İran'a hücumbot motoru veren Türk mahkemede

İran’a hücumbot motoru veren Türk mahkemede

İran'a hücumbot motoru veren Türk mahkemede
Vatan'dan Uğur Koçbaş'ın haberine göre İran’a Amerikan ambargosunun delinmesiyle ilgili Sarraf davası sürerken bir Türk daha ABD’de benzer suçlamayla yargılanmaya başlandı. ABD’nin 1995 yılından beri askeri malzemelerin İran’a satışı konusunda uyguladığı ambargoyu delmekle suçlanan Reşit Tavan ve İstanbul’da kurduğu Ramor Dış Ticaret şirketinin yöneticisi olan Fulya Kalafatoğlu Oğuztürk için önceki gün başlayan davada 3 ayrı suçtan 55 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istendi. Tavan, İran’ın füze fırlatma kapasitesine de sahip olan gelişmiş bir hücumbot yapmak için yürüttüğü programa destek olmakla suçlanıyor. Bunun için ‘Türkiye’de kullanılacak’ diye taahhüt vermesine rağmen Milwaukee kentindeki bir Amerikan üretici tarafından üretilen motor ve diğer bot ekipmanlarını alarak bunları İran’a sattığı iddia ediliyor.

Romanya’da tuzak

İddianameye göre Wisconsin Eyaleti’nde üretilen takma motor ve tekne jenaratörlerini İran’a satmak için gerekli lisanslara sahip olmayan Tavan ve şirketi Ramor Grubu, Seven Marine 557 isimli Amerikan şirketinden 2013 yılında her birinin değeri 100 bin doların üzerinde olan tekne takma motorlarını Türkiye’de kullanılacağını söyleyerek satın aldı. 2015 yılında da Kohler marka tekne jeneratörlerini, gizlenmiş füze fırlatma kapasitesi olduğu düşünülen İran menşeli hücumbotlar için sattı. Toplam boyutu yarım milyon doları bulan bu işlemler ABD’li yetkililer tarafından tespit edilince Tavan hakkında kırmızı bülten çıkarıldı ve kendisi ile şirketi yaptırım listesine alındı. Tavan, akıbetini görüşmek üzere ABD’li yetkililerle Romanya’da bir araya gelmek için bu ülkeye gittiğinde kendisine kurulan tuzak sonucu Romanya polisi tarafından 8 Haziran’da yakalandı. Uzun süren bir iade sürecinin ardından Romanya tarafından ABD’ye gönderildi. 40 yaşındaki Türk işadamı pazartesi günü ilk kez mahkemeye çıktı. Suçunu kabul etmedi.

Konsolosluk takipte

Tavan’ın avukatı Nejla Lane müvekkilinin suçlamaları reddettiğini kaydederken, isminin aklanmasını istediğini söyledi. Avukat ayrıca 40 yaşındaki işadamının önümüzdeki haftalarda kefaletle serbest bırakılması için başvuracaklarını ekledi. Türkiye’nin Chicago Konsolosluğu’ndan temsilciler de ihtiyaç olması durumunda Tavan’a destek olmak için duruşmada yer aldı. Tavan’ın avukatı Lane’in ifadesine göre iş adamı hayatında ABD’de hiç bulunmadı ve bu ülkeden ithal ettiği ekipmanın İran ordusuna satıldığını bilmiyordu.



Nasr füzeleri için tasarlandı

İddianamede Türk işadamının ABD’den edindiği parçaların İran Deniz Kuvvetleri tarafından RMS-16 isimli gelişmiş hücumbot yapımında kullanıldığı belirtiliyor. 16 metrekik teknenin İran tarafından geliştirilen Nasr isimli füzeyi fırlatması amaçlanıyordu.


Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2017, 18:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER