Kış Nedir? Kış Hangi Aylardır?

Ülkemizde 4 mevsim yaşanır. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış. Kış 4 mevsimden birisidir. Kış, kutup ve ılıman bölgelerde en soğuk mevsimdir .Her yıl sonbahardan sonra ve ilkbahardan önce gelir. 

Kış Nedir? Kış Hangi Aylardır?

Kış nedir? Kış mevsimi hangi aylardır? Kış ne zaman gelir?

Ülkemizde 4 mevsim yaşanır. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış. Kış 4 mevsimden birisidir. Kış, kutup ve ılıman bölgelerde en soğuk mevsimdir .Her yıl sonbahardan sonra ve ilkbahardan önce gelir. 


Kış nasıl oluşur?
Kış, Dünya'nın yarım küresini Güneş'ten uzaklaştıran yörüngesi sayesinde oluşur. Çeşitli kültürler, farklı tarihleri kışın başlangıcı olarak tanımlar ve bazıları hava durumuna dayalı bir tanım kullanırlar. 
Kuzey yarı kürede kışken, Güney yarı kürede yazdır ya da tam tersidir. Çoğu bölgede, kış dondurucu soğuklar ve karla ilişkilidir. Kış gündönümü anı, Güneş'in Kuzey veya Güney Kutbu'na göre yüksekliğinin en negatif değerinde olduğu Bu durumun görüldüğü gün, en kısa gündüzü ve en uzun gecesi olan gündür ve kış gündönümünden sonraki günlerde, geceler kısalır ve gündüzler uzar. Kutup bölgelerinin dışındaki en erken gün batımı ve en geç gün doğumu tarihleri, kış gündönümü tarihinden farklıdır ve bunlar, yıl boyunca Dünya'nın eliptik yörüngesinin neden olduğu, güneş günündeki değişiklik nedeniyle enlemlere bağlıdır.

Kış Hangi Aylardır? 


Kuzey Yarım Küre için;
Normalde Aralık, Ocak ve Şubat aylarını Kış ayları olarak biliriz. 
Ancak Kış mevsiminin teknik olarak başladığı tarih 21 Aralık tarihidir. Bittiği tarih ise 21 Mart'dır. 
21 Aralık tarihi en uzun gecenin ve en kısa gündüzün yaşandığı gündür. Bu tarihten sonra artık geceler kısalmaya ve gündüzler uzamaya başlar. 
21 Mart tarihine kadar geceler kısalmaya devam eder ve 21 Mart tarihinde gece ve gündüz eşitlenir. Bu tarih artık İlkbahar Mevsiminin başlangıcı kabul edilir.  


Güney Yarım Küre İçin;
Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları Kış ayları olarak kabul edilir. 
Fakat teknik olarak Kış mevsimi 21 Haziran günü başlar. Bu tarih Güney Yarım Küre için en uzun gecenin ve en kısa gündüzün yaşandığı tarihtir.
Bu tarihten sonra gün dönümü olur ve artık geceler kısalmaya ve gündüzler uzamaya başlar. 
23 Eylül tarihinde ise artık gece ve gündüz eşittir. Eşit olduğu bu tarih Baharın habercisidir. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER