Kadro Derecesi Ne Demek? Memur Kadrosu Nasıl Yükselir? Kadrosu Yükselen Memurun Maaşı Yükselir mi?

Devlet memuru olarak atanıp, mesleğinizden emekli olana kadar sürece kadar puanlanamanıza kadro derecesi denir. Elde edilen puanlara göre terfi ve ücret arttırımı olmaktadır. Kadro derecesini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. 

Kadro Derecesi Ne Demek? Memur Kadrosu Nasıl Yükselir? Kadrosu Yükselen Memurun Maaşı Yükselir mi?

Devlet memuru olarak atanıp, mesleğinizden emekli olana kadar sürece kadar puanlanamanıza kadro derecesi denir. Elde edilen puanlara göre terfi ve ücret arttırımı olmaktadır. Kadro derecesini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. 


Kadro Derecesi Ne Demek? Memur Kadosu Nasıl Yükselir? Kadrosu Yükselen Memurun Maaşı Yükselir mi? Kadro derecesinin ne olduğu ve derecenin nasıl yükseltileceğine dair detaylara haberimizde...

Genellikle yeni atanmış olan memurların hangi kademede derecelendiriklerini kaç yıl içerisinde kademe atlayacaklarını merak ettiği görülmüştür. Memurların kıdemlerini gösteren, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda açık olarak belirtilen puanlama sistemi derece kademe oluyor. Ataması yeni yapılan memurlar mezun oldukları okula bakılarak belli bir derece sahibi olmaktalar. Devlet memurluğunda dereceler ile kademeler rakamlar ile belirtiliyor. Genel olarak memurlar; 9 rakamıyla yani 9 derecesiyle atanmaktalar. Dereceyi tanımlamak için “Yükselme” kelimesi kullanılmakta. Kademenin tanımlanması için de genel olarak “İlerleme” kelimesi kullanılıyor.  Devlet memurları derecelerini yükselttikleri zaman maaşları da artmış oluyor. Yani bir tek derece artışı dahi maaşların oldukça yükselmesini sağlamakta.


Kademeler

Memurluk mesleğinde derece, minimum 15 rakamıyla başlayıp 1 rakamına kadar yükselmekte. Buradan anlaşılacağı gibi memurluğun en düşük derecesi 15 olarak kabul edilmekte. Kademelerde de 1, 2, 3, rakamları kullanılmakta. En düşük kademe 1 rakamı olurken, en yüksek kademe de 3 rakamı ile değerlendirilmekte. Mesela; 8 / 2 rakamı; kişinin 8. Derece ile 2. Kademede yer aldığı anlamını taşıyor. Solda yer alan rakam dereceyi göstermekte, sağda yer alan rakam da kademeyi göstermekte. 
Kademe atlamak isteyen yani üst kademeye geçmek isteyen memurların mesleklerinde 1 yıllık hizmet etmiş olmaları gerekiyor. Derece kademesi 8 / 2 olan bir memur, 1 sene süresince mesleğine devam ederse kademesi 8 / 3 oluyor. 1 sene daha hizmet ederse kademesi 7 / 1 dereceye yükselecektir. Ayrıca memurların üst kademelere geçebilmeleri için mesleklerinde bir sene görev yapmaları da yeterli değildir. Üst kademede boş kadronun olması gerekmekte. Aday olan memurların kademelerinin ilerlemesi için muhakkak aday memurluklarının son bulması yani kadro almış olmaları gerekiyor.


Memurlar eğitim derecelerine bakılarak meslek hayatlarına başlamakta. Bu doğrultuda sahip oldukları dereceleri ile kademeleri şu şekildedir;


⦁    6 yıl süreli yüksek öğrenim mezunu olanlar 9 / 3 ile göreve başlıyorlar ve 1 / 3’e kadar yükselebilmekteler. Yani memurlukta yükselebilecekleri en yüksek kademe ve dereceye kadar yükselebilmekteler. 
⦁    5 yıl süreli yüksek öğrenim mezunu olanlar 9 / 2 ile göreve başlıyorlar ve 1 / 2’ ye kadar yükselebilmekteler. 
⦁    4 yıl süreli yüksek öğrenim mezunu olanlar  9 / 1 ile göreve başlıyorlar ve 1 / 1’e kadar yükselebilmekteler. 
⦁    3 yıl süreli yüksek öğrenim mezunu olanlar 10 / 3 ile göreve başlıyorlar  ve 1 / 3’ e kadar yükselebilmekteler. 
⦁    2 yıl süreli yüksek öğrenim mezunu olanlar 10 / 2 ile göreve başlıyorlar  ve 1 / 2’ye kadar yükselebilmekteler.
⦁    Lise ya da dengi okullar üstü 3 yıl teknik ya da mesleki öğrenim mezunu olanlar 10 / 2 ile göreve başlıyorlar ve 2 / 2’ye kadar yükselebilmekteler.
⦁    Lise ya da dengi okullar üstü 2 yıl veya ortaokul üstü en az 5 yıl mesleki veya teknik öğrenim mezunu olanlar 10 / 1 ile göreve başlıyorlar ve 2/1’e kadar yükselebilmekteler. 
⦁    Lise ya da dengi okullar üstü 1 yıl mesleki ya da teknik öğrenim mezunu olanlar 11 / 1 ile göreve başlıyorlar ve 2 / 1’e kadar yükselebilmekteler. 
⦁    Lise dengi mesleki ya da teknik öğrenim mezunu olanlar 12 / 2 ile göreve başlıyorlar ve 3 / 2’ye kadar yükselebilmekteler.
⦁    Lise mezunu olanlar 13 / 3 ile göreve başlıyorlar ve 3 / 3’e kadar yükselebilmekteler. Ortaokul üstü 2 yıl mesleki ya da teknik öğrenim mezunu olanlar 13 / 2 ile göreve başlıyorlar ve 4 / 2’ye kadar yükselebilmekteler. 
⦁    Ortaokul üstü 1 yıl mesleki ya da teknik öğrenim mezunu olanlar 13 / 1 ile göreve başlıyorlar ve 4 / 1’e kadar yükselebilmekteler. 
⦁    Ortaokul dengi mesleki ya da teknik öğrenim mezunu olanlar 14 / 3 ile göreve başlıyorlar ve 5 / 3’e kadar yükselebilmekteler. 
⦁    Ortaokul mezunu olanlar 14 / 2 ile göreve başlıyorlar ve 5 / 2’e kadar yükselebilmekteler. 
⦁    İlkokul mezunu olanlar 15 / 1 ile göreve başlıyorlar ve 7 / 1’e kadar yükselebilmekteler.

Kadro derecesi maaşı etkiliyor mu? 
Kadro derecesi memurların aldıkları maaşı etkileyen en önemli faktördür. Kadro derecesi değiştiğinde memurların maaşları da bundan etkilenecektir.

Kadro derecesi nasıl hesaplanır?
1.    Devlet memurlarının derece kademe hesaplaması için etkili olan faktörler şunlardır; İşe başlama tarihiniz, 
2.    Göreve başladığınızda sahip olduğunuz derece ve kademeniz, 
3.    Takla sicili alıp almadığınız, 
4.    Ek kademe alıp almadığınız (kanunlarla veya ödül olarak) 
5.    Ceza nedeni ile düşürülen kademenizin olup olmadığı (disiplin cezası) 
6.    Daha önceki senelerde memur olarak görev yapıp yapmadığınız, 
7.    Lisede hazırlık eğitimi görüp görmediğiniz, 
8.    Hangi okuldan mezun olduğunuz, 
9.    Vatani göreviniz dışında 657 sayılı Kanun gereğince ücretsiz izin kullanıp kullanmadığınız, kullandıysanız ne kadar bir süre için bu izni kullandığınız, 
10.    Aday memurluk dışında kalkınma öncelikli bir kurumda çalışıp çalışmadığınız 
11.    Yukarıda yazılı olan maddelerin ilk 5’i bütün memurların derece ve kademe hesaplamasını etkilemekte, 
6. madde ve sonraki maddeler ise 2016 yılı öncesi göreve başlayan memurların kademe ve derecesini etkilemektedir.
 

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2021, 12:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER