Ünlü Yapımcı ve Yönetmen Türker İnanoğlu Hayatını Kaybetti

Türk sinemasının usta yapımcı ve yönetmeni Türker İnanoğlu'nun vefatı sinema dünyasını yasa boğdu. Türk sinemasına bıraktığı muazzam eserlerle unutulmaz bir iz bırakan İnanoğlu'nun hayatıyla ilgili detaylar burada.

Ünlü Yapımcı ve Yönetmen Türker İnanoğlu Hayatını Kaybetti

Bakan Koca 'Bay Sinema' lakaplı Türker İnanoğlu'nun sosyal medyadan acı haberini duyurdu. Bakan Koca, "Sanat dünyamızın ünlü isimlerinden yapımcı ve film yönetmeni Türker İnanoğlu geçirdiği ani rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sevenleri olarak acımız büyük." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan Başsağlığı Mesajı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da İnanoğlu'nu paylaştı. Bakan Ersoy, "Türk sinemasının duayen ismi, yönetmen, senarist, yapımcı ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Türker İnanoğlu'nun vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Merhuma Allah'tan rahmet; ailesine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum." dedi.

Türker İnanoğlu Kimdir?

Türker İnanoğlu 18 Mayıs 1936’da Safranbolu’da dünyaya gelir. Babası Abdülhamit’in huzur hocası Mustafa Lütfi Efendi’nin oğlu Dr. Hakkı Nevin, annesi Safranbolu eşrafından Çizmecioğlu ailesinin kızı Nazmiye Hanım’dır. Türker İnanoğlu’ndan sonra aileye Sezer ve Berker ikizleri katılır, ama Sezer 3 aylıkken vefat eder. Türker İnanoğlu’nun yaşamının ilk 15 yılı Safranbolu ile İstanbul arasında geçer. Okul ve ilk gençlik yıllarında İnanoğlu’nun en büyük tutkularından biri futbol ve sinemadır. Futbolculuk yönünü okul takımlarında ve semt kulüplerinde sürdüren İnanoğlu, lise eğitimi sonrasında devam ettiği Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi grafik bölümündeki yüksek öğrenimini tamamlamadan çok sevdiği sinema mesleğine geçer.

Kariyeri

  • Ö. Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e 9 filmde asistanlık yapar.
  • 1959 yılında “Senden Ayrı Yaşayamam” adlı filmle yönetmenliğe başlar.
  • Erler Film bünyesinde bugüne dek 200’ün üzerinde siyah-beyaz ve renkli film çeker.
  • Ülkemizde uzun metraj ve belgesel çekimleri yapan Amerikan, Japon, Fransız ve Alman yapımcıların yürütücü yapımcılığını üstlenmiştir.

Ailesi ve Özel Hayatı

1964 yılında Filiz Akın’la evlenir. Çiftin, ileride çocuk yıldız olarak “Yumurcak” filmleriyle ünlenecek İlker adlı bir oğulları olur. Ancak evlilikleri on yıl sürecek ve çift 1974’te ayrılacaktır.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2024, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER