Kuzey Irak ikiye bölünüyor

Kuzey Irak ikiye bölünüyor

Kuzey Irak ikiye bölünüyor
Yeni Şafak'tan Yılmaz Bilgen'in haberine göre aslen Kerküklü olan Prof. Suphi Saatçi, Talabani’nin etkin olduğu Süleymaniye’de yeni hükümet kurma çalışmalarının başladığını belirterek, “Kuzey Irak’ta iki meclisli bir yönetim süreci kaçınılmaz. Yeni dönemde başkent Erbil değil Süleymaniye olacak” dedi.



Saatçi şu tespitleri yaptı: "Mesud Barzani 25 Eylül’de intihar etti. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tasfiye edilecek. Barzani’nin Erbil’de kurduğu hanedanlık, Irak’taki otorite boşluğunda olağanüstü büyümüştü. Peşmerge Kerkük, Hanekin, Sincar, Mendeli, Kifre ve Tuzhurmatu’da Arap ve Türkmenlere büyük acılar çektirmişti."

Barzani yönetiminin 25 Eylül referandumu Irak’ın kuzeyinde tüm dengeleri değiştirdi. Irak ordusu, Bağdat yönetiminden aldığı emirle 15 Ekim’i 16 Ekim’e bağlayan gece başta Kerkük olmak üzere Peşmerge bölgelerine harekât başlattı. Bağımsız Kürdistan ilanına hazırlanan Barzani aşireti büyük bozgun yaşayarak 35 bin kilometrekarelik alandan sadece 11 saat içinde çekildi. Irak ordusu, Peşmerge’nin 2014 yılından beri işgal ettiği yerlerin tamamında kontrolü sağladı ve şimdi Erbil yönünde ilerliyor. Yaşanan büyük bozgun sonrası Erbil cephesinde hesaplaşma süreci başladı.

Kerküklü akademisyen Prof. Dr. Suphi Saatçi, Süleymaniye’de yeni hükümet kurma çalışmalarının başladığını Kuzey Irak’ta iki meclisli bir yönetim sürecinin başladığını, Barzani’nin tasfiyesinin başladığı ve yeni dönemde başkentin Süleymaniye olacağını söyledi.

BARZANİ TASFİYE EDİLECEK

Kerküklü Prof. Saatçi, Irak, İran, Suriye ve Türkiye’yi de içerisine alan işgal haritaları eşliğinde ‘Kürt sokağında’ suni heyecan yaratan Barzani’nin 25 Eylül günü intihar ettiğini ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tasfiye edileceğini belirtti. “Barzani’nin Erbil’de kurduğu saltanat, Irak’ta yaşanan otorite boşluğu sebebiyle olağanüstü büyüdü” tespitinde bulunan Saatçi, haketmediği halde bölgede fazlaca tolerans gösterilen Peşmerge’nin Kerkük, Hanekin, Sincar, Mendeli, Kifre ve Tuzhurmatu başta olmak üzere birçok bölgede Arap ve Türkmenlere büyük acılar çektirdiğini kaydetti. Saatçi, “Barzani son 3 ayda sergilediği tavırla Kürtleri tüm dünyaya rezil etti. IKBY’nin yeni başkenti Süleymaniye olacaktır” diye konuştu.

Güç merkezi değişecek

Cumhurbaşkanlığı eski Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü ise Türkiye’nin desteğini kaybeden Barzani’ye en büyük darbenin Erbil havalimanının bypass edilmesi, sınır kapılarının kapatılması ve petrol kuyularından çıkarılması ile indirildiğini söyledi. Bölgede Süleymaniye merkezli bir meclis ve hükümet çalışmasının başlatıldığı bilgisini veren Hürmüzlü, Tahran ve Bağdat destekli hükümetin önümüzdeki günlerde ilan edileceğini kaydetti.

“Bu gelişmelere paralel olarak güç dengeleri Erbil’den Süleymaniye’ye kayacak” diyen Hürmüzlü, Goran Hareketi ile birlikte 3 muhalif partinin de aynı meclis çatısı altında biraraya geleceğini dile getirdi.

Hürmüzlü, “Zaten 20 yıldır var olan Barzani-Talabani çekişmesi referandum skandalıyla büyük bir hesaplaşma ve ayrışma fırsatı sundu. Talabani ailesi bu fırsatı mutlaka değerlendirecektir” açıklaması yaptı.
Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2017, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER