BEZ GÜNLERİ

BEZ GÜNLERİ


Yöresel Bezlerimiz Gün Işığına Çıktı...

DEFİLE GÖRÜNTÜLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Fotoğraflar : Mustafa Erkan - Hakan Yūksel

Akademik çalışmalarla hazırlanan “1.Uluslararası Bez Günleri” iki gün süren kongrenin ardından görkemli bir gösteriyle düzenlendi.

İlki Eylül 2012’de  İstanbul’da düzenlenen 1.Uluslararası Yöresel Bez Giysi Tasarımı yarışması görkemli bir defileyle gerçekleşti.

İTA Eğitim ve Araştırma Danışmanlık merkezi bünyesindeki fuaye alanında 29 Eylül Cumartesi günü 20:00’da yapılan defilede finalistler yöresel bezlerden oluşan tasarımlarını jüriye sundu.

1.Uluslararası Bez Giysi Tasarımı yarışmasını sunan Özge Pirçek gecenin açılışını yapmak üzere Marmara Üniversitesi Tekstil Bölüm Başkanı ve Proje komite başkanı Prof. Dr. Mehmet AKALIN’ı sahneye davet etti. Akalın konuşmasında Bez Projesi’nin kültürümüzün önemini vurgulamak için yapıldığını ifade ederken, Türkiye'nin zenginliklerini ve Anadolu'yu tanımak ve tanıtmak için bu sosyal sorumluluk projesinin başlatıldığını belirtti. Sayın AKALIN sözlerine son olarak proje sahibi Arif EKŞİ’ye teşekkür ederek defilede sunulacak olan kıyafetlerin tamamen yöresel bezlerden üretilmiş olduğunu belirtti.

London College of Fashion Öğretim Görevlisi ve Bez Yarışması jüri üyesi James PEGG; İstanbul’ a ilk defa geldiğini ve kültürel değerlere sahip çıkan bu projeyi üniversite olarak da desteklediklerini ve de bu projenin içinde olmaktan mutlu olduklarını belirtirken, yarışmaya şehir dışından gelen tasarımcıları da, vermiş oldukları emeklerden dolayı tebrik etti.

Ardından gecenin sunucusu Özge Pirçek jüri üyelerini takdim etti.

 

-Prof. Dr. Mehmet AKALIN : Marmara Üniversitesi Tekstil Bölüm Başkanı ve  Proje Komite Başkanı

-Arif EKŞİ: Byproje Yapım Genel Müdürü

-Evren YAŞLAK:  Evo’s Angels Yönetim Kurulu Başkanı

-Evrim YAŞLAK: Evo’s Angels Yönetim Kurulu Bşk. Yrd.

-Gonca Elmas AKAY: Yapımcı-Yazar

-Paul MCNICOLL: London College of Fashion Dekanı

-James PEGG: London College of Fashion ,Kadın Giyimi Moda Tasarımı Teknolojileri Öğretim Görevlisi

-Eda DORMAN: İstanbul Moda Akademisi, Akademik Direktörü

-Arif BADILLI: Tekstilci

-Olgün ORAL: İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Görevlisi

- Osman ŞENGEZER: Devlet Tiyatroları, Opera Balesi’nde Baş Kostümcü

-Vildan TOK DERECİ: Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi

 

Defile ilk olarak Bugün Eski Zaman proje Dinamobet kapsamında tasarımcı ve Marmara Üniversitesi Araştırma görevlisi Meral AKKAYA’nın 16 ilin yöresel bezlerinden oluşan tasarımları ile başladı. Bu bezler; Denizli Kızılcabölük Dokumaları, Afyon Şuhut Bezi, Karabük Eflani Çember Bezi, Giresun Tamzara Dokumaları, Sinop Gerze Bezi, Tekirdağ Dokumaları, Tokat Çember Bezi, Rize Bezi, Siirt Şalşepik, Gaziantep Kutnu Dokumaları, Trabzon Peştamal, Kocaeli Kandıra Bezi, Konya Halep dokumaları, Sinop Boyabat Çemberi, Hatay Dokumaları, Muğla Dokumalarından oluşmaktaydı.

Daha sonra sürpriz bir şekilde sahneye çıkan 16 ilin yöresel bezlerinden oluşan Türkiye haritası tasarımlı kıyafet izleyicilerden ve jüri üyelerinden büyük alkış aldı.

Bu sırada sahne arkasında, yarışmanın başlamasını bekleyen tasarımcılar ve modellerin heyecanı görülmeye değerdi.

Defilenin ardından yarışma 1950 Temalı Bay ve Bayan kategorisi ile başladı.

Finalistlerin ve tasarımlarında kullandıkları yöresel kumaşlar sırasıyla şu şekildeydi: Hamiyet Gürelli (Ankara Nallıhan Dokumaları), Neslihan Sarı, Sevgi Yıldız, Meral Özata (Karabük Eflani Çember Bezi), Sonay Harputoğlu (Trabzon Keşan Dokumaları), Zeynep Tuğba Nursoy (Zonguldak Ereğli Elpek Bezi), Banu Bayındır (Trabzon Çenti Dokuma), Selime Aydın (Denizli Kızılcabölük Dokumaları), Merve Şahin (Trabzon Feritiko Dokumaları), Filiz Akın (Bolu Göynük Bezi), Demet Nur (Denizli Buldan Bezi), Şiir Ünlü (Afyon Şuhut Bezi), Ebru Çelik (Trabzon Peştamal), Ayhan Milli (Tokat Çember Bezi), Meral Evcin Özdemir (Muğla Dokumaları- Siirt Şalşepik), Kadriye (Er Antalya Elmalı İhram Dokumaları), Zümrüt Tali (İstanbul Şile Bezi), Mukaddes Kuk,Yücel Bayraktar (Rize Bezi), Ergin Eryetgin (Gaziantep Kutnu Dokumaları).

Gaziantep’ten katılan yarışmacı Ergin Eryetgin sahnede, tasarımı ile yaptığı şovla seyircileri büyüledi.

1950 Temalı Bay ve Bayan kategorisi sunulduktan sonra finalistlerin tasarımları defilenin ikinci konusu olan Serbest Tema’da sergilendi.

Jürinin değerlendirmesinden sonra modeller ve yarışmacı tasarımcılar podyuma çıktı. Koreografiyi yapan ve geceye büyük katkı sağlayan Serhat Kaynarpınar’a, modellere ve tasarımcılara teşekkür belgesi takdim edildi. Teşekkür belgesi alan modeller; Fatoş DEMİRBAĞ, Sahra IŞIK, Elif EĞRİGÖZ, Derya YAĞIZ, Merve AÇIKYOL, Nesli YEŞİLER, Selçuk ARTAN, Yakup ATEŞ, Mertcan İYİ, Serkan SÜER, Hakan ÜNAL, Yılmaz MENGÜŞ, Tunahan ACAR, Serhat KAYNARPINAR, Yaşın DOĞAN, İsa LUNKAYA, Berkay ÇARIK, Efecan YILMAZER, Göksel KAYAHAN, Könül AZİZOVA, Hakan KORAY, Başak Zeynep ÖZEN, Sezen ÜSTEK, Didem ŞENAY, Tuğçe KAYA, Seda ÜSTEK, Ceyda BAHŞİ, Başak PEHLİVAN, Mehmet AYGÜZEL, Tarık YILDIRIM, Esra ERGİN, Elçin ERYETGİN ve Cenk Yağmur SAYGILI.

Modellerin sahneden inmesiyle, yarışmacılar sahne arkasında büyük bir heyecanla sonuçların açıklanmasını bekledi.

Yarışmada üçüncü olan tasarımcı Hamiyet GÜRELLİ ödülünü Eflani Kaymakamı Tolga Özdemir’den aldı. İkincilik ödülünü kazanan tasarımcı yarışmacı Demet Nur’a ödülünü Kadın Giyimi Moda Tasarımı Teknolojileri Öğretim Görevlisi James PEGG takdim etti. Son olarak yarışmanın birincileri tasarımcı Mukaddes Kuk ve Yücel Bayraktar ise ödülünü Karabük Valisi’nin eşi Ayşe Küçük ’ten aldılar.

Gecenin sonunda Marmara Üniversitesi Tekstil Bölüm Başkanı ve Proje komite başkanı Prof. Dr. Mehmet AKALIN bu projede büyük emeği geçen proje sahibi Byproje Yapım Genel Müdürü Arif Ekşi’ye özel olarak teşekkür ederken, projeye destek veren Ersoylar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy’a, Tümbiad Genel Danışmanı Asuman Karaşabanoğlu’na, Euromoda Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Türkgenç’e, Evo’s Angels Yönetim Kurulu Başkanı Evren Yaşlak ve Başkan Yardımcısı Evrim Yaşlak’a,  Köfteci Ramiz Yönetim Kurulu Üyesi Ramiz Taşkınlar’a, Eraysan Group Yönetim Kurulu Başkanı Erol Aykut’a plaketleri takdim etti.

 
Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014, 11:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER