Gülsüm Tatar: 'Ringte acımasız olmak zorundayım'

Gülsüm Tatar: "Ringte acımasız olmak zorundayım"

Gülsüm Tatar: 'Ringte acımasız olmak zorundayım'
Akşam'dan Aysun Yıldız Güngör'ün röportajı...

Boks hayatınız nasıl başladı?


Lise son öğrencisiydim. Ortanca abim Serkan Tatar’ın beni bu spora teşvik etmesiyle başladı.

Abiniz sizi neden boksa teşvik etti?

Serkan abim benim enerjik yapımı bildiği için spor yapmamı çok istiyordu. İlk önce okul içi atletizm müsabakalarına soktu. Ama o da boks gibi bir sporda benim daha çok enerjimi atabileceğimi ve başarılı olabileceğimi fark etti.

İlk ringe çıktığınızda ne hissetmiştiniz?

İlk ringe çıktığımda seneler boyunca orada kalmak istediğimi hissetmiştim. O heyecanı hala her ringe çıkışımda hissetmek benim için büyük bir şans.

Rol modeliniz kim oldu?

Zeyna ve Muhammed Ali.

Şampiyonluğa giden yol nereden başlıyor?

Bence şampiyonluğa giden yol karşına çıkabilecek bütün olumsuzluklara rağmen pes etmeden işini ilk günkü sevdayla yapmaktan başlıyor.

YEDİKLERİME DİKKAT EDİYORUM

Maça çıkmadan önce nasıl bir süreç yaşıyorsunuz?


Zor fiziksel ve zihinsel idmanlarla geçen bir süreç… Sık idmanlara rağmen kilo artmaması için yediğime dikkat etmem gerekiyor. Bu dengeleri kurmak başarılı maçlar çıkarmanın en önemli faktörlerinden.

Sizce kadınlar boks yapmalı mı?

Kadınların boks veya başka bir spor yapmaması için hiçbir neden göremiyorum.

Bir kadın için zorlukları neler?

Çok zorluklar var tabii ki. Toplumsal önyargı bence bunlardan en büyüğü… Ama Allah dağına göre kar yağdırıyor. Ancak kadınların başa çıkabileceği zorlukları kadınlara veriyor.

ÇOCUKKEN ÇOK KAVGA EDERDİM

Ring dışında gücünüzü kullandığınız oluyor mu?


Çocukken köyde çok kavga ederdim. Sanırım boks içgüdülerim orada gelişti. Tabii ki normal hayatta sorunların şiddet dışı yöntemlerle çözülmesi taraftarıyım. Ama herkesin, özellikle kadınların, kendisini savunmasını öğrenmesi gerekir.

Yolda size laf atanları dövdüğünüz oldu mu hiç?

Hayır (gülüyor). Genelde duymamazlıktan geliyorum.

Ringe çıktığınızda nasıl biri oluyorsunuz?

İşine odaklanmış, ne istediğini bilen, kendinden emin ve insanların bana yakıştırdığı ‹şampiyon› lakabına yakışır şekilde maç yapmaya çalışan bir sporcu oluyorum.

Hiç ağır bir yaralanma geçirdiniz mi?

Boks sporunda hiç yaralanma geçirmedim. Ama boks dışında futbol oynarken, voleybol oynarken hep şanssız kazalarda ufak sakatlanmalarım oldu. Sanırım boks en güvenli spor benim için.

KÖY EVİNDE BÜYÜDÜM

Nasıl bir ailede büyüdünüz?


Kars’ta 8 kardeşle ufak bir köy evinde büyüdüm. Babam otoriter bir öğretmen, annem hayatını çocuklarına adamış bir ev kadını. Abilerimle boğuşmak ile geçti çocukluğum…

Ailenizde bu sporla ilgilenen birileri var mıydı?

Abim Serkan Tatar, amcalarım Kibar ve Ensar Tatar yıllardır boks sporunu benden önce başarıyla yapmışlardı.

Aileniz sizi destekliyor mu?

İlk başta abim Serkan dışında hiç kimse desteklemedi. Sonra başarılı olunca bazıları desteklemeye başladı.

Aileniz hangi işi mesleği yapmanızı isterdi?

Ailem maalesef Türk toplumundaki birçok aile gibi kız çocuğunun böyle veya herhangi bir sporu yapmasını doğru bulmadı. Daha hala birçok yerde kız çocukları okula bile gönderilmiyor. Umarım benim attığım yumruklar toplumun bu konudaki temellerini sarsar ve bazı şeyler değişir ve gelişir. Annem benim hep öğretmen olmamı isterdi. Zaten o isteği gerçekleştirip boks hayatımın yanında beden eğitimi öğretmenliği de yapıyorum.

En büyük destekçiniz kim?

En büyük destekçim, benim iyi günümde kötü günümde yanımda olan kocam. Bunun yanı sıra Amatör branşlara Türkiye önem veren tek başkan Sayın Aziz Yıldırım ve yıllardır bana destek olan Fenerbahçe boks Şube Kaptanı Sayın Mert Öztemel..

Duygusal biriyim!

Dışarıdan bakıldığında sert bir duruşunuz var. Normalde nasıl birisiniz?

Boksla normal hayatımı birbirine karıştırmam. Boks yaparken acımasız olmak zorundayım, işim bu. Ama boks dışında duygusal biriyim. İstisnalar dışında sinirli değilim. Bu istisnalar hak yenmesi ve kadına karşı şiddet… Bu konularda toleransım sıfırdır!
Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2017, 21:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER