İstanbul'da 'Kudüs' zirvesi başladı

İstanbul'da "Kudüs" zirvesi başladı

İstanbul'da 'Kudüs' zirvesi başladı
Yeni Şafak'ın haberine göre İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma yönündeki planını açıklamasının ardından dönem başkanı Türkiye’nin ev sahipliğinde olağanüstü toplandı. Yarın yapılacak zirve kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam ülkelerinin liderleriyle bir araya gelerek Kudüs’ün ABD tarafından “İsrail’in başkenti” olarak tanınmasına karşılık atılacak adımları ele alacak. Söz konusu toplantının ardından bir de sonuç bildirgesi yayımlanacak.

Açılışı Kuran-ı Kerim tiklaveti ile başlayan zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor.

ÖĞLENE KADAR SÜRECEK

Zirve öncesinde ilk olarak dün kıdemli memurlar toplantısı düzenlendi, bugün ise öğlene kadar Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı yapılacak. İİT Olağanüstü Zirvesi’ne 16’sı lider düzeyinde 48 ülkeden katılım olacak. Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Endonezya, Filistin, Gine, İran, Katar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Somali, Sudan, Togo, Ürdün ve Yemen’den cumhurbaşkanı, devlet başkanı ya da kral, Cibuti, Malezya ve Pakistan’dan da başbakan düzeyinde katılım gerçekleşecek. Komorlar devlet sekreteri, Umman başbakan yardımcısı seviyesinde temsil edilecek. Kazakistan ve Özbekistan’dan ise meclis başkanları zirveye katıldı. Gözlemci ülkelerden KKTC’yi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, misafir ülke statüsünde bulunan Venezuela’yı da zirvede Devlet Başkanı Nicolas Maduro temsil ediyor.

İPTAL ÇAĞRISI

Trump, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, “Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıma zamanı geldi” ifadesini kullandı. ABD lideri, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı. Karara başta Müslüman ülkeler olmak üzere dünyadan tepki yağarken, BMGK , Arap Birliği ve İİT olağanüstü toplanma kararı almıştı.

Liderler geldi

İİT Olağanüstü Zirvesi’ne katılmak için liderler dün İstanbul’a geldi. Özel uçakla gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde bazı ilgililer karşıladı. KKTC Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu, Tacikistan Başbakanı Kahir Rasulzade ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani de zirve için dün geldi.

ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, akşam saatlerinde özel uçakla İstanbul’a geldi. Abbas, kendisini bekleyen resmi araçla havalimanından ayrıldı. Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beylerbeyi Sarayı’nda görüştü.

Birlik ve kurtuluşa vesile olsun

Bugünkü İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi öncesi açıklama yapan Dünya Müslüman Alimler Birliği, zirvenin birlik ve kurtuluşa vesile olması temennisinde bulundu. Liderlere Kudüs’ün kurtuluşu için yol haritası belirleme çağrısı yapılan açıklamada “Düzenleyeceğiniz zirvenin ve ümmetin sloganı ‘birlik ve kurtuluş’ olsun. Halihazırda yapılması gereken budur” ifadeleri kullanıldı. “Kudüs, peygamberlerin size emanetidir. Ümmetimiz, Kudüs’ü ve işgal altındaki Filistin topraklarını fikir birliğine varmadan ve ülkelerinin konumunu güçlendirmeden kurtaramaz” ifadesine yer verilen mesajda, ABD yönetiminin boykot edilmesi gerektiği vurgulandı.

Zirvede ilk mesaj

İİT Dışişleri Bakanları Toplantısı, Lütfi Kırdar Kültür ve Kongre Merkezinde başladı. Toplantının açılışında Kur'an tilavetinin ardından konuşan Çavuşoğlu, bugün zulme "dur" demek için toplandıklarını vurguladı.

Çavuşoğlu, çağrıda bulunarak "Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıyan bizler, diğer ülkeleri, Filistin devletinin 1967 sınırları temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde tanımaya teşvik etmeliyiz" dedi.

Zirve için yoğun güvenlik önlemi

Zirve için alınan önlemler kapsamında İstanbul Kongre Merkezi’ne çıkan yollar sabah saatlerinden itibaren araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı zirve nedeniyle, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri ve çevrede çalışanlar arama yapılarak içeri alındı. Ambulanslar dahil olmak üzere çevrede görevli bulunan araçlar detaylı aramadan geçirildi. Polis ekipleri bölgede adeta kuş uçurtmazken çevrede tedbir amaçlı ambulansta hazır bekletiliyor.
Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2017, 12:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER