Aile Hekimliklerinde Covid sonrası dönemde ‘yeni alışılagelmiş’ nasıl olacak?

Aile Sağlığı Merkezlerine de ‘yeni olağan’ kuralları geliyor.

Aile Hekimliklerinde Covid sonrası dönemde ‘yeni alışılagelmiş’ nasıl olacak?

Aile Sağlığı Merkezlerine de ‘yeni olağan’ kuralları geliyor. Hastalar bir bir ateşi ölçülerek içeri alınacak; enfeksiyon belirtisi olanlar için bambaşka bir odada muayene yapılacak, bebeklerse her aşı sonrası steril edilen odalarda aşılanacak.

Öte yanlamasına gezi kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte 65 yaş üstü vatandaşların büyükşehirlerden memleket veya yazlıklarına gitmeye başlamasıyla; bilhassa tatil beldelerindeki aile hekimlikleri için ilave önlemlerin alınması gündemde.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer, corona virüsü salgını açısından bugünlerde normalleşmenin konuşulduğunu oysa yoğun bakımda yatan hastalar bitmeden Aile Hekimliklerinin eski normale asla dönemeyeceğini söyleyerek “Bir müddet daha bu şekilde sürdürmek zorundayız. Aile Sağlığı Merkezlerimizde salgın döneminde başlattığımız katı önlemleri uygulamaya devam edeceğiz.

RANDEVUSUZ HASTA KABUL EDİLMEYECEK

Artık hasta kabullerine başlandı fakat belirli tüm hastalarımızın iyiliği için yığılma olmaması açısından bundan böyle randevusuz hastalar kabul edilmeyecek; bekleme salonlarındaki o kalabalık ortamlara müsade verilmeyecek. Bizler aile sağlığı merkezlerimize bir triyaj sistemi başlattık. Kapıda bir hemşire arkadaşımız her gelen hastanın ateşini ölçüyor. Şikayetini soruyor ve ona kadar hekimine yönlendiriyor.

Ateşi olan veya enfeksiyon şüphesi içeren hastalarımız şüphesiz diğerleriyle bağlantı ettirilmeden bambaşka bir odada tetkik edilecekler ve oralar da sürekli dezenfekte edilecek” dedi.

‘ZEMİN İŞARETLEMELERİYLE SOSYAL MESAFE KORUNACAK’

Sosyal mesafe kuralının artık sürekli ışık halkası gelmesi gerektiğini anlatan Dr. Özer, bunun için de her aile sağlığı merkezinde işaretlemeler yapıldığını, hastaların hem dilekçe masası ayrıca de tetkik gerekmiyorsa yalnızca hap yazdırmaya geldiyse, hekimle görüşmesi esnasında minimum bir metre mesafeden röportaj yapabileceği şekilde düzenlendiğini söyledi. Dr. Özer, “Hekimin bir hastası ile işi bitmeden muhakkak içeri başkası alınmayacak. Bu şekilde zaten sosyal uzaklik de kendiliğinden oluşacak” dedi.

‘HER İKİ SAATTE BİR TEMAS YÜZEYLERİ DEZENFEKTANLARLA SİLİNİYOR’

Aile Sağlığı Merkezlerinde artık temizleme ve mikroplardan arındırma işlemlerinin de sık ve titizlikle yapıldığını anlatan Dr. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burası her iki saatte bir, bizim kendi elemanlarımız kadar temizleniyor. Kapı kolları, fazla temas edilen tüm yüzeyler, çamaşır suyu ya da alkol taşıyan dezenfektanlarla siliniyor. Zemin temizliği de keza belediye ekiplerince, ayrıca bizim elemanlarımız tarafından ahenkli olarak yapılıyor.

Belediye, üç günde bir geliyor. Fakat her gün sabahleyin ve akşam, bizim kendi elemanlarımız da yerleri çamaşır suyu ile siliyor. Hastalar bu dönemde pekçok yeni şey öğrendi doğrusu. Onların da bu kurallara uyarlama ricası bizim işimizi fazla kolaylaştırdı. Bizim onlara ‘hayır’ dediğimiz şeylerin sahiden onların iyiliği için olduğunu anladılar.”

‘AŞI ODALARI HER BEBEK SONRASI STERİLİZE EDİLİYOR’

Bebeklik çağı aşılarının aksatılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Gürsel Özer, rutin aşıların coronadan korunmak dek önemli olduğunu vurgulayarak ailelerin endişe etmemesi gerektiğini, aşılama esnasında da bebekler için bütün önlemlerin düşünüldüğünü söyledi. Dr. Özer, şu bilgileri verdi: “Aşı konusunda herhangi bir aksilik yaşamamak için kuşkusuz randevulu çalışıyoruz. İçeriye tek bebek alınıyor. İlgili hemşire tarafından aşısı yapılıyor ve her bebek çıkışında oda, hemşirenin şahsen kendisi tarafından steril ediliyor.

İlk dönemde aileler fazla çekindiği için aşı randevularını askıya alma eğilimi gösteriyorlardı. Ama bu önlemler anlatıldı ve gelip görenler de birbirlerine anlattı. Bu açıdan aşılamada çok büyük aksama yaşamadan bu dönemi atlattık.”

TATİL BELDELERİNDE MİSAFİR POLİKLİNİKLERİ AÇILMALI

Geçtiğimiz hafta 65 yaş üzeri vatandaşlarımız için başlayan tek yönü olan seyahat izni uygulamasıyla beraber bilhassa taşra ve yazlık beldelerdeki aile hekimlikleri açısından ilave önlemler alınması gerektiğini anlatan Dr. Gürsel Özer, şu uyarılarda bulunarak sözlerini noktaladı:

“Bu hastalarımıza tek yanlı minimum 1 ay olmak üzere gezi serbestisi geldi. Covid süreci ile birlikte memleketlere ve yazlıklara göçler de başladı bu şekilde. Bilhassa bu gezgin hareketliliğinin olduğu dönemde daha etkin önlemler ilerletmek zorundayız. Bu ırk  yaz başı gidiyor, kışa kadar oralarda kalıyor. Fakat bu yıl eskisinden farklı olarak böyle bir önemli salgın dönemi geçirdik.

Büyükşehirler gerçekte belki biraz rahatlayacak bu anlamda ama Anadolu ve bilhassa yazlık bölgelerdeki birikim, sıkıntı yaratabilir. Oradaki doktor arkadaşlar zorlanabilir. İkinci dalga diyoruz, diyelim ama yazın oldu. o süre daha büyük problemler çıkabilir.

Şöyle bir misal vereyim, Kaş ve Kalkan’da 3’er tane aile hekimi var. Ortalama 3 bin 500 hasta belirli her birinde. Yani 10 bin civarı kişiye bakıyorlar. İkisinde toplam 22 bin kişi. Bölgeden aldığımız onaylama edilmiş rakamlara kadar yaz döneminde nüfus asgari iki katına çıkıyor. Yani 40-50 bin kişi oradaki toplam 6 aile hekimine gidecek demektir bu. Neticede sağlık hizmeti alacaklar ve 5-6 ay oralarda kalıyorlar.

O bölgelerdeki planlamaların bu yıl çok mükemmel yapılması lüzumlu. Bununla ilgili çözüm önerimiz de gerçekten İl Afiyet Müdürlüklerinin Toplum Sağlığı Merkezleri bünyesinde, ek olarak konuk polikliniklerinin açılması. Bu, mevzuata da uygun, kolaylıkla yapılabilir.” (DHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER