabilir.

Psikolojik Sorunlar: Psikolojik sorunlar ve kişinin yoğun stres altında olması avuç içinde yanmaya, ateş basmasına veya terlemesine neden olabilir.

Vitamin Eksikliği ve Kansızlık: Avuç içinde veya ayaklardaki yanmanın sebebi bazen de vitamin eksikliğidir. Vitamin eksikliği ve kansızlık bu tür belirtilerle kendini belli edebilir. B12 vitamini, tiamin, kalsiyum, folik asit gibi vitamin ve minerallerin eksikliği yanma hissi yapabilir. Basit bir kan testi ile sonucu öğrenmek mümkündür. Doktorunuz gerekli görürse bazı besinlere öncelik vermenizi veya demir dahil çeşitli takviyeleri kullanmanızı tavsiye edebilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER