Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı gözaltına alındı

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı gözaltına alındı

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı gözaltına alındı

Milliyet'te yer alan habere göre Ukrayna vatandaşlığından çıkarılan eski Gürcistan Cumhurbaşkanı ve Odessa Valisi Mihail Saakaşvili, Ukrayna genelinde iktidar karşıtı protestolar organize etmeye çalışınca, gözaltına alındı.

Saakaşvili, gözaltına alınmadan önce çatıya çıkarak, göstericilere seslendi. Gözaltına alınan Saakaşvili’nin Kiev’deki evi aranırken, destekçileri polisle çatıştı.

Pazar günü Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ‘yolsuzluk karşıtı’ miting düzenleyen Saakaşvili, ülkenin karıştığı meşhur gösterilerin düzenlendiği Bağımsızlık Meydanı'nda kamp yapma çağrısında bulunmuştu.

Aynı meydanda 2014’te yapılan protesto gösterilerinin ardından Rus yanlısı olmakla suçlanan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Gösterilerle birlikte çıkan iç savaş, Rusya yanlısı milislerin ülkenin doğusunu fiilen işgal etmesine yol açmıştı.

Kırım da 16 Mart 2014’te yapılan ve yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı'nın boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Ülkenin doğusundaki bazı bölgeler hâlâ Rusya yanlısı milislerin kontrolünde.

Gürcistan Cumhurbaşkanlığı’ndan Ukrayna’da muhalifliğe…

2014 yılında Ukrayna Cumhurbaşkanı olan Petro Poroşenko'nun danışmanı olarak ülkeye gelen Mihail Saakaşvili, daha sonra Ukrayna vatandaşlığına geçirilerek, Odessa iline vali olarak atanmıştı.

2003-2013 yılları arasında Gürcistan Cumhurbaşkanlığı yapan Saakaşvili ile Poroşenko'nun araları geçen yıl açıldı ve Saakaşvili valilik görevinden istifa ederek muhalefete geçti.

Bu sene Ukrayna vatandaşlığından çıkartılan Saakaşvili, Eylül ayında destekçilerinin zorlamasıyla polisi aşarak Polonya sınırından tekrar Ukrayna'ya girdi.

2003’te Gürcistan’daki Gül Devrimi’nde kilit bir figür olan Saakaşvili, Rusya’nın 2008’deki askeri müdahalesinin ardından gücünü kaybetmeye başlamıştı. 1 Ekim 2012 tarihinde düzenlenen genel seçimleri kaybederek, görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

Habere ilişkin görüntüleri izlemek için haberin videosuna TIKLAYINIZ!..
Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2017, 14:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER