Bilim Kurulu Üyesi Çelik: Başarının sırrı, 1,5 aylık tecrübe oluşturma planlaması

Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Kayseri Şehir Halkı Hastanesi Başhekimi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Çelik: Başarının sırrı, 1,5 aylık tecrübe oluşturma planlaması

Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Kayseri Şehir Halkı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik, vatandaşların corona virüsü tedbirlerine genel olarak uyması sonrası vaka sayılarında düşüş yaşandığını belirtti.

Alınan tedbirlerin önemine değinen Prof. Dr. İlhami Çelik, “Vatandaşın tedbiri olmazsa olmazdı. Vatandaş şu lahza, ‘Ben evde durmuyorum, dışarı çıkacağım, gezeceğim ve dolaşacağım’ gibi bir gayret içerisine girerse doğrusu hiçbir şey başaramayız.

Şu an 83 milyonluk bir nüfusta 130 bin gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Bu dek sınırlı tutabilmişiz. Vatandaşın desteği ile bu muhtemel olabildi. Evde kaldı, izole oldu ve sosyal uzaklık kurallarına uydu. 20 yaş altı ve 65 yaş üstünün sokağa çıkma yasağı var. Bu son derece iyi gidiyor. Bunların hepsinin büyük faydası var” ifadelerini kullandı.

‘1,5 AYI AŞAN DENEYIM PLANLAMAMIZ OLDU’

Corona virüsü sebebiyle kendilerinin ve hastaların da deneyim kazandığını kaydeden Prof. Dr. Çelik, “Bizim de hekimler ve hastalar olarak tecrübemiz şu oldu; Çin’de vakanın ortaya çıkmasının peşinde bizim 1,5 ayı aşan bir tecrübe ve tecrübe oluşturma planlamamız oldu. Gerçekten biz o dönemde hangi hastanelerin pandemi ve yoğun bakım ünitesi yapılacağına karar verdik. Diğer hastaların da bunlara karışmaması için tüm önlemleri aldık ve işte galibiyet burada yatıyor.

İkinci başarı konusu da tedavi yönünden. Türk hekimleri doğrusu sorgulayan ve düşünen bir doktor olarak hareket ederek bunu gösterdiler ve tedavilerdeki bir takım hatalı algıları bertaraf etmeyi bildiler. Muhtemel hasta bakımını mükemmel yaptığımızı gösterdiler” diye konuştu.

‘SALGIN BİTMİŞ GİBİ ALGIYA KAPILMAMIZ OLASI DEĞİL’

Pandemik İnfluenza (Grip) Milli Hazırlık Planıyla ilgili de konuşan Prof. Dr. Çelik, “İnfluenzayı biz hastalara yapıyorduk. Zaten ben enfeksiyoncu olduğum yani yönetici olmadığım süre da yapıyorduk. Planımız defalarca hazırdı. Çünkü salgın baştan gibi bir algıya kapılmamız muhtemel yok. Bundan sonradan da yaptığımız bir plan var. Bir sonraki yıl daha iyisini nasıl ortaya koyacağımızın planlamasını yapmamız gerekiyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Kayseri Kent Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik

‘SARS CORONA VİRÜSÜ 2’DE DAHA HAZIRLIKLIYDIK’

Sars virüsü ile corona virüsünün birbiriyle bağlantılı olduğunu açıklayan Çelik, “Covid-19 hastalığını yapan virüs sars corona virüsü 2. Bu sars virüsü ile yüzde 80’e yakın bir benzerlik gösteriyor. Mutasyonlar azıcık değişim göstermiş ve daha patojen ve daha bulaşıcı bir ayla gelmiş.

Ölüm açısından bakacak olursak sars corona virüsü çok daha artı ölüme yol açmıştır. Bunu değerlendirmek zorlama. Belki anlaşılması çare için bambaşka olmuş olabilir. Biz onlardan da bir deneyim kazandık. Sars corona virüsü 2’de daha hazırlıklıydık. Şu an daha tecrübeliyiz. Bunun ne olacağını anlayışlı olmak baskı. Bu ayrıntılarıyla mutasyona emrindeki bir şey” şeklinde konuştu.

‘İNSANLARA YAKLAŞMAKTAN KORKAR IŞIK HALKASI GELDİK’

Huzursuz günlerin geride kalacağını umut ettiğini söyleyen Çelik, “Türkiye’de salgının sonlandığı zamanı görmemiz lüzumlu. Yeni vakaların bildirilmediği hepsinin iyileştiği vakalar olacak. Bu önlemler bu değin sıkı devam eder mi? Gerçekten ayrıntılarıyla kendimizi izole ettik. İnsanlara yaklaşmaktan korkan ve kaçan bir ülkü geldik. Bu nasıl gidecek, onu göreceğiz; fakat belki de arkadaşımızı gördüğümüzde sıkı sıkıya sarılmayacağız. Bunun olacağını sanmıyorum; lakin umarım eski günlerimize kavuşacağız diye umut etmekteyim” ifadelerini kullandı. DHA

İLGİLİ HABERProf. Dr. Tufan Tükek cevapladı: Corona virüsü mutasyona mı uğruyor?Prof. Dr. Tufan Tükek cevapladı: Corona virüsü mutasyona mı uğruyor?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER