Lise Diploması Kaybolunca Ne olur? Yeniden Lise Diploması Çıkar mı? 

İnsanların sıklıkla araştırdığı bir konu da kayıplar, özellikle kayabolan diplomalar karşısında ne yapılması gerektiği merak konusu. Kaybolan diploma yeniden nasıl çıkartılır?

Lise Diploması Kaybolunca Ne olur? Yeniden Lise Diploması Çıkar mı? 

İnsanların sıklıkla araştırdığı bir konu da kayıplar, özellikle kayabolan diplomalar karşısında ne yapılması gerektiği merak konusu. Kaybolan diploma yeniden nasıl çıkartılır?
Okul diplomamı kaybettim, ne yapabilirim? Kaybolan diploma yeniden nasıl çıkartılır? Kayıp diploma çıkarma işlemleri sırasında yapılması gerekenler haberimizde.
Diploma Nedir?
Diploma bir eğitim kurumunda mezun olunduğunuzu gösteren mezuniyet belgesidir. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimi sonrası öğrencilere mezun olduklarını belirten diplomalar teslim edilir. Her üst seviyede bir önceki diplomanızı yeni eğitim öğretim göreceğiniz kuruma vermeniz gerekmektedir. Yani lise ortaokul diplomanızı liseye, lise diplomanızı da üniversiteye kayıt olurken teslim edersiniz. Bu yüzden de genellikle elimizde ya diplomalarımızın aslı gibidir hali ya da en son mezun olduğumuz kurumun diploması olur.
Kayıp diploma nasıl çıkarılır?
Kaybolan diplomanın tekrar çıkarılması ilkokul ve ortaokul, lise ile üniversite diploma kaybınıza göre değişir.


İlkokul ve Ortaokul Diploması 
İlk olarak diplomanızı kaybettiğinizi belirten bir dilekçe yazarak kimlik fotokopinizle birlikte mezun olunan kuruma gönderin. Mezun olunan kurum kapanmış, adı değişmiş veya buna benzer durumlar söz konusuysa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazılan dilekçeyi gönderin. Ancak Milli Eğitim Müdürlüklerindeki işleyiş yavaş olduğundan kayıp işleminiz oldukça uzun sürecektir. İlkokul ve ortaokul diplomaları tek kopya olarak basılır ve mezun olunması durumunda öğrenciye verilir. Bu nedenle diplomanın aynısının çıkartılması mümkün değildir. Ancak yine dilekçe yazarak şansınızı deneyebilirsiniz. Dilekçe öneğini aşağıda bulabilirsiniz.
Lise Diploması Kaybolduğu Zaman 
Öncelikle üniversite diploması çıkartma lise, ilkokul ve ortaokul diplomaları gibi aslının alınmaması gibi bir durum yoktur. Üniversite diplomasının aslını çıkartabilirsiniz. Ancak bunun içinde dilekçe yazmanız gerekmektedir.
Yazılan dilekçeyi mezun olunan üniversiteye gönderin her üniversite kendine göre bir diploma bütçesi oluşturmuştur. İstenen diploma ücretini bankaya yatırmanız yeterlidir. Yatırılan ücretin detontu ve kimlik fotokopinizi öğrenci işlerine teslim edin. Öğrenci işleri işlemleri yaptıktan sonra diplomanın ikinci nüshasını size teslim edecektir. Bu noktada bilinmesi gereken bir hususta başvuruyu kişinin kendisinin yapmasıdır. İkincil kişiler başvuruyu sizin adınıza yapamaz. Diplomanın ikinci kez kaybedilmesi durumunda yeniden diploma çıkarmanız mümkün değildir. Öğrenci işleri diploma yerine size mezuniyet belgesi verecektir. Ancak bu belgeyi e-Devlet üzerinden de alabilirsiniz.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER