DÜNYA'DA VE TÜRKİYE'DE BİR İLK: FİJİTAL ROMAN

Akıllı telefonlarımızın içinde paralel bir evrende yaşıyor gibiyiz. İnternet bağlantımızın olmadığı,‘sosyal medya

DÜNYA'DA VE TÜRKİYE'DE BİR İLK: FİJİTAL ROMAN

Akıllı telefonlarımızın içinde paralel bir evrende yaşıyor gibiyiz. İnternet bağlantımızın olmadığı,‘sosyal medya’dan uzak kaldığımız dakikalara bile tahammülümüz yok artık. Eskiden keyif aldığımız alışkanlıklarımızı dahi terk etmeye başladık. Kitap okumak, kağıdını koklamaktan keyif almak, beğendiğimiz yerlerinin altını çizerek arkadaşlarımızla paylaşmak yerine ‘sosyal medya’da fotoğraf paylaşıyor, saatlerimizi başkalarının fotoğraflarına bakarak geçiriyoruz.


Yeni nesil yayınevlerinden biri olan Tara Kitap, yeni nesillere kitap okumayı sevdirmek için yepyeni bir proje geliştirdi ve dünyanın ilk fijital kitabını yayımladı. Fiziksel ile dijital kelimelerinin birleşiminden oluşan fijital kavramı son yıllarda tüm dünyanın takip ettiği trendlerden biri.


Geleneksel okur için kitabı yine fiziksel bir şekilde kağıda basılı olarak sunan Tara Kitap, kitabın içine yerleştirdiği kare kodlarla okura görsel bir şov da sunuyor. Tara Kitap’ın kurucusu Selcen Gür dünyanın ilk fijital romanını şöyle anlatıyor:



‘Bugüne kadar yapılmamış bir şeyi yaptığımız için çok heyecanlıyız. Psikiyatr yazar Haşmet Işıklı’nın ikinci kitabı olan ‘Dolunay Kırmızısı’nın okurken çok etkilendik ve kitabın kısa filmlerini çekmeye karar verdik. Tiyatro oyuncuları, çocuk oyuncular, set ekibi dahil 50 kişilik bir prodüksiyonla 3 gün 3 gece kısa filmler çektik ve bu filmleri kitabın içindeki QR kodlara yerleştirdik. Kitabımızın kapağındaki QR kodda ise filmin fragmanı yer alıyor. Amacımız görsel medyaya düşkün gençleri yine görsel medyayı kullanarak kitap okumaya teşvik etmek. Kitabı okurken hiç beklemediğiniz yerlerde QR kodlarla karşılaşıyorsunuz ve akıllı telefonunuzdaki QR okuyucu uygulamalarıyla filmleri izleyebiliyorsunuz’.


Fijital nedir?


Fijital (phygital) kavramı fiziksel ile dijital deneyimlerin harmanlanmasından oluşur.


 


Neden Fijital Roman?


Kimisi kâğıdın kokusunu duymadan, satır altlarını çizmeden, eliyle kitaba dokunmadan okuduğundan keyif almaz. Kimisi de dijital dünyaya daha meyillidir ve ‘izleme’ kültürüne kitaplardan daha yakın durur.


Biz bu romanı hem fiziksel hem de dijital dünya severler için ‘fijital’ de birleştirdik.


 


Fijital Roman Nasıl Okunur?


Romanın akışı esnasında ilk sayfadan başlayarak QR kodlar göreceksiniz. Akıllı telefonlarınızdaki QR kod okuyucu programları romanda yer alan QR kodların üzerine tuttuğunuzda romanda geçen sahneleri ‘kısa filmler’ şeklinde izleyebileceksiniz.


İsteyen önce tüm romanı okur ve kısa filmleri kitabı bitirdikten sonra izler; isteyen bir yandan kitabı okurken bir yandan da sırası gelen QR kod izler.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2018, 23:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER