Bilim Kurulu üyesi Kara: Hayalet taşıyıcılardan korkuyoruz

Prof.

Bilim Kurulu üyesi Kara: Hayalet taşıyıcılardan korkuyoruz

Prof. Dr. Ateş Kara, Dünya Sağlık Durumu Örgütü’nün (DSÖ) corona virüsü salgınında dünyanın az önce en fena durumla karşılaşmadığı yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

Prof. Dr. Ateş Kara, DSÖ’nün tüm ülkelerin verilerine göre değerlendirme yaptığını belirterek, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerin sağlık altyapısının iyi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kara, her ne dek Amerika’nın sıhhat sistemi iyi olsa deha yoklama ve armoni nedeniyle son günlerde daima olgu sayılarında çoğalma olduğunu kaydetti.

Kara, “Bu bakımdan oradaki vaziyet, önlem alınmaması tehdidi gösteriyor. Güney Amerika’ya baktığınızda Brezilya da hiç önlem alınmıyor. Hindistan nüfus yoğunluğu çok yüksek, afiyet altyapısı çok çok kötü yok; lakin bu büyüyen talebe cevap verme sıkıntıları olabilecek. Komşularına baktığımızda sıhhat altyapıları huzursuz olabilecek ülkeler var ve bu ülkeler nüfus yoğunluğu çok yüksek olan ülkeler.

NÜFUS ARTTIKÇA BULAŞMA ARTIYOR

Virüsün bulaşmasında bazı çevre koşulları çok etkin; lakin bu virüs sonuç olarak insandan insana bulaşıyor. Nüfus yoğunluğu ne kadar yüksekse kalabalık ne dek fazlaysa oralarda bulaşması daha kolay.

O nedenle de DSÖ şunu söylüyor; bugün için muhakkak bölgeler fazla yüksek rakamlar ile hastalığı atlattı ama bu bölgeler daha ziyade sağlık altyapısı iyi olan ülkelerdi. Değişik taraftan bazı ülkeler, bilhassa gelişmekte olan ülkelere geçiş olursa hem fazla daha yüksek ölümler olabilir, ayrıca de insanların çok baskı duruma düşmesi laf konusu olabilir” diye konuştu.

‘CORONA FIRSAT VERİNCE KAFASINI KALDIRIYOR’

Türkiye’deki corona virüsü vaka sayılarını da değerlendiren Prof. Dr. Kara, insanların belirli bir vakit kurallara uyduktan sonra düşünce ve düzen olarak yorulabildiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Biz sözde yeni normallere geçerken ‘virüs gitti, her şey bitti’ diye düşündük. Halen de böyle düşünülebiliyor. Virüse fırsat verdiğimizde o virüs kafasını kaldırabiliyor. Biz mutlak ve mutlak mesafeyi, aramızdaki bariyeri sağlamalıyız. ‘Virüs gitti’ diye düşünmemeliyiz, fazla kolaylıkla yayılabiliyor.

Bizim geleneklerimiz çok güzel; fakat bir örnek birey corona virüsü tanısı almış, hastanede yatmasını gerektirecek bir durumu değil, ‘evde 14 gün izole kalacaksın’ diyorsunuz, bunu duyan ‘geçmiş olsun’ ziyaretine geliyor. Böyle çok yeni vakalar çıkıyor, acıyı paylaşmak lüzumlu; lakin bu paylaşım esnasında dikkat etmek lüzumlu

. Bizim bu dönemde bunlara uyarı etmemiz lüzumlu. Bizim gelenek, görenek ve alışkanlıklarımızla ilişkili vakalarımız bir tedarik pozitif; bu iyi mi? Sahiden kötü. dahası iyi noktası var; biz buralarda önlem alırsak şipşak rakamlar aşağı inebilir. Mesafeye, maskeye, el hijyenine çok dikkat etmek gerekli.”

HAYALET TAŞIYICILARDAN KORKUYORUZ

Prof. Dr. Kara, corona virüsü semptomlarını göstermeyen hayalet taşıyıcıların tehlikesine de değinerek, şunları kaydetti:

“Dünyada çok farklı veriler, bilgiler var. Bilim dünyası bu konuda halen net değere ulaşamadı. Biz salgının sonunda dönüp bakacağız, kişilere soracağız, ‘rahatsızlık geçirdin mi’ diye. ‘Evet’ veya ‘hayır’ diyecek. Biz onun kan değerlerine bakacağız, ceset sisteminin cevap verip vermediğine bakacağız.

Cevap veren yüz kişide rahatsızlık geçirdiğini söyleyen 40 kişi ise diyeceğiz ki ’60 kişi bu hastalığı hayalet olarak ya da bulguları fazla hafif geçiriyor’. Bu bilgiyi emin almamız için bu salgının birazcık daha ilerleyip, sonlanmaya yakın olması gerekiyor. Bugünkü verilerle baktığımızda ‘yüzde 10’ diyen var, ‘yüzde 30’ diyen var, yüzde 60’a değin çıkaran var. Genel değerleme sanki bu değerinde yüzde 20 ile 30 arasında.

1000 OLGU GÖRÜYORSAK, 420 HAYALET TAŞIYICIMIZ VAR

Tüm vakaların güya yüzde 30’u semptomu olmadan bu virüsü alıyorlar, virüsü taşıyorlar ve atıyorlar. Ama kendi vücutlarından virüs temizlenirken sağa-sola bulaştırıyorlar mı; bizim için can sıkıntısı o. O nedenle bu kişilerden korkuyoruz. Rakam ne olursa olsun şayet bu rakam yüzde 30.

Biz her gün 1000 vaka görüyorsak asgari 420 civarında da bizim hayalet taşıyıcımız olması lazım sokakta. Böyle bir durumda açık havada karşındaki kişi hayaletlerden biri olabilir. O vakit karşımızdaki kim olursa olsun mesafeye uyarı edelim, o kişinin bu şekilde virüsü taşıyacağını düşünerek maske takalım. Lütfen hepimiz mesafe, maske ve el hijyeninde tedbirli olalım.” DHA

İLGİLİ HABERBilim Kurulu Üyesi Kara'dan yeni virüs için uyarı: Tehdit düşünülerek hazırlık yapılmalıBilim Kurulu Üyesi Kara'dan yeni virüs için dikkat: Tehdit düşünülerek hazırlık yapılmalı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER