Bilim Kurulu Üyesi Kara: Aşı takvimindeki değişiklikte corona etkisi değil

Sıhhat Bakanlığı, aşı takviminde değişikliğe gitgide artarak, 1’inci ve 8’inci sınıf okul aşılamalarının, aile hekimliği birimlerde uygulanmasına karar verdi.Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Kara: Aşı takvimindeki değişiklikte corona etkisi değil

Sıhhat Bakanlığı, aşı takviminde değişikliğe gitgide artarak, 1’inci ve 8’inci sınıf okul aşılamalarının, aile hekimliği birimlerde uygulanmasına karar verdi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alev Kara, yapılan bu değişikliğin detaylarını anlattı. Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’de fazla gelişmiş bir aşı takviminin olduğunu, 13 hastalığın tamamına aleyhinde koruyacak şekilde aşı yapıldığını belirtti.

Prof. Dr. Kara, birincil aşıların Aile Sağlığı Merkezleri’nde yapıldığını anımsatarak, sonrasında ise okullarda ilkokul 1’inci ve 8’inci sınıfta yapılan aşılar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kara, “Yalnız çocukların okula başlamaları ve okulda geçirdikleri dönemde birazcık adaptasyonları olduğu için  aşıların uygulanması genelde güz aylarının sonuna dürüst kalıyordu. Bizim diğer aşılarımızın tamamı aslında aile hekimliğinde yapılıyor. Aile hekimi arkadaşlarımız, eksiksiz ve çok iyi olarak, bu sorumluluğu almış ve gerçekleştiriyorlar” dedi.

Prof. Dr. Ateş Kara FOTO:DHA

‘ÇOCUKLARA DİREKT ULAŞILACAK’

Prof. Dr. Kara, aşıların artık aile hekimliklerinde yapılacak olmasının avantajlarına ilişkin, “Bir Takım dönemlerde ayrıca ailelerin istekleri hem de okullarda aşı yapmanın belirli zorlukları sebebiyle aile hekimliklerinde aşı yapılması tarafındaydı bu işle ilgilenen dernekler. Sıhhat Bakanlığı da bu yönde hazırlıklarını yapıyordu. Bu hazırlıkları tamamlayarak bizim okullarda yapılan aşılarımız artık aile hekimliğinde yapılacak.

Bunların avantajı; aile hekimliğinde yapılıyor olması aşıların yeni doğan döneminden 2 yaşına dek çocuklarımızın tüm aşılarını aile hekimleri yapıyor ve birebir peşine düşüp takip ediyorlar. Eksik kaldığında da ailelerle görüşerek, onları eğlence ederek aşıları tamamlıyorlar.

Okul aşılamalarında biz okuldaki çocuklara ulaşıyoruz, onların o gün okulda bulunmalarına göre değilse de daha sonra o aşıları tamamlama yoluna gidiliyordu. Aile hekimliğine geçilmesinin en büyük avantajı şu olacak; çocuklara direkt olarak ulaşılacak, aile hekimi arkadaşlarımız zaten aşıyı bilen, bu aşıyı uygulayan ve bu konuda çok emek harcayan arkadaşlarımız bu aşıların tamamlanmasını sağlayacaklar” ifadesini kullandı.

‘AŞININ KORUMA RAKAMI YÜKSELİYOR’

İlkokul 1’inci sınıfta yapılan aşının 48’inci avuç içi kaydığını anımsatan Prof. Dr. Kara, “48’inci ayda yapılması bizim için bir avantaj, biraz daha erken yapıyoruz. Orada en önemli iki aşımız vardı. Karma aşı dediğimiz tetanozdan, difteriden ve boğmacadan koruyan aşımız ve kızamık, kızamıkçık ve kabakulaktan koruyan aşılarımız.

Aşıların koruyuculukları fazla yüksek; ama ilköğretim 1’inci sınıfa bıraktığımız vakit aşıyı arada çocuklarımız bir kısmı kızamıkla karşılaştıklarında bu rakam fazla düşüktü; ama kızamık olma riski vardı. Acilen 4’üncü yaşta yaptığımızda ilk aşının koruyuculuğu daha devam ederken diğer aşıyı kazanmış olacaklar. Gerçekte kızamık aşısının koruyuculuğu çok yüksektir. Yüz çocuğun 99’u yaklaşık olarak korunur; lakin bir tanesinin korunmama ihtimali kalıyordu.

Derhal 4 yaşında yaptığımızda o bir taneyi de erkenden korumuş olacağız, öbür türlü 6-7 yaşında yapıyor olacaktık. Ayrıca aşının koruma rakamını yükseltiyor olmamız hem çocuklara daha kolay ulaşıyor olabilmemiz ayrıca de aile hekimliğinde bu işi haberdar olan, bundan böyle bu işin uzmanı haline gelmiş arkadaşlarımın bu işi yapıyor olması bizler için büyük bir üstünlük. Bu avantajları Türkiye kullanır ülkü geldi” diye konuştu.

’48 AYDAN BÜYÜK OLAN ÇOCUKLARIN AŞILAMALARI OKULDA DEVAM EDİLECEK’

Aşıyla ilgili kimi vakit ailelerin tereddütleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kara, “Özelikle de okullarda yapıldığında ailelerin tereddütleri oluyordu. Hemen bu işi bilen ve istedikleri soruları sorabilecekleri hekimler olduğu için bu tereddütlerin de önüne geçilmiş olacak. diğer taraftan böyle bir avantajları olmuş olacak. 6’ncı yaşı, 7’nci yaşı beklemeden 48’inci ayda yapılıyor olması da bizim ikinci avantajımız olacak.

Bu iki üstünlük açısında takvimimizde bir değiştirme oldu. 48’inci aya aldığımız süre aşıyı, diyelim ancak; 52 aylık, 54 aylık çocuklarımız var. Daha okula başlamamış, okul aşısı olmamış, fakat 48 aydan da büyük olan çocukların aşılamaları okulda devam edecek. Lakin küçük olanlar 48’inci aya gelince sırık aile hekimliğinde aşılanacaklar” dedi.

CORONA VİRÜSÜ İLE İLGİSİ YOK

Aşı takviminde yapılan bu değişikliğin corona virüsünden nedeniyle olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Kara, “Bu değişikliğin corona ile bir alakası değil. Bu değişiklik planlanan bir değişiklikti. Corona virüsü salgın yaptığı ülkelerde bilhassa çocukluk aşılarında bir azalma oldu. İnsanlar huzursuz oldular. Yurt dışında özellikle aşı oranlarında düşme oldu.

ABD’nin rakamları var; yüzde 60’a yakın çocukların aşı olmasında azalma oldu. Geçen sene bu dönemde 100 kişi aşılanırken bu yıl o sayı 40’larda, 35’lerde kaldı. Türkiye’de bu yaşanmadı. Bizdeki aşı oranı geçen seneyle aynı oranda az kalsın devam etti. Yüzde 1 ya da 2’lik bir azalma görüldü. O da çok büyük bir azalma değil ve olabilecek bir değerlendirme.

Biz defalarca corona virüsünü konuşuyoruz; ama kızamığın hem bulaşıcılığı ayrıca de öldürme olasılığı daha yüksek. Biz kızamık aşısında bir düşme yaşarsak bu önümüzdeki dönem için fazla önemli bir tehditti. Türkiye böyle bir tehdidi yaşamadı. Bu da bizim için bir avantaj. Bizde temelde şöyle bir tereddüt oluyordu; ‘acaba aşıya lüzum var mı?’.

Corona virüsünde bizim için şayet de en büyük avantajı şu oldu; aşının ne değin gerekli olduğunu, aşı olmadığında dünyanın neler yaşayabildiğini gördük. O bakımdan aşıların da ne değin kıymetli olduğunu fark ettik” ifadelerini kullandı. DHA

İLGİLİ HABERSağlık Bakanlığı: Aşılama takviminde değişiklik yapıldıAfiyet Bakanlığı: Aşılama takviminde değişiklik yapıldı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER