AHEF’cilt ‘damar yolu kararı’na tepki: Onaylama alacak mıyız, almayacak mıyız?

AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) Basın Yayınlama Halkla İlişkiler ve Bilişim Komisyonu Başkanı Dr.

AHEF’cilt ‘damar yolu kararı’na tepki: Onaylama alacak mıyız, almayacak mıyız?

AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) Basın Yayınlama Halkla İlişkiler ve Bilişim Komisyonu Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, Afiyet Bakanlığı’nın “Enjeksiyon Uygulamaları Hakkında Genelge” konulu genelgesi ile ilgili izah etme yaptı.

Dr. Eryazğan, “Enjeksiyon uygulamaları büyük cerrahi operasyon olmadığı için, hastaların sözel olarak bilgilendirilmesinin yeterli olduğu, yazılmış onam alınmasının zorunlu olmadığı belirtiliyordu. Fakat Bakanlık son yargı kararları sebebiyle son görüşünü başkalaştırmak zorunda kaldı” dedi ve şunları ekledi:
“Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Bakanlık görüşüne esas teşkil etmek üzere Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne göndermiş olduğu 18.03.2020 tarihli yazıda; hak kararlarında yapılan tıbbî uygulamanın sonuçları ve muhtemel komplikasyonları hakkında hastanın rızasının alındığının ispatlanamaması ve Bakanlıkça dosyaya belge sunulamaması nedeniyle manevi tazminat taleplerinin kısmen kabul edilmeye başlandığı belirtiliyor. bu nedenle; yargı kararları esas alınarak- enjeksiyon ve damar yolu açma gibi minik tıbbi ameliyeler de dahil- bütün tıbbî işlemler için ilgililerin bilgilendirilmiş yazılı onamlarının alınmasının kanıt bakımından uygun olacağı belirtiliyor.”

ACİL SERVİSLERDE NE OLACAK?

Aile Hekimi Dr. Hacı Yusuf Eryazğan; “Laf konusu yazıdan, acil servislerde dahi hastalara serum takmadan iğne yapmadan 1 sayfalık detaylı bir yazı okutulup, ardından hastanın imzasının alınması gerektiği anlaşılıyor. Bu durumun en kısa sürede Bakanlık göre açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bu konuda daha açık ve net bir yazı bekliyoruz” diyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER