Neden Hıçkırırız? Hıçkırık Nasıl Geçer?

Sindirim veya solunum sisteminizi olumsuz etkileyen her şey hıçkırığa neden olabilir. Çoğu hıçkırık iyi huyludur ve genelde birkaç dakika veya birkaç saat sürer. Yine de kimi zaman hıçkırıklar ciddi bir sağlık sorununun göstergesi olabilir. Günlerce, haftalarca veya yıllarca nüksettiğinde ciddi bir sorun var demektir. Peki, neden hıçkırırız? Hıçkırığa neler neden olur? Hıçkırık nasıl geçer?

Neden Hıçkırırız? Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bu durum utanç verici olmasının yanı sıra, kas kasılmalarına neden olduğu için de fiziksel olarak yorucu olmaktadır. Uykuyu bölebilir ve yemeyi de zorlaştırabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl yaklaşık 4.000 kişi hıçkırık nedeniyle hastaneye başvurmaktadır. Guinness Dünya Rekorları'na göre, kaydedilen en uzun vakaya sahip hasta, 68 yıldır hıçkırık tutan bir adamdı.

Hıçkırık Neden Oluşur?

Bir şey yiyip içerken, soluk borusunun üst kısmındaki glotis adlı kapakçık sayesinde, yediklerimizin soluk borusuna girmesi engellenir. Bir şey yiyip içtiğimiz anda beynin kaslara gönderdiği emirler karışır ve bu da diyaframın kasılmasına neden olur. Bütün bunların sonucunda da hıçkırık oluşur.

Gazlı yiyecek ve içeceklerle midenizi doldurmanız da hıçkırığı tetikleyebilir. Çok sıcak veya baharatlı yiyeceklerin de etkisi olabilmekte. Çok hızlı yemek yediğinizde midenize fazla hava girebileceği için hıçkırığa neden olabilir. Stres, yetersiz uyku, mineral eksiklikleri, elektrolit dengesizlikleri, duruş bozukluğu gibi etkenler de sebep olabilir. Alkol, sigara, bazı ilaçlar da nedenler arasında gösterilebilir.

Daha nadir nedenler ise beyin, mide, akciğerler veya diyaframdaki zatürre ve tümörlerdir. Parkinson hastalığı ve multipl skleroz gibi nörolojik hastalıkları olan kişilerde daha sık hıçkırık nöbetleri olabilir. Aynı durum şeker hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişiler için de geçerlidir. Hıçkırık, hastalıkların kendisinden kaynaklanabileceği gibi, hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçların bir yan etkisi de olabilir.

Hıçkırık Nasıl Geçer?

Çoğu insan bir kağıt torbaya nefes alıp vermeyi deneyerek hıçkırığı kesmeye çalışır. Birinin sizi korkutması da sık denenen yöntemler arasında fakat bunlar çoğu zaman işe yaramaz. Nobel Ödülü'ne layık görülen bir çalışmada, dijital rektal masajın ardından hıçkırıkların durduğu bildirilmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER