Erdoğan: 'İsrail bayrağı sizi kurtarmaz'

Erdoğan: "İsrail bayrağı sizi kurtarmaz"

Erdoğan: 'İsrail bayrağı sizi kurtarmaz'
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni”nde, Kuzey Irak’ta yapılan gayrımeşru referanduma ilişkin çok sert mesajlar verdi. Yaptırımların masada olduğunu belirten Erdoğan, özetle şunları söyledi:

"Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, 7 Haziran’da duyurduğu bağımsızlık referandumunu yapmakta ısrarcı davrandı. İsrail dışında referandumu destekleyen hiçbir ülke ve uluslararası kuruluş olmadı. Kuzey Irak’ın inanç ve köken bakımından çok renkli bir yapıya sahip ikliminde tek bir grubun böyle bir teşebbüse girişmesi yeni çatışmaların ve acıların habercisi olmaktan başka anlam taşımıyor.

SİYASETİ DE BİLMİYORLAR

Neymiş? Yüzde 92 ile onaylanmış. Bunun bir kıymeti var mı? Senin bağımsızlığını kim kabul edecek? İsrail. Dünya İsrail’den ibaret değil ki. Kosova’yı 114 ülke kabul etti ama hala Kosova dünyada maalesef devlet olamadı. Ey Kuzey Irak, sen bir İsrail’le neyi elde edeceksin? Bunlar siyaseti de bilmiyorlar. Devlet nasıl olunur, bundan da bihaberler. Ama sadece ‘Biz yaptık oldu’ demekle olacağını zannediyorlar. Olmayacak, olamaz zaten.

VANAYI KAPATINCA İŞ BİTTİ

Yaptırımlarımızı uygulamaya başladığımız andan itibaren zaten ortada kalacaksın. Bir vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri ortadan kalkıyor. Tırlar Kuzey Irak’a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar. Öyle bir duruma gelecekler. Niye? Mecburuz, yaptırım. O zaman bunlara İsrail, nereden, neyi, nasıl gönderecek? Buyursun göndersin.

GÜZEL BİR İSTİHBARAT GELDİ

Bu sabah güzel bir istihbarat geldi. Bir şoföre sormuş Kuzey Iraklı. ‘Ne oy verdin?’ ‘Evet oyu verdim.’ ‘Peki bağımsızlığınız tanınmazsa ne olacak?’ ‘Çoluğumu, çocuğumu alacağım Türkiye’ye gideceğim.’ Bu nasıl iştir? Yani işin mantığı yok. Memurunun maaşını ödeyemiyorsun, sana Başbakanlığım döneminde kredi açıyoruz. Yaklaşık bir buçuk milyar dolar bunlara kredi veriyoruz, ‘Memurunun maaşını öde’ diye sen kalkıp böyle bir adımı atarken bir de soralım demiyorsun?

BU ÜLKEMİZE İHANETTİR

Türkiye, durumu değerlendirip ona göre hareket edecek. Açıkçası biz son ana kadar Barzani’nin böyle yanlışa düşeceğine ihtimal vermiyorduk. Demek yanılmışız. İlişkilerimizin tarihteki en iyi seviyesinde olduğu bir dönemde, önceden hiçbir danışma ve görüşme yapılmadan alınan bu karar, açıkçası ülkemize ihanettir. Sen orada huzur içinde yaşıyordun. Bir eyalet devleti olarak bunu sürdürüyordun. Aynı şekilde sürdür. Ne gerek var bu tür yollara girmene. Referandumu Kuzey Irak yönetimi gerçekleştiriyor, tek desteği İsrail veriyor. Daha sandıklar açılmadan kutlamayı PKK’lılar yapıyorsa orada masumiyet de meşruiyet de yoktur. Bu böyle bilinsin."


Umarım Barzani aklını başına alır

Erdoğan, Türkiye’nin gücü ve imkanlarının bu tür tehditlerle mücadele etmeye ziyadesiyle yeterli olduğunu belirterek, “Bu yol kapandığında elimizdeki imkanları kullanmaktan asla tereddüt etmeyeceğiz. Ülkemizi Suriye’de oyaladıklarını, dolayısıyla Irak’la ilgilenemeyeceğini sananlar, bizim en zor zamanımızda dahi gerektiğinde yedi düvelle mücadele edebilecek gücümüzün olduğunu unutmasınlar. Ekonomik yaptırımlardan askeri seçeneklere kadar tüm ihtimaller şu anda masadadır. Hava sahaları, kara, hepsi masadadır. Bütün bu opsiyonlar şu anda masada görüşülmektedir. Umut ediyorum ki bunların hiç birine gerek kalmadan Kuzey Irak yönetimi aklını başına alır ve bu sonu karanlık olandan, maceradan vazgeçer” dedi.

10 araştırma üniversitesi

Erdoğan, 10 üniversitenin araştırma üniversitesi olarak belirlendiğini açıkladı. Bu 10 üniversitenin özel olarak destekleneceğini söyleyen Erdoğan, bu sayede uluslararası alanda daha üst düzey bir konuma gelmeyi hedeflediklerini ifade etti. Erdoğan, bu üniversitelerin, Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve ODTÜ olduğunu belirtti.

Şimdi hükümet kuramayacaklar

Almanya’daki seçimlere işaret eden Erdoğan, “Almanya’da bir seçim oldu, bizde de bir referandum oldu. Bu referandum sürecinde Türkiye’ye nasıl saldırdıklarını gördünüz. Almanya’da yaptığınız seçimde bizi niye kullanmaya çalışıyorsunuz? Ne oldu? Şimdi hükümet kuramayacaklar, bak göreceksiniz. Bu da birkaç aylarını alır. En az birkaç aylarını alır. Hollanda saldırdı, saldırdı hala hükümet kuramıyor. Zannediyorlar ki biz Türkiye’ye vurursak çok puan alırız, netice alırız. İşte alamıyorsunuz ve alamayacaksınız da ve kaybedeceksiniz” dedi.

Türkiye oyun kurucudur

Irak’ın kuzeyindeki yönetimin attığı adımı İsrail’den başka destekleyen olmadığını kaydeden Erdoğan, “Önce bunu gözden geçirsinler. Bunu gözden geçirmedikçe atacağımız birçok adımı da bundan sonra İsrail’le de atamayız. Türkiye’yi bölgede oyun kurucu olarak görmeyenlerle bizim adım atmamız mümkün değil. Türkiye, bu bölgede oyun kurucudur. Şu anda Kuzey Irak’ta Araplar ve Türkmenler ciddi bir nüfusa sahip. Bunun yanında Asuriler, Keldaniler, Süryaniler var. Bunlar kendilerinden başka kimseyi tanımıyorlar” diye konuştu.

İsrail bayrağı sizi kurtarmaz

Bu tür girişimlerde devlet kuracaklarını sananların birilerinin oyuncağı olacaklarını, işleri bitince de kaldırılıp bir köşeye atılacaklarını unutmaması gerektiğini belirten Erdoğan, “Buradan Irak’taki ve Suriye’deki tüm aklıselim sahibi kardeşlerimize sesleniyoruz. Gelin bu oyuna düşmeyin. Gelin kendinizi kullandırtmayın. Bugün sizi kışkırtanlar yarın çekip gidecekler. Unutmayın. Ama bizler inşallah binlerce yıl birlikte yaşamaya devam edeceğiz. İsrail bayraklarının orada dalgalanması sizi kurtarmaz, bunu bilesiniz” dedi.

Erdoğan, yapılan anlaşmalara da atıfta bulunarak, “Şu anda bunların durumu aynen deve kuşunun haline döndü. Çünkü tarihte elimizde belgeler var bunlarla ilgili. Şimdi onlar meydana çıktı. Dolayısıyla bu belgeler bu vesileyle çok açık net artık müzakere edilmeye ve gündeme gelmeye başlayacak” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2017, 06:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER