Hıçkırık tutan bebeğe limonlu su verilir

Hıçkırık tutan bebeğe limonlu su verilir

Hıçkırık tutan bebeğe limonlu su verilir

Hıçkırık tutan bebeğe limonlu su verilir

Yenidoğan bebeklerin mide kapasitesi küçüktür. Emme sırasında mide dolup gerilmeye başlayınca diyafram uyarılır ve hıçkırık başlayabilir. Hıçkırık zararlı değildir, özellikle yeni doğanlarda normal bir durumdur. Tekrar emzirilmesi veya kaşıkla anne sütü verilmesi iyi gelir.


Göbek düşene kadar banyo yapılmaz

Banyoda ıslatılması hem göbeğin düşmesini geciktirir hem de uygun olmayan koşullarda banyo yaptırılırsa mikrop kapabilir. Bu nedenle göbek düşene kadar banyo önerilmez. Ancak koşullar uygun ise yaptırılmasında sakınca yoktur. Banyo sonrası göbek steril gazlı bezle silinmeli ve açık bırakılarak kuru kalması sağlanmalıdır.


Bebek 40 günlük olana kadar dışarı çıkılmaz

Bebeğin ve annenin kırk gün dışarı çıkmaması geleneksel bir uygulamadır. Çok eski çağlarda anne ve bebeğin en hassas olduğu dönemde muhtemelen hastalıklardan korumak için uygulanmış. Bebek ve anne kendini toparlayıp, emme aralıkları düzene girdikten sonra, dışarıya çıkabilirler. Öncelikle hava koşulları göz önüne alınarak giydirilmelidir.


Şekerli su yararlıdır

Bebeğin doymadığından şüphelenen anneler bebeğe şekerli su verirler. Bunun dışında bu karışımın sarılığa iyi geldiği de söylenir. Sarılık vakasını önleyen en doğal ilaç anne sütüdür. Bunun dışında uygulanan şekerli suyu bebeğe içirmek, bebeğe bu konuda faydalı olmaz. İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebek, sıvı ihtiyacını anne sütünden karşılayabilir. Bunun için bebeğe ilk 6 ay su içirilmemeli. Şeker ise yapay bir gıda olduğu için bebeğin beslenme alışkanlıklarında asla bulunmamalıdır. Ayrıca şekerli suya alışan bebeğin memeyi reddetme ihtimali de çok yüksektir.


Yeşil kaka hastalık habercisidir

Yeşil kaka yapan bebeğin üşüttüğü kanısı çok yaygın. Fakat yeşil kaka üşütmenin değil, bebeğin çok emdiğinin habercisidir. Bağırsaklarda işlenmiş kaka sarıdır. Yeşil kaka, miktarı çok fazla olan sütün, bağırsaklarda işlenmediğini gösterir. Bunun için emzirme düzeninizi gözden geçirmenizde fayda var.


Mamayla beslenen bebeğe su verilir

Formül mamalar ilk kullanılmaya başlandığında yoğunlukları anne sütüne göre daha yoğundu. Formül mama alan bebeklere su verilmesi de önerilirdi. Ancak, son yıllarda formül mamalar çok geliştirilmiş, içerik ve yoğunlukları anne sütüne çok yaklaşmıştır. Bu nedenle, mama ile beslenen bebeklere diğer ek gıdalara geçilmediyse su verilmesine gerek yoktur.


Sarı giydirilen bebek sarılık olmaz

Kandaki alyuvarların parçalanması ile oluşan sarılığa neden olan bilirubin maddesinin ortaya çıkmasına veya vücuttan atılmasına bebeklere giydirilen giysi veya üzerine, yüzüne örtülen sarı örtülerin hiçbir etkisi olamaz. Ancak, sarı örtü veya giysi bizim gözümüzü yanıltabilir. Bebeğin vücudu veya yüzü daha sarı görülür.


Bebeğe gece mama vermeliyiz

Anne sütü mideyi daha erken terk ettiği için bebekler daha sık acıkır, daha sık aralıklarla emmek ister. İlk aylarda geceleri de sık uyanır emerler. Bebek sık uyanıyor diyerek mama verilmesi doğru değildir. Anne sütü dışında bebeğe her verdiğimiz gıda bebeğin anne sütünden yararlanmasını azaltır.


Yenidoğan bebek sıkı sıkı giydirilmeli

Bebeklerin ısı dengesi yaklaşık altı aylıkken düzene girer. Bu yüzden soğuk havalara karşı hassas olabilirler. Ama bu onların kat kat giyindirilmesi gerektiği anlamına gelmez. Bebeğinizi soğuktan korumak için dikkat etmeniz noktalar var, fakat onun sürekli terlemesine izin vermemelisiniz. Pamuklu kıyafetler tercih edin.


Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2018, 14:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER