Beta HCG hormonu nedir? Beta HCG yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Beta HCG hormonu gebeliğin var olup olmadığını bildiren hormondur.

Beta HCG hormonu nedir? Beta HCG yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Beta HCG hormonu gebeliğin var olup olmadığını bildiren hormondur. HCG testi, plasentadaki trofoblastik hücrelerden salgılanmakta olan bir hormon aracılığıyla uygulanmaktadır. Şimdi, Beta HCG yüksekliği ve düşüklüğü ne anlayış gelir? Hep birlikte öğrenelim.

BETA HCG HORMONU NEDİR?

Beta HCG Hormonu (Human chorionic gonadotropin), kadında gebeliğin var olup olmadığını belirten hormondur. Yapılan kan testinde gebeliğin olup olmadığı beta HCG hormonu vasıtasıyla test edilir. Hamilelik tespitinde temel alınan beta HCG hormonun değeri gebe olmayan bir kadında 0-10 mlU/ml değerleri arasındadır.
Hamilelik sırasında, artan plasentadaki hücreler hCG yapar. Plasenta, yumurtayı dölledikten ve rahim duvarına yapıştıktan sonra yumurtayı besleyen keseciktir. Beta hCG, başta yaklaşık 11 gün sonradan kan numunesinde saptama edilebilir. HCG seviyeleri 48 ila 72 saatte iki katına çıkmaya devam eder. Progesteron hormonunun sürekli olarak üretilmesini sağlayan bir hormondur. Progesteron hormonu ise, hamilelik baştan başa anne adayının düşük yapmasını engelleyen bir hormondur.

Hamilelik dönemi içerisindeki kişinin son adet tarihi (SAT) göz önünde bulundurularak hesaplanan gebelik haftaları ve bu haftalara göre Bhcg değerleri şöyledir;

Gebelik Haftası Beta HCG Değerleri

3. hafta 10 – 50
4. hafta 5 – 425
5. hafta 20 – 7300
6. hafta 1,080 – 56,000
7. – 12. hafta 7,650 – 290,000
13. – 16. hafta 13,300 – 250,000
17. – 24. hafta 4,000 – 165,000
25. – 40. hafta 3,640 – 117,000

Foto: shutterstock

BETA HCG YÜKSEKLİĞİ NE ANLAYIŞ GELİR?

Beta HCG seviyeleri defalarca gebelik olduğunda yükselmez. Başka sebeplerle de beta HCG hormonu yükselebilir. Beta HCG hormonunun yükselmesinin diğer sebepleri;

– Düşük
– Dış gebelik
– Gastrik
– Boş gebelik
– Çoğul gebelik
– Bazı pankreas kanseri türleri
– Bazı mide kanserleri
– Yumurtalık ve testis kanseri
– Down sendromu gibi doğumsal anomaliler
– Molar hamilelik
– Karaciğer tümörü, trofoblastik tümörler, gonadal tümörler
– Erkeklerde ise testis tümörü olduğu durumlarda beta HCG hormonunda artma görülebilir. Eğer değerler beklenenden fazla yüksekse ikiz ya da üçüz gebelik olma ihtimali de bir hayli yüksektir.

Ayrıca bazı progesteron taşıyan tümör ve yiyecekler de beta HCG değerlerinde yükselmeye sebep olur. Beta HCG hormonunu yükselten yiyecekler; avokado, dereotu, domates, ıspanak, ay çekirdeği, ceviz ve amla yani bektaşi üzümü gibi yiyeceklerdir.

BETA HCG DÜŞÜKLÜĞÜ NE KAVRAMA GELİR?

Hamilelikte olağan şartlarda döllenmeden sonraki 6 günden itibaren kandaki Beta Hcg hormonunun artması gerekir. Bu çoğaltma her 2 günde yeniden önceki miktarın iki katına ulaşmalıdır. Böyle istikrarlı bir yükselme olmadığında, Beta Hcg düşüklüğü saptama edildiğinde hamilelik hakkında negatif durumlar değerlendirmeye alınır. Normalde gebelikte yükselmesi gereken beta Hcg hormonu düşerse, bu bilhassa gebeliğin başlangıcında olursa düşüğe sinyâl edebilir. başkaca dış hamilelik şüphesi yaratabilir. Beta Hcg düşüklüğü saptama edilirse kadında düşük ve dış hamilelik riski olduğunu gösterir önemli bir bulguya ulaşılmış olur.

İLGİLİ HABERBir haftalık gebelikte beta HCG değeri kaç olmalı?Bir haftalık gebelikte beta HCG değeri kaç olmalı?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER