65 yaş üstü için ivedi sıhhat planı

Evde kalmak 65 yaş üstünü negatif etkiledi.

65 yaş üstü için ivedi sıhhat planı

Evde kalmak 65 yaş üstünü negatif etkiledi. Kasları-kemikleri eridi, zayıfladı. Yürek-dolaşım sistemleri yavaşladı, kondüsyonları düştü. Solunum kondüsyonları azaldı. Psikolojileri hasar aldı. Muhtemelen tedavileri de aksadı. Dolayısıyla çoğunun bir Ivedi Eylem Planı'na ihtiyacı var… İşte Op. Dr. Bağrıaçık'ın önerileri…

Op. Dr. Adnan Bağrıaçık

ÜÇ KURALI UNUTMAYIN

– Maalesef  virüs kaybolmadı. Yoğun biçimde insanların aralarında dolaşmaya devam ediyor. böylece eviniz açık havada maske takın, el hijyenine siklet verin, sosyal mesafeye uyarı edin. Keza kapalı ortamları yok açık havayı seçim edin. Klimalardan uzak durun.

SAĞLIKLI BESLENİN

– Kemikler için; kalsiyum, magnezyum ve D vitamininden zengin besinleri tercih edin. Yeşil sebzeler, sütlü ürünler (yoğurt, lor peyniri, vb.) ve balık koskocaman olur, bu dönem için. Kıkırdaklarımız yalnızca hareketle besinleri alır. Bol su için, içtiğiniz suya limon damlatın. Zerdeçal gibi baharatlara mutfakta yer açın. Yürek-damar sağlığınız için potasyumdan zengin meyve-sebzeler çok iyi tercihlerdir. Hareketsizliğe emrindeki dolaşım sisteminin yavaşlaması, pıhtı atması, damar tıkanıklıkları ve krizlerden korunmak için kanın sulanmasını karşılayan gıdaları (ananas, bal, üzüm, erik, narenciye, zeytin, turp, domates, kayısı, acı biber, vb.) daha çok tüketin.

Güneşten faydalanın

– Kemikleri güçlendirecek D vitamini için her gün 20 dakika güneşlenin (güneşin tepede olduğu sıcak saatleri seçim etmeyin.) Günde 1 kez 5 dakika da olsa çıplak ayakla toprağa basın. Vücudunuzdaki zararlı iyonlar çıkacak, doğadan gelen geçen yardımsever iyonlar 80 dakika sonradan kanınıza karışmış olacaktır. – Bu güç zamanlarda da moralinizi yüksek tutun. Bu serotonin (mutluluk) hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlar. Bu da daha nitelikli uyku ve daha enerjik bağışıklık sistemi anlamına gelir.

Mutlaka hareket edin

– Mümkünse dışarıda, sakin bir yerde her gün en düşük yarım saat yürüyüş yapın. Evde su batmış pet şişelerini havaya kaldırıp indirerek tartı çalışması yapın. Germe-gevşeme egzersizlerini öğrenip her gün yapın. Eski solunum kapasitenize varmak için her sabahtan 10 kere derin nefes alıp, yavaş bir şekilde verin. Balon şişirmek fantastik bir akciğer egzersizidir.
– Kronik rahatsızlığınız için verilmiş ilaçlarınızı aksatmadan, düzenli olarak almak vücudunuzu doğal döngüsüne katkı sağlayacaktır. Aile hekiminizle iletişime geçerek hangi desteğe ihtiyacınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER