Vücudunuzdaki benlerin rengine dikkat!

Vücudunuzdaki benlerin rengine dikkat!

Vücudunuzdaki benlerin rengine dikkat!
Akşam'dan Sibel Alev Yengin'in haberine göre derhal herkesin vücudunda irili ufaklı benler mutlaka oluyor. Doğuştan Olan var olan veya daha sonra büyüyen benlerin birçok zararsız olsalar da bazıları kansere dönüşebiliyor. Bu tehlikenin adı, dünyada görülme sıklığı çabucak artan malign melanom! Vücutta tez yayılarak ölümcül bir tabloya yol açabilen bu deri kanseri erken tanı edildiğinde ise tedavi edilebiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Estetik – Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı Dr. E. Çiğdem Karadağ, bu nedenle benlerin ayda bir düzenli olarak denetim edilmesinin ve en ufak bir şüphede hekime başvurulmasının hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekiyor!

SON YILLARDA ARTIYOR

Deriye rengini veren melanosit adlı hücrelerden kaynaklanan bir deri tümörü olan malign melanom, bir başka deyişle ben kanseri, görülme sıklığı en süratli çoğalan kanser türlerinden biri ve deri kanserlerine tabi ölümlerin en önde gelen nedeni. Son yapılan araştırmalar bu kanserin son yıllarda 2 kat arttığını ortaya koyuyor. Bu artışta güneş ışınlarına daha fazla maruz kalma, çocukluk çağında oluşan güneş yanıkları ile ozon tabakasında meydana gelen zarar esas sebepleri oluşturuyor.  Malign melanom deri kanserleri arasında sadece yüzde 5 oranında görülse de, bu kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 75 gibi epeyce yüksek bir rakamından sorumlu tutuluyor. Bunun nedeni ise kavgacı seyrederek çabuk çoğaltma ve vücutta dağılım eğilimi göstermesi. Dolayısıyla tanısı geç dönemde konulduğunda uzaktan organlara dağıtım riski diğer cilt kanserlerine oranla daha yüksek oluyor ve çare şansı oldukça düşüyor. Estetik – Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. E. Çiğdem Karadağ, bunun aksine erken evrede yakalandığında çare şansının yüzde 85-99 gibi yüksek bir oranda seyrettiğini belirterek, “Malign melanomun birincil belirtisi bende büyüyen bir değiştirme ya da yeni meydana çıkan bir ben olabiliyor. Dolayısıyla benlerde oluşan değişikliklerin göz ardı edilmemesi çok kayda değer” diyor.

BU BELİRTİLER MELANOMA HABERCİSİ OLABİLİR

Dr. E. Çiğdem Karadağ, yeni oluşan bir ben veya ciltte renk değişiklikleri (siyah veya kahverengi) varsa veya mevcut bende aşağı bulunan değişiklerden biri bile oluştuysa vakit kaybetmeden hekime görünmeyi ihmalkârlık etmemeniz gerektiği uyarısında bulunuyor.

- Gitgide büyüyorsa,

- Şekli değişiyorsa, (düzensiz sınırlarının olması)

- Rengi değişiyorsa, (siyah ya da kahverengi)

- Kaşıntılı veya kanamalı ise,

- Üzeri kabuk bağlıyorsaya da cerahat görüntüsü varsa,

- Özellikle 3 ya da daha artı tona sahip ise melanoma belirtisi olabiliyor.

BAŞLICA TEDAVİSİ CERRAHİ YÖNTEM


Melanoma, erkeklerde omuz ve kalçalarda veya baş ve boyunda gelişirken, kadınlarda kol ve bacaklarda daha sık ortaya çıkıyor. Bu kanser türünün başlıca tedavisini ise cerrahi usul oluşturuyor. Estetik – Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. E. Çiğdem Karadağ operasyonla ot gibi yaşama ve çevresindeki bayağı dokunun tıbbi kriterlerce belirlenen sınırlara uygun olarak çıkarıldığını belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Tekrar aynı seansta, lenf bezi yayılımının tespiti için modern bir usul olan ‘Sentinel lenf bezi örneklemesi’ nükleer tıp yardımıyla birlikte yapılıyor. Sentinel (bekçi, nöbetçi) lenf nodu,  cilt bölgesindeki olaydan etkilenen birincil lenf nodudur. Sentinal lenf nodunda ot gibi yaşama tespit edilirse o bölgede bulunan lenf bezlerinin hepsi temizleniyor."
Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2017, 23:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER