Meri Çevik Simyonidis Kaleminden Yeni Projeler...

Kendisi de İstanbullu bir Rum olan sn. Meri Çevik Simyonidis mutfaktan başlayarak hayatın her alanına yayılan çok kültürlülüğü yıllardır kitaplarıyla kayıt altına alıyor .

Meri Çevik Simyonidis Kaleminden Yeni Projeler...

Meri Çevik Simyonidis, İstanbulun Kültürel Tarihinin şimdiye kadar hiç değinilmemiş sayfalarını ilk olarak açmış, İstanbullu Rumların hayatlarını ve İstanbullu Efsane Rum Pastane Ustalarının,  İşletmecilerinin, bu güne kadar varlığını devam ettiren tarihi markaların, marka olma süreçlerini ele almış, yurtdışı ve yurtdışı seyahatler yaparak kendilerini bulmuş, kendi  anlatımlarıyla onları  dinlemiş, ve bu zengin çok renkli  Yeme-İçme –Eğlence Dünyasına damga vuran İstanbullu Rumların hayatlarını yazıya dökerek  hepimizi 2012 den itibaren, tarihi bir yolculuğa çıkarmış bir  yazardır.

Aynı zamanda bir girişimci olan Simyonidis in Mezedaki adındaki Markası, meze üretim, restoran ve catering alanında hizmet veren girişimci özelliği ile İstanbul un tanınmış bir Meze Markasıdır. Unutulmaya yüz tutan lezzetleri hayata kazandırması ile adından söz ettiren Mezedaki de eski, nostaljik İstanbul Mezelerini bulabilir, meze workshoplarında meze öğrenebilir, meze menüleriniz için danışmanlık alabilir hatta dükkanlarınız için kaliteli toptan meze de temin edebilirsiniz.

Biz bugün kendisinden bize Kitapları ile ilgili bir tanıtım yapmasını rica ettik...

EVOS: Son zamanlarda anı-yemek kitapları oldukça popüler. Fakat buna rağmen İstanbullu Rumların yeme içme kültürünü tanıtan kapsamlı bir kitabın eksikliği hissediliyordu.

Sizin kitaplarınız kendi alanında bir ilk olma özelliği gösteriyor. Nasıl aklınıza geldi böyle kitaplar hazırlamak? Bize bundan bahseder misiniz?

Bu kitapları hazırlama fikri birçok düşünceden sonra ortaya çıktı. Bu koskoca yemek tarihini yazmak kolay değil. Tarihçi değilim, tepki çekebilirim diye düşündüm. En iyisi kendileri anlatsın, onları sorularımla yönlendireyim ben sadece dedim. Sonra tanıdığım isimleri sıraladım. Tanımadıklarıma onlar yolladı sağ olsunlar. Yanıma amatör bir kamera aldım ve yola koyuldum. Harika muhabbetler yaptık bu harika insanlarla. Güldük, ağladık, üzüldük, yedik içtik, yazdık hatırladık… Onlar da hatırladılar gençliklerini, yaşadıkları o muhteşem dönemi. Evet muhteşemdi o zamanlar İstanbul, arkadaşlıklar, güzel dostluklar, o zamanki bereket, dükkanlar, taverna geceleri, keyif, coşku… Anlata anlata bitmeyen anılar… Kapı kapıyı açtı, biri ötekine gönderdi beni ve kitaplar oluştu. Yani öyle bir mutlulukla kapılarını açtılar ki, öyle hazırdılar ki anlatmaya benim gitmemi bekliyorlarmış gibi. Sağ olsunlar var olsunlar.

EVOS: Kaç tane kitabınız oldu? Kitaplarınızı sırası ile bizlere tanıtır mısınız?

İstanbul Gastronomisini araştırdığım kitaplarım 6 tane oldu. Bunlar hali hazırda piyasada satılan veya internetten satıl alabileceğiniz  kitaplar.  Kitaplarımın tanıtımını izin verirseniz sırası ile kitaplarım hakkında yazılan arka kapak yazıları ve kritikler ile cevap vermek istiyorum.

1.Kitap : İstanbulum Tadım-Tuzum Hayatım/İnkilap Yayın

İstanbul Rum Mutfağı ve Yemek Kültür Kitapları...

Kimi zamanla yok olmuş, kimi hala vazgeçilmez…

Meri Çevik Simyonidis Kitapları ile, İstanbul’un yeme-içme ve eğlence sektörünün başrolündeki Rum kültürünü lezzet ekseninde değerlendiriyor ve bizleri nostaljik bir yolculuğa davet ediyor. Gece ve gündüz hayatının İstanbul belleğine kazınan tüm mekânları, tatları, simaları birinci ağızlardan yapılan söyleşilerle yeniden hayat buluyor. Kitapta yer alan her lezzet ustasının ayrı bir hikayesi, bizlerle paylaşacağı ayrı bir yemek tarifi var. Bu eşsiz tarifler de bu kültür mirasının bizlere düşen payı niteliğinde…İnkilap Yayınevi...

İstanbul Kültür Hayatı ve Hafızalarda Kalan Rum Tatları…

- Tarabya’nın ünlü balıkçıları

- Beyoğlu’nun efkarlı meyhaneleri

- Adalar’ın sahil durakları

- Buzuki seslerinin sokaklara taştığı tavernalar

- Sırrı çözülemeyen profiterol

- Namı dünyaya yayılmış badem ezmesi

- Muhabbete muhabbet katan mezeler

- İştah kabartan yemekler

"Meri Çevik Simyonidis bu araştırmasıyla toplumsal bellekten yola çıkarak ve yaşayan tarihin izini sürerek büyük bir boşluğu dolduruyor. İstanbul’un ruhunu anlamak isteyen herkesin mutlaka başvurması gereken bir kitap."*

- Mario Levi...

Kalbi İstanbul'la atan Rum ustalar

İstanbullu Rumların yemek ve tatlı kültürüne katkıları bir kitapta toplandı. Meri Çevik Simyonidis, üç yıllık bir çalışma sonucunda önemli bir kaynak eser kazandırmış oldu.

Tarabya'daki Garaj, Nevizade'deki İmroz, Moda'daki Koço restoran, Kınalı Ada'daki Bahar Pastanesi gibi ünlü mekanların yaratıcıları, bugün neredeler? Meri Çevik Simyonidis, onları buldu, anılarını dinledi, ustası hastalanınca Atina'ya giden Türklerle bile karşılaştı.
İstanbullu Rumların yemek, tatlı ve eğlence kültürüne katkıları üzerine hazırlanmış kapsamlı bir kaynak kitap neredeyse yok gibiydi. Profiterolüyle ünlü İnci'nin, palmiyel kurabiyeleriyle meşhur Kınalı Ada'daki Bahar Pastanesi'nin ilk sahipleri ya da uzun yıllar şarkılarıyla eğlence hayatına renk veren tavernalar kralı Yorgo Vaporidis'in bugün nerede olduğu, Moda'daki Koço Lokantası'nın kimden kime devredildiği gibi bilgiler, araştırılıp ortaya çıkartılmasaydı, unutulup gidecekti. Yemek ve tarihe merakıyla İstanbullu Rumların markalaşan müesseselerini araştıran Meri Çevik Simyonidis, üç yıllık önemli bir çalışmaya imza attı. Kurumların ilk sahiplerinden hayatta olanlarla birebir görüştü, olmayanların ise yakınlarını buldu. Bu isimlerin gençlik yıllarında İstanbul'da acısı ve tatlısıyla yaşadıkları zorlukları, bir gayrımüslüm olarak nelerle karşılaştıklarını dinledi. Feridun Andaç'ın editörlüğünde hazırlanan "İstanbulum Tadım- Tuzum-Hayatım" kitabı, 40'a yakın mekanın yaratıcısının anıları, fotoğrafları, yemek ve tatlı tariflerinden de ibaret değil. İstanbul'a renk katan bu kişilerin işlerine ve İstanbul'a bağlılıklarını da hatırlatıyor.

Haber: Figen Yanık/ Sabah Gazetesi -13.5.2012-

2. Kitap: İstanbulum Tadım-Tuzum, Hayatım/ Bir Varmış Bir Yokmuş İstos Yayın

Kitapta siyasi gelişmelerin, politik anlaşmazlıkların sıradan insanların hayatlarını nasıl altüst edebileceğine dair öyle çok örnek var ki hüzünlenmemek mümkün değil.

Kitabın yazarı Meri Çevik Simyonidis için her şeyden önce bir İstanbul aşığı demek yanlış olmaz sanıyorum. Yazar İstanbul’la ilgili kitapları hazırlarken yola çıkış hikâyesini ise kitabın önsözünde kendi ağzından şöyle aktarmış:

“Ben kendi kültürüm olan İstanbul’un Rum Mutfağı’nı ele aldım. Bu sayfayı açmak istedim. Hatırı sayılır miras bıraktılar bize. Bunları araştırmak geldi içimden. Yani araştırmacı, gazeteci filan sanmayın beni, değilim. Tarihçi hiç değilim. Ama yazdıklarımla ilgilenenler olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü yazdıklarım hepimizin hayatında iz bırakmış, belki de hiç tanımadığımız ama muhakkak bir yerlerden aşina olduğumuz isimlerin, insanların, bizim insanlarımızın hayat hikâyeleri. İstanbul’daki anıları, yaşanmışlıkları, ürettikleri ürünleri, kısacası kendi hayatlarının hikâyeleri.

Bu kitap Meri Çevik Simyonidis’in İstanbul’la ilgili ikinci çalışması. İlki 2012 yılında önce Som Kitap daha sonra İnkılâp Yayınevi tarafından yayımlanan, ‘İstanbulum: Tadım - Tuzum Hayatım’.

Bu ilk kitapta anlatılan, İstanbul’un eğlence ve damak tadı hayatına Rum insanının etkisidir. Bu yazıda tanıttığımız kitap olan ‘İstanbulum Tadım-Tuzum, Bir Varmış Bir Yokmuş, ise ağırlıklı olarak İstanbul’dan Yunanistan’a göç etmiş ya da göç etmek zorunda bırakılmış insanların bitmek bilmeyen İstanbul hasretlerini, arkalarında bıraktıkları dostlukları, anılarını ve hayata sıfırdan başlama mücadelelerini merkeze alan bir çalışma. AGOS/ Rafi ATAM

3.Kitap: Tadı Damağımda Kaldı/İnkilap Yayın

Helal olsun be Meri!.. Tam zamanında yakaladın “gastronostalji”yi. Özellikle 50 yaşın üzerinde,

İstanbul’da doğmuş, yaşamış, gelmiş, gitmiş, kadın, erkek herkesin okuması ve okutması gereken,

eşsiz bir “gastrobelgesel” olmuş bu kitap... Köklerinden kopmamış bir İstanbul hanımefendisinin,

bütün duygusallığı ile mertçe kaleme aldığı lezzet hasretini yansıtan, özlenen tatlarla dopdolu bu kitap gerçekten nefis. Afiyet olsun.

M. Vasfi PAKMAN

Türkiye Lezzet Hareketi Genel Başkanı

Meri Simyonidis’in İstanbul Tadım Tuzum Hayatım isimli kitabını Mezedaki’yi ilk ziyaretimde almış

ve büyük bir keyifle okumuştum. Eminim benim gibi pek çok okurdan bu kitap için bir cümle yorum istense,

herkes “Tadı damağımda kaldı,” derdi. Meri Hanım da bunu hissetmiş olmalı ki, yeni kitabının adını

Tadı Damağımda Kaldı koymuş. Bu kitabın, Türk mutfak kültüründe kilometre taşlarından biri olacağına inanıyorum.

Reha Tartıcı-Köşe Yazarı

Kitap Bitti, Tadı Damağımda Kaldı...

Sevgili Meri Simyonidis öyle bir kitap yazmış ki, gerçekten de bu bir İstanbul mutfağı ansiklopedisi.

Ermenisinden Rumuna, Levanteninden Türküne... Bizans’tan başlayıp Osmanlı ile devam eden ve bugüne kadar uzanan gerçek bir İstanbul sofrası pusulası.

Tadı Damağımda Kaldı’da yok yok. Sayfalar aktıkça anlıyorsunuz ki ne Fransız ne İtalyan ne de bir başka kültürel miras... İstanbul mutfağı, insanlık için en büyük ve en zengin lezzet mirası... Gerçekten kalemine ve bilgi dağarcığına sağlık Meri. Tatlar imgesel kalmayacak bence. Son sayfayı kapattıktan sonra, birer birer damakla vuslata dönüşecek.

Zeynep Kakınç

Mutfak Dostları Derneği Başkanı

Meri Çevik Simyonidis, kendi yolunda başarıyla ilerlemeye devam ediyor. Bu yeni kitabında

“İstanbul Rum mutfağının” sınırlarını genişleterek “İstanbul ev mutfağı” diyebileceğim ve içinde hepimizin anılarını barındıran yeni bir boyuta taşımış. Azınlık mutfaklarının olmaz ise olmaz tariflerinin yanı sıra, Babagannuş’tan ev yapımı Mayonezli Amerikan Salatası’na, İzmir Lokması’ndan Çikolata Rüyası’na yok yok! Her ne kadar çok başarılı bulduğum “Mezedaki” lokantası ile profesyonel dünyaya adım attıysa da, Meri Hanım benim için eli çok lezzetli bir İstanbul hanımefendisi olarak kalacak. Bu kitap, yemek meraklılarının kütüphanesinde mutlaka bulunmalı.

Osman Serim

Yemek Uzmanı ve Yemek Kültürü Tarihçisi

4. Kitap: İstanbul Kokulu Mutfaklar/Sander Yayın

İstanbul… Asırlar boyu farklı kültürlerin, dillerin, hayatların bir arada, zenginliğine zenginlik katarak yaşandığı şehir. Ondan ne insanlar, ne hikâyeler, ne renkler, sesler, kokular ve tatlar geçti… Hepsi de hafızalarda derin, unutulmaz izler bıraktı… Şimdiyse birer birer silikleşerek yok olmaya yüz tuttular.

Meri Çevik Simyonidis alanında ilk olan bir araştırmaya imza atarak, mesleklerinin önde gelen isimlerinden 32 kadınla yaptığı röportajlarla farklı kültürler ve unutulmaz lezzetler arasında bir yolculuğa çıkarıyor okuru. İstanbul tarihine ve sosyolojisine evlerin en özel, en samimi ve yaşanan kültürü en çok yansıtan mekânından, mutfaklarından bakıyor. Anılar, özlenen tatlar, sofralar, restoranlar, misafirlikler, arkadaşlıklar, olaylar… Hepsi dün gibi yeniden canlanıyor bu röportajlarda…

Meri Çevik Simyonidis’in İstanbul’a dair bu eşssiz lezzet, kültür ve tarih yolculuğunu, hatırlamanın verdiği mutluluk ve kimi zaman da özlemin buruk tadıyla bir solukta okuyacaksınız. -Ece Erdoğuş Levi-

5.Kitap: Bir Masalmış Geçen Yıllar/Sander Yayın

Ne hayatlar geçti Şehr-i İstanbul’dan; ne tatlar, ne sofralar, ne sohbetler, ne hayaller, ne hikâyeler… Hepsi artık özlem ve sevgiyle yâd edilen anılara dönüştüler.

Ödüllü gastronomi ve kültür çalışmalarıyla tanıdığımız Meri Çevik Simyonidis, alanında ön plana çıkmış 32 kadınla söyleştiği İstanbul Kokulu Mutfaklar’ın bu ikinci kitabında, bu kez yemek kültürüne damga vurmuş işletmecilerden öğretim üyelerine, sanatçılardan yazarlara 32 İstanbul beyefendisiyle söyleşiyor.

Simyonidis’in söyleşileriyle, geçmişten günümüze özlenen tatlar ve sofralarla dolu hem gülümseten hem de duygulandıran bir İstanbul yolculuğuna çıkacaksınız.

İstanbul’un kaybolan değerlerini bir kez daha hatırlatan İstanbul Kokulu Mutfaklar 2, yemek kültürü ve tarihi adına da mutlaka okunması gereken, alanında öncü bir çalışma.

Ece Erdoğuş Levi

6. Kitap: Unutulmaz Hayatların Reçeteleri/İnkilap Yayın

İstanbul'un tarih kokan lezzet duraklarına iştah açıcı bir yolculuk! Her tarifte eski zamanları hatırlayacağınız Rum kültürüyle yoğrulmuş nostaljik bir yeme-içme ve işletme rehberi. Müziğin hiç dinmediği meyhanelerde, eğlencenin hiç bitmediği tavernalarda yerinizi ayırtın. Yıllardır ayakta kalmayı başarmış bu eşsiz mekânların asırlık öykülerini dinleyecek, en iyi mezelerin sırlarını bulacak, ara sıcaktan ana yemeğe her lokmada farklı tatlara kapı aralayacaksınız. Mis kokulu pastaneler, rengârenk şekerlemeciler verüya gibi çikolata fabrikaları da cabası… Eğer siz de yeni bir başlangıç yapıp yeme-içme sektörüne girmek istiyorsanız, bu kitapla işin inceliklerini öğrenecek, aradığınız cesareti bulacaksınız. Yok, sadece tatmaya geldim diyorsanız, hayal ettiğinizden çok daha fazlasını tadacaksınız. İNKİLAP YAYIN/

Yazar Meri Çevik Simyonidis’i bundan 8 yıl önce, “İstanbulum Tadım Tuzum Hayatım” kitabıyla tanımıştık. Şehrin yeme-içme ve eğlence sektörünün başrolündeki Rum kültürünün izini süren ve İstanbul’un gastronomik belleğinde bir yolculuğa davet eden bu kitabın ardından başka kitaplar da geldi ama son olarak İnkılap Yayınları’ndan çıkan “Unutulmaz Hayatların Reçeteleri” ilk kitabın devamı niteliğinde bir gastro-kılavuz oldu. Kitapta, Baylan’dan Nazar’a, Todori’den Neşe More’ye İstanbul’un geçmişine tanıklık eden onlarca mekânın işletmecileriyle farklı tarihlerde yapılan kısa röportajların yanı sıra sektörel tavsiyeler ve de imza lezzetlerin reçeteleri var. Baylan’ın çikolata musundan Savoy’un çatalına, Koço’nun Arnavut ciğerinden Kıyı Balık’ın taramasına, Despina’nın tirokafterisinden Delizia’nın hardallarına... Bu işletmeler bugüne dek sır gibi sakladıkları reçetelerle de İstanbul’un gastronomik kimliğinin bir parçası.

MİLLİYET GAZETESİ/13.02.2021

EVOS: Yeni Kitap hazırlıklarınız var mı? Evet var. Çok severek hazırladığım 2 yeni çalışma var. Konularını yazmıyorum sürpriz olmasını isterim. İstanbul un Yeme-İçme-Eğlence Hayatında  İstanbullu Rumları ve  Çok kültürlülüğü, İstanbul Hayatını, bunların insan ilişkilerine ve sofralarımıza yansımasını konu alan önemli arşiv ve kaynak görevi de görebilecek çok önemli  diyalog, bilgi, itirafların bulunduğu, tarihimize ışık tutacak nitelikte önemli sözlü sosyal tarih çalışmaları.

EVOS: Çok Teşekkürler…Biz de, okurlarınız da  yeni eserlerinizi merakla bekliyoruz.

Kitaplarınızın da, Sizin de Yolunuz açık olsun.

Meri Çevik Simyonidis Biyografi:

Meri Çevik Simyonidis 1972’de İstanbul’da doğdu. Selanik Aristoteles Üniversitesi Felsefe ve Pedagoji Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu’nda 25 sene memur olarak görev yaptı. Ailesiyle birlikte İstanbul’da yaşamaya devam etti ve 2013 yılında Bebek’te Mezedaki adını verdiği restoranı açtı. Ardından Cantina By Mezedaki ve Mezedaki-Online’ı da kurarak daha fazla lezzetsevere ulaştı. Yazarın, Yunanca olarak yayımlanan To Proto Skalopati [Birinci Basamak] (Ekdotiki Athion, 2000) başlıklı bir şiir kitabı; İstanbul’um Tadım Tuzum Hayatım (İnkılap, 2012) başlıklı bir anı kitabı; Dünya Kitap 2015 Yılı Gastronomi Dalında En İyi Kitap Ödülü’ne layık görülen Bir Varmış Bir Yokmuş (İstos, 2015) başlıklı bir yemek kitabı ve Tadı Damağımda Kaldı/Dünden Bugüne İstanbul Lezzetleri (İnkılap, 2016), İstanbul Kokulu Mutfaklar (Sola, 2018), İstanbul Kokulu Mutfaklar 2: Bir Masalmış Geçen Yıllar (Sander, 2020) ve Unutulmaz Hayatların Reçeteleri (İnkılap, 2020) başlıklı yemek/anı kitapları bulunuyor. Yazar, 2020 yılında Haliç Üniversitesi’nde İstanbul Mutfağı ve Meze Kültürü derslerini vermiştir. Gedik Üniversitesinde Gastronomi ve Yemek Kültürü Bölümünde yüksek lisansına devam ediyor.

 
 

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2022, 14:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER