Bilim Kurulu Üyesi Kısa Ve Öz: Tedbirlere uyarsak ikinci dalgayı uyandırmayız

Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Kısa Ve Öz: Tedbirlere uyarsak ikinci dalgayı uyandırmayız

Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Youtube ve Twitter hesaplarından yaptığı videolu paylaşımda, Türkiye için hemen ikinci dalga olasılığından ziyade, birinci dalgayı iyice son vermek üzerine odaklanmak gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Veciz, “Çünkü biz demin birinci dalgayı atlatmış değiliz, bitirmek üzereyiz, iyi gidiyor. Şu an itibarıyla eğer bir geç kalma olmazsa bayram sonrasında rakamların daha da düşeceğini ve kontrolün artacağını umuyorum” dedi.

‘TERBİRLERİMİZİ AKSATMAMALIYIZ’

Ramazan Bayramı göz önüne alındığında umulmadık bir kalabalıklaşmanın olması durumunda sürenin uzayabileceği, yeniden geriye dönüş olabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Özlü, “Lakin gördüğüm kadarıyla bugüne değin kontrollü sosyal yaşama geçiş döneminde de önemli ölçüde bir geriye doğru dönüş olmadı. Günlük dalgalanmalar oldu; lakin bunlar makul düzeyde öngörülebilir düzeyde kaldı. Bu da sevindirici.

Bence ikinci dalga olasılığı sonra ortaya çıkacak bir tehlike, hemen biz birinci dalganın bir lahza önce tamamlanması noktasında hepimiz çaba ediyor olmalıyız. Tedbirlerimizi aksatmamalıyız, bir lahza önce bu süreci bitirmeliyiz” mesajını verdi.

‘İKİNCİ DALGANIN KONTROLÜ DAHA KOLAY OLABİLİR’

Prof. Dr. Veciz, ikinci dalga olasılığının daima olduğunu, birinci dalgayı kontrole alıp bitirmiş Çin, Güney Kore ve Singapur’da aradan bir süre geçtikten sonradan yeniden vakaların görüldüğünü hatırlatarak, “Lakin ikinci dalga konusunda biz birinci dalgaya tarafından daha donanımlı, daha deneyimliyiz, daha başarılı olacağımıza inanıyorum. Çünkü virüsü bilinen, onunla başa çıkabileceğimizi biliyoruz, aldığımız tedbirlerin işe yaradığını gördük, virüsü yenebileceğimizi gördük. Dolayısıyla ikinci dalga konusunda, şüphesiz böyle bir olasılık var; lakin onun kontrolü daha kolay olabilecektir diye düşünüyorum” dedi.

‘DİKKAT EDİLİRSE İKİNCİ DALGA OLMAYACAKTIR’

Türkiye’de kontrollü sosyal hayata geçişin ikinci dalgayı başlatmayacak şekilde planlandığının altını çizen Tevfik Kısa Ve Öz, “Bunlara uyarı edilirse ikinci dalga Türkiye’de olmayacaktır, olmaması gerekir. ‘Kontrollü sosyal’ hayat denmesinin sebebi zaten bu. Yani ikinci dalgaya izin vermeyecek şekilde tedbirler alınarak normalleşmeye geçmemiz lazım.

Burada en manâlı şey, vazgeçilmez olan şey sosyal mesafenin korunması. tekrar tekrar tekrar her ortamda cümbür cemaat için her koşulda vazgeçilmez olan şey diğer insanlarla 1-2 metrelik mesafeyi korumak, o çok manâlı. İkinci dalgadan korunmak için en önemli korunma tedbiri bu” ifadelerini kullandı.

‘YAZIN BULAŞMA HIZI KESİLEBİLİR’

Prof. Dr. Kısa Ve Öz, kalabalık alanlarda maske kullanmanın ve evden dışarı çıkışları gerekli hallerle sınırlamanın da önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Keyif için, eğlenmek, süre geçmek için evden çıkarsak, bu durumda kalabalık sokaklara, caddelere, AVM’lere, mağazalara yok, tenha yerlere, doğaya insanların olmadığı kırsal alanlara gidip orada süre devretmek, doğayla hemhal edinmek tehlikesiz olacaktır. Bunu öğüt ederim. Tabii el hijyeni ve yüzey temizliği de önemli. İyi havalandırılmayan, klimalı kapalı mekanlardan muhtemel olduğunca uzak kalınmalı. Bunları yaparsak ikinci dalgayı uyandırmadan bayağı hayatımızı virüsten geri alabileceğimize inanıyorum.

Natürel bu bir süreç, bizim bu öngörülerimiz, varsayımlarımız koşullara bağlıdır. Umulmadık bir risk ortaya çıkarsa bu zaman uzayabilir veya daha itinalı olursak daha da kısalabilir. Umarım önümüzdeki günlerde yazın da gelmesiyle havaların ısınması, nemin azalması, güneşin bol bol ultraviyolesinin virüsü yoklama etmede etkin olması, D vitamini sentezimizin artması, dolayısıyla bulaşmanın da hızının kesileceğini, daha mutlu, daha umutlu günlere varacağımızı varsayıyorum.” (DHA)

İLGİLİ HABERBilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü tarih verdi: Böyle giderse...Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü tarih verdi: Böyle giderse...
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER