Yüzünüzdeki lekelerden kurtulun

Yüzünüzdeki lekelerden kurtulun

Yüzünüzdeki lekelerden kurtulun
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Belki bu lekelerin tamamından kurtulmak mümkün olmayabilir ama bunları azaltmak ve çok daha parlak, güzel bir deriye sahip olmak için yapabileceklerimiz var.

İlk adım: Profesyonel bir deri analizi ile lekelerin tespit edilmesi, derinliklerine karar verilmesi seçilecek tedavinin çeşidine ve başarısına direkt etki edecektir. Leke denilince akla mutlaka ilk olarak Dermatoloji uzmanları gelmelidir. Gerek dermatologlar gerekse plastik cerrahlar tarafından tercih edilen pek çok leke tedavi edici yöntem vardır. Çoğu hastada bu yöntemlerin birkaçını bir arada kullanmak gerekir.

Enzimatik Leke Peelingleri

Deri üzerine sürülen maske 6-8 saat sonra temizlenir ve 1-2 ay boyunca devam kremleri kullanılır. Deriye rengini veren melanin hücrelerinin aktivitesini baskılayan Cosmelan/Dermamelan yüzdeki lekeleri azaltırken aynı zamanda ince kırışıklıklarında azalmasını sağlar. Tek seferlik ve ağrısız uygulaması ile tercih sırasında üstlerde bulunan enzimatik peeling sonrası yüzde kızarıklık ve soyulmalar meydana gelir. Thulium Lazer – Leke tedavisinindeki şimdiye kadar pek çok lazer kullanıldı ve kısmi başarılar elde edildi. Thulium lazer ise daha önce bu konuda çok denememiş bir dalga boyu. 1927 nanometrelik dalga boyu ile yüzeyden verilen lazer enerjisinin lekenin olduğu derinlikte patlayıcı etkisi ile lekede parçalanma ve bu parçacıkların vücut tarafından emilmesi ana mekanizması. Lavien tek başına 1927,  Fraxel Dual ise 1550 ve 1927 nanometre ile yüzeyel leke tedavisinde etkili. Thulium lazerin melanin üzerindeki etkisi özellikle damarsal özelliği olmayan yüzeyel lekelerde tek seansta dahi başarılı sonuçlar vermesini sağlıyor. Üç seansa kadar ihtiyaç duyulabiliyor. İşlem sonrasında deri altının uygun içeriklerle beslenmesi, fotodinamik tedavinin eklenmesi ve hızlı iyileşme için yeterli ciltaltı neminin sağlanması önemli. Şayet tekrarlayan seanslara ihtiyaç olursa gerçek sonuçların tam izlenebilmesi için en az 6 haftalık bekleme süresi önemli. Bu tedavi yöntemi sonrasında sadece lekeler azalmıyor aynı zamanda deri çok daha parlak ve pürüzsüz hale geliyor. Zamanı sınırlı olan, çok seans istemeyen bireylerde tercih sıralamasında yukarıya doğru çıkıyor.

Q switch Lazer

Özellikle derin ve koyu lekelerde, farklı bir dalga boyu ile çalışan Q-switch lazer, lekenin azalmasını ve lekeye sebep olan pigmentin aşırı üretiminin baskılanmasını sağlıyor. Saniyenin milyonda biri hızında atış ile yüksek enerjiyi lekeye ulaştırıyor. Burada önemli olan, yüksek miktarda enerjiyi cilde zarar vermeden leke üzerinde odaklanabilmesi. Yapılan atışla oluşan patlamanın etkisiyle, birbirine tutunmuş büyük leke pigmentleri binlerce küçük parçalara ayrılıyor. Bu şekilde küçük parçalara ayrılan melanin pigmenleri artık vücut tarafından atılabilir hale geliyor. Bu uygulamanın düzenli tekrarlanması gerekiyor. 10 seansa kadar yapılan uygulama sonrasında hem lekelerde hem de yeni leke oluşumunda azalma görülüyor. Bu nedenle lekelenmeye yatkın bireylerde koruyucu önlem olarak en çok tercih edilen yöntem.

BBL

Geniş spektrumlu ışık tedavisi her ne kadar daha çok sıkılaşma için tercih edilse de, uygun filtreler kullanıldığında leke tedavisinde de kendini gösteriyor. Uygulama sonrası önce lekelerde koyulaşma meydana geliyor ardından bir iki haftalık periyod içerisinde giderek azalma ortaya çıkıyor. Ağrısız bir işlem olan BBL de başarılı sonuçlar için 2-3 hafta aralar ile 4-8 seans uygulama yapılabiliyor. Özellikle el sırtı ve dekolte bölgesi lekelerinde oldukça başarılı olan bu yöntem bu bölgelerin tedavisinde tercih sırasında bir numaraya oturuyor.

Prof. Dr. Reha Yavuzer / AKŞAM
Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2017, 00:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER