Lilliput Görüşü: Bu Hastalık Etrafta Gezinen Cüceler Görmenize Neden Oluyor!

Lilliput Görüşü ya da Gulliver Sendromu olarak bilinen psikolojik rahatsızlık, kişinin her yerde gezinen küçük cüceler görmesine neden oluyor. Ayrıntılar haberimizde!

Lilliput Görüşü: Bu Hastalık Etrafta Gezinen Cüceler Görmenize Neden Oluyor!

Fransız psikiyatr Raoul Leroy, 1909 yılında gözlerinin önünde minicik insanlar görmeye başladı. Leroy bu karakterleri yazdığı bir makalede tek tek anlattı ve yaşadığı bu görsel deneyime Gulliver'in Gezileri'ndeki Lilliput ülkesinin küçük insanlarından esinlenerek 'Lilliput Görüşü’ adını verdi.

Binlerce Cüce Görülüyor!

Daha sonra sendrom üzerinde belli başlı çalışmalar yapılsa da kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmedi. Ancak yakın tarihte Dr. Jan Dirk Blom bu zihinsel bozukluğu sistematik olarak inceledi. Blom’un makalesine göre bu sendroma sahip kişiler halüsinasyonlarında farklı farklı karakterler görüyor, bu karakterler etrafta dolaşıyor ve çevredeki nesnelerle etkileşime giriyor.

Görülen karakter sayısı ise hiç de az değil. Binlerce, hatta bazı vakalarda milyonlarca karakter görüldüğü oluyor. Ortalama 23 santimetre boyundaki bu cüce insanları kimi hastalar sadece birkaç saniye, kimi hastalar ise onlarca yıl boyunca gördüklerini belirtiyor. Dr. Blom görülen figürlerle ilgili olarak, 'Bu figürler genellikle soytarı, palyaço, dansçı, asker, köylü ve benzeri kılıklara bürünmüş minik erkek ve kadın cücelerden oluşuyor. Hastalar bu figürleri son en ufak detayına kadar tarif ediyor' diyor.

Hastalıkta görülen halüsinasyonların %18'i kronik hale geliyor. Son derece tehlikeli olan bu sendromda hastaların %8'inin halüsinasyon gördükleri esnada hayatını kaybettiği bilinenler arasında. Hastaların doğrudan halüsinasyonlar yüzünden öldüğü düşünülmese de görülere neden olan sebeplerin ölümlerde etkisinin büyük olduğu sanılıyor. 

Hastalık Neden Kaynaklanıyor?

Vakaların yarısında bu minik karakterlerin, hastalara şizofreni spektrum bozukluğu, alkol kullanım bozukluğu veya görme kaybı teşhisi konulduktan sonra ortaya çıktığı tespit edildi. Vakaların kalan yarısında ise halüsinasyonların görülmesine neden olabilecek çeşitli nedenler sıralandı. Bu bozukluğun doğrudan başka nörolojik durumlardan kaynaklanması oldukça muhtemel olduğu sonucuna ulaşıldı. Dr. Blom da tedavinin halüsinasyonlara yönelik değil, hastalarda görülen asıl sorunlara yönelik uygulanması gerektiğini düşünüyor.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2021, 18:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER