Açık Alan Korkusu nedir?

Nefret Edilen Şey güvenli olmayan durumlara aleyhinde uyaran manalı ve önemli bir tepkidir.

 Açık Alan Korkusu nedir?

Nefret Edilen Şey güvenli olmayan durumlara aleyhinde uyaran manalı ve önemli bir tepkidir. Her insan korkar ve bu korku kişinin ara sıra sosyal hayatını fazlasıyla etkileyecek boyutta olur. Bu şart ise panik bozukluk olarak adlandırılır. Meydan Korkusu ve panik bozukluk en sık görülen ruhsal hastalıklardandır ve her 100 kişiden beşi bu bu bozukluklardan birini hayatında minimum bir kere yaşar. Peki, açık alan korkusu nedir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

AGORAFOBİ NEDİR?

“ Meydan Korkusu“ (eski yunanca) “alan korkusu”dur. Mağdur birey, evi terketmekten, kamuya açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş merkezlerine ya da dükkanlara girmekten, topluluk içerisinde, sinemalarda veya rahat ve kapalı odalarda bulunmaktan, ya da trenle, otobüsle ya da uçakla gezi etmekten korkar. bu nedenle ya bu yerlere gitmekten kaçınır ya da oralarda bulunduğu sürece büyük korkular yaşar. Panik ataklar ve agorafobi başlıca birlikte ortaya çıkar.

Agorafobi yetişkinlerin % 1.7'sini etkilerken, kadınlar erkeklere kadar yaklaşık iki kat daha artı etkilenmektedir.

Agorafobinin kalıtımsal ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına inanılmaktadır. Koşul sıklıkla ailelerde görülür ve bir ebeveynin ölümü veya saldırıya uğraması gibi stresli ya da travmatik olaylar tetikleyici olabilir. Agorafobi tedavisi genellikle hap destekli psikoterapi ile gerçekleşmektedir.

Foto: shutterstock

AGORAFOBİ BELİRTİLERİ

Agorafobi tanısı konabilmesi için, aşağıdaki durumlardan iki veya daha fazlası hakkında korku veya endişe yaşamalısınız:

– Toplu nakliye
– Açık alanlar
– Kapalı yerler
– Kalabalıkta edinmek
– kimsesiz evin dıştan olmak

Agorafobisi olan bir kişi açık ya da topluluk yerlerden korktuğu vakit, panik atakları durdurmak ya da toplumda utanç duyacaklarını düşündükleri durumlardan kaçınmaya başlayacaklardır. Bu alanlardan kaçmaya başladıklarında, bu tutum korkularını güçlendirir ve artmalarına neden olur. Bu durumlarla karşılaşmaya zorlanırlarsa, terleme, kalp atışında süratlenme, nefes darlığı, bulantı, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve titreme gibi yoğun üzüntü ve semptomlar yaşayacaklardır.

İLGİLİ HABERKarsinofobi nedir? Belirtileri ve tedavisi…Karsinofobi nedir? Belirtileri ve tedavisi… İLGİLİ HABERKlostrofobi nedir? Klostrofobi belirtileri neler? Tedavisi var mı?Kapalı Alan Korkusu nedir? Kapalı Alan Korkusu belirtileri neler? Tedavisi var mı? İLGİLİ HABERTripofobi nedir? Tripofobi neden olur?Tripofobi nedir? Tripofobi neden olur?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER