Rüyalar hakkında bilmediğiniz gerçekler

Rüyalar hakkında bilmediğiniz gerçekler

Rüyalar hakkında bilmediğiniz gerçekler

Televizyonun rüyalarınız üzerindeki etkisini biliyor musunuz? Renkli televizyonlardan önce insanların büyük bir çoğunluğu gri tonlarda rüyalar gördüğünü söylüyormuş. Rüyalarımızı hatırlamaya başladığımız yaşlardan itibaren ne kadar çok renkli ekranlara maruz kalırsak rüyalarımız da o kadar renkleniyormuş. 


Son yıllarda yoğun bir şekilde kullanmaya başladığımız antidepresanların yan etkilerinden birsi de kabuslar. Antidepresan kullanan denekler üzerndeki çalışmalara göre bu kişilerin REM uykusu olması gerekenden daha hareketli ve gerginmiş. 


Almanya'da yapılan bir araştırma uyurken kokladığımız kokuların rüyalarımızı etkilediğini ortaya çıkarmış. Uykunun belirli bir evresinde çiçek kokuları koklatılan denekler güzel rüyalar görürken çürük yumurta gibi kokular koklatılan deneklerin kabus gördüğü ortaya çıkmış. 


Yatağa aç girmek kan şekerimizi düşüreceği için derin bir uyku çekme ihtimalimizi azaltıyor. Anoreksi hastalarının hemen hemen hepsi rüyalarında yemek yediklerini görüyorlar. 


Rüyada görülen ambulans, itfaiye, alarm seslerinin baş ucumuzda çalan saatlerin etkisiyle ortaya çıktığını söyleyen Harvard Üniversitesi araştırmacıları bizi uyandırmayacak düzeydeki doğa, okyanus gibi seslerinse huzurlu ve sakin rüyalar görmemizi sağladığını söylemişler. 


Uzmanlara göre yatakmadan önce yaptığımız son şeyler rüyamızda ne gördüğümüzü etkiliyor. Bu izlediğimiz bir film ya da yaşadığımız bir tartışma olabilir. Bu durumun size sıkıntı vermemesi için uyumadan önce dinlendirici müzük dinlememiz öneriliyor. 


Uyumadan önce yenen acılı, baharatlı, büyük porsiyon gibi sindirimi zorlaştıran gıdalar kabus görme ithimalini arttırdığı gibi bu kabusların hatırlanmasına da yol açıyor. 


Hamile ya da yeni doğum yapmış kadınların sıkça gördüğü rüyalar: Uyandınız ve bebeğiniz yanınızda ya da beşiğinde yok, hala hamile olmanıza rağmen karnınız dümdüz... Heyecan, gerginlik, hormonal değişiklikler gibi faktörler bu tür rüyalara sebep oluyor ve bir anlamda anneyi bebeği olduktan sonra yaşayacaklarına hazırlıyormuş. 


B6 vitamininin rüyalar üzerindeki etkisi büyük. Uzmanlara göre bakliyatlar, çerezler, muz ve avokado gibi yiyeceklerde bulunan B6 vitamini aminoasitleri daha net rüyalar görmemizi sağlayan nörotransmiterlere dönüştürüyorlar. 


Boston Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre sigarayı bırakanların rüya görme sıklığı artıyor. Üstelik sigarayı bırakan kişiler 1 yıl boyunca rüyalarında sigara içtiklerini görmeye devam ediyorlar. 


Uzmanların bu konudaki uyarısı ise kişilerin kendilerine bu konuda zaman tanıması; beyin nöronları kısa bir sürede kendini toparlayıp rüya düzenini eski haline getiriyormuş. 


700'e yakın denekle yapılan bir çalışmada sürekli müstehcen rüya görmenin sebebinin yüzükoyun yatmak olabileceği ortaya çıkmış. Uzmanlar bu durumun yüzükoyun yattığımızda nefes alma düzenimizin değişmesi olabileceğini söylüyorlar. 


Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2018, 11:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER