Başarılı İş Kadını Selcen Gür ile Çok Özel Röportaj!

Tara Kitap’ın kurucusu olarak Türkiye’deki okurların tercihlerini değerlendirebilir misiniz? Açıkçası biz genel okur profiline o

Tara Kitap’ın kurucusu olarak Türkiye’deki okurların tercihlerini değerlendirebilir misiniz?

Açıkçası biz genel okur profiline odaklanmak yerine kadın okurları hedef kitle olarak seçtiğimiz için daha çok kadın okurlar hakkında fikir sahibiyiz. Tara Kitap’ı 2014 yılında kadınlar için kurduk. Türkiye’deki kitap okuma oranlarına baktığımızda kadın okurların daha büyük bir payı olduğunu görüyoruz. Biz Türk kadınları, kendimizin en iyi versiyonu olabilmek için çaba gösteriyoruz ki bu çabayı çok kıymetli buluyorum. İşimizde, ilişkilerimizde, anneliğimizde ve sosyal hayatta kendimizi geliştirmeye, olabileceğimizin en iyisi olmaya çalışıyoruz.

Buradan hareketle, kadınların kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak kitaplara, özellikle de çocuk yetiştirmeyle ilgili olanlara daha çok ilgi gösterdiğini söyleyebilirim. Öte yandan romantik komedi türündeki kitaplar ve genel anlamda romanlar da kadın okurların tercih ettiği türler.

Bugüne kadar yayımladığınız kitaplar arasında en çok baskı yapan kitabınız hangisi oldu?

En çok ilgi gören kitaplarımızı iki ana kategoriye ayıracak olursak, biri ebeveynlik diğeri de ilişkiler diyebiliriz. Ebeveynlik kategorisinde en çok ilgi gören kitabımız ‘Neyi Nasıl Söylemeli’ bu ay 4. Baskısını yaptı. Yazarı Betsy Brown Braun tüm dünyada çok satan ‘çocuk eğitimi’ kitapları yazarı ve aynı zamanda bir pedagog.

Yine bu kategoride ‘Kasmadan Annelik’ isimli bir kitabımız var, saçını süpürge etmeden, keyfini çıkararak anneliğe özendiren, bunun ipuçlarını veren bir kitap, ki önsözünü de yazdığım için bende yeri ayrıdır.

İlişki kategorisine baktığımızda ise ‘Erkeğin Pin Kodu’, ‘Kocam’ ve  ‘Boşanma Sonrası Doğru Kişiyi Bulmak’ kitaplarımız en çok ilgi görenler arasında.

‘Kasmadan Annelik’ kitabının önsözünü yazdığınızı söylediniz. Siz de ‘kasmayan bir anne’ misiniz?

İlk çocuğumda çok ‘kasan’ bir anneydim. Hatta bu ‘kasmak’ tabirini de şimdi bir ergen olan oğlumdan öğrendim ve kitabı Türkçeleştirirken adını neden ‘Kasmadan Annelik’ koymuyoruz? diye düşündük.Kitap diyor ki, anneliği bir görev, bir kariyer gibi gördüğünüzde her şeyi dört dörtlük yapmaya çalışırken anneliğin keyifli yanlarını kaçırıyoruz. Çocuklarımızı uyuttuktan sonra mesaimiz bitmiş gibi hissediyor ve yorgun düşüyoruz.

Çocuk yetiştirirken mükemmel olma çabası anneleri yıpratıyor ve mutsuz ediyor. Anneler böyle hissedince bu duygu ister istemez çocuklarını da etkiliyor. Bu görüşe tamamen katılıyorum ve kendi adıma çok da kasmayan bir anne olmaya çalışıyorum.



 

Yılbaşı döneminde Türkiye’nin ilk fijital romanı Dolunay Kırmızısı’nı çıkardınız. Nedir fijital kitap?

Fijital, fiziksel ile dijital kelimelerinin birleşimi aslında. Fiziksel ve dijital deneyimlerin bir arada olması. Fijital kitap ise bir kitabın hem alışık olduğumuz fiziksel baskısının olması hem de içinde dijital içerik olarak videolar barındırması.

Dünyada fijital yemek veya spor kitapları çıktı ama fijital roman hiç yapılmadı. Yayıncılık dünyasında ‘fijital roman’ bir ilkti. ‘Dolunay Kırmızısı’nı psikiyatr Haşmet Işıklı kaleme aldıktan sonra içinden beş sahne seçtik ve bu sahnelerin her birinin kısa filmlerini çektik. Bu filmleri kare kodlarla kitap sayfalarına bastık. Böylece isteyen romanı kitaptan okudu ve bitirdikten sonra kısa filmlerini izledi, isteyen karşısına kare kod çıktıkça filmleri izleyerek ilerledi. Fiziksel ve dijitalin birleşimi anlamına gelen fijital roman böylelikle ortaya çıktı.

 

Peki Türkiye’de bir ilk olarak kitaba nasıl bir ilgi var? Sizce bu bir akımın başlangıcı olabilir mi?

Kitabını yayınlatmak isteyen ve fijital kitap çıkarttığımızı gören kişiler kendi kitaplarının da fijital olarak basılması için bize başvurmaya başladılar.Bu işin içinde sesinden ışığına kadar çok ciddi bir prodüksiyon olduğu için tüm proje tek elden çıksın istiyorlar ve bizden anahtar teslim fijital kitap projesi talep ediyorlar.Bu kitabın içindeki 5 kısa filmin çekimi 3 gün 3 gece sürdü ve 50 kişilik bir ekip çalıştı. Ciddi bir emek ve bütçe isteyen bir iş olduğu için her kitaba yapılması mümkün değil. Proje olarak senede bir veya en fazla iki kitabı bu şekilde yayımlayabiliriz.

 

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2022, 19:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER