Bilim Kurulu Üyesi Özkan: Antikor testleri 81 ilde pazartesi başlayacak

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Müziği Sağlığı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Özkan: Antikor testleri 81 ilde pazartesi başlayacak

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Müziği Sağlığı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, 81 ilde yapılacak corona virüsüne karşısında toplumdaki bağışıklık oranlarını verecek antikor testlerine ilişkin izah etme yaptı.

Prof. Dr. Özkan, Avrupa’da da bir kaç ülkede, “Toplum bu salgın sürecinde bağışıklık kazandı mı” diye antikor geliştirme çalışması yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Özkan, Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın bu kapsamda “Türkiye’de 150 bin haneye ulaşacağız” açıklamasını anımsatarak, “Sıhhat personelimiz 81 ilde 153 bin değin haneye gitgide artarak, bu haneden bir kişiyi örnek seçecek.

Bu haneler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından rastgele seçiliyor. Kişiye bir kaç tane soru sorulup, peşinde bizim PSR testi dediğimiz burundan kültür alıp, hasta olup olmadığı testi yapılacak. Biraz da kan örneği alıp antikor bakılacak. Bu antikor da bize hastalık geçirip geçirmediğini, bağışıklık kazanıp kazanmadığını gösterecek” dedi.

Prof. Dr. Seçil Özkan FOTO: DHA

PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLANACAK’

Prof. Dr. Özkan, bu çalışmanın Türkiye için zorunlu olduğunu belirterek, “‘Bu corona virüsü süreci bizim toplumumuzda nasıl geçti’, ‘bağışıklık kazanıldı mı’, ‘corona virüsü ne düzeyde bağışıklık bırakıyor’, bizim toplumumuz için de bu rakamı göreceğiz.

Biliyorsunuz İsveç yaptı bu çalışmayı. Yüzde 7 gibi epeyce düşük bir rakam buldu. Bu, bize bu hastalıkla mücadelede yeni bilgiler sağlayacak. Gelen sağlık durumu personeline toplumumuz muavin olmalı. Çünkü bu bizim sağlığımız için ne önlemler alalım diye yapılan bir çalışma.

Afiyet personeli sahada büyük bir emek verecek, yardımcı olmak lüzumlu. Sanırım pazartesi gibi başlanacak. Bakanlık bu konuda büyük emekler sarf ederek hızlıca 10-12 jurnal bir süreçte verileri toplayıp, çözümleme edecek. Testi yapılan kişilere de geri dönülecek, PSR artı mi çıktı, antikoru nasıl çıktı diye” ifadesini kullandı.

‘İKİNCİ DALGAYI YAŞAYABİLİRİZ’

Hafta sonu, sokaklarda yaşanan yoğunluğa uyarı çeken Prof. Dr. Özkan, salgının devam ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Özkan, “Biz daha sıfır olgu görmedik. Sıfır vaka görme süremiz de kayda değer. Biz sıfır vaka görsek bile çevremizdeki ülkelerde de bitmedi. İran’ı biliyorsunuz yeni bir ikinci dalgaya geçti. Türkiye de bunu yaşayabilir.

Önümüzdeki günlerde rakamlara bakılarak yeni açılacak yerler olacaktır ya da yeni normalde eklediğimiz yerler olacaktır. Mesafe, maske, ilave hijyen, buna dikkat edersek yeni adi dönemde ikinci dalga yaşamayız. Hafta sonu inanılmazdı. Piknikler, sosyal mesafeler aşılmış, benzeri eskiye dönülmüş gibiydi. Bunu yaparsak ikinci bir dalga yaşayabiliriz. Bizim için bu çok üzücü olabilir” diye konuştu.

‘DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR’

Prof. Dr. Özkan, çevrelerinde bulgu göstermeyen ahali olduğunu vurgulayarak, “Çevremizdeki herkes corona virüsü hastasıymış gibi davranmamız lüzumlu ki ikinci dalgayı yaşamayalım. İran’da hemen 2 binleri geçen olgu sayıları, salgının pik noktalarına gitmeye başladılar. Bu bizi zorlayacaktır, ola ki geri adım atmamıza neden olacaktır.

Kısıtlamaları kaldırdık; lakin kısıtlamalara geri dönüşler olacaktır, ülke örnekleri var. Birazcık daha sabretmemiz gerekiyor. Azıcık daha rakamlar düşsün. Yazı, bu rakamları düşürerek ağır ağır atlatalım. Ekim-Kasım’da da virüsün mevsim itibarıyla kış aylarında artmasını beklediğimiz için ikinci dalgayı bekliyorduk biz. Ona gelmeden bu yeni normalde davranışlarımızı düzeltmezsek yeni dalgayla rastlama korkusu açık konuşmak gerekirse var, dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.

‘KORKUM BİNLERE ÇIKABİLİRİZ’

Prof. Dr. Özkan, corona virüsüne aleyhinde uyulması gereken kurallara uyulmadığını kaydederek, “Bu hastalığın kuluçka süresi 14 gün diye geçiyor; lakin sıradan 6-7 günde bir kişiden kapıldıysa belirtiler çıkmaya başlıyor. Biz bayağıdır 800-900’lü rakamlarda ilerliyoruz, sahiden düşmemiz gerekiyor. Çağırmak ancak bu 1 Haziran ve 11 Mayıs’taki yeni olağan dönemde kurallara uymuyoruz bence.

Biz bu inişi devam ettiremedik. Korkum binlere de çıkabiliriz. 1 Haziran’ın etkisini biz bu hafta göreceğiz. Hafta sonunun etkisini de 14-15’inde görebiliriz. Dalga daha da yukarıya çıkabilir. Bunun için olası oldukça mesafeyi korumalıyız. Yeni normalimiz bu, en ince ayrıntısına kadar eski hayatımıza dönmemiz için 3 durum var. Ya aşı bulunacak herkesi aşılayacağız, ya virüs olumlu yönde bir metamorfoz yaşayacak bizi hasta etmeyecek veya basit bir tedavisi bulunacak biz bu işten kurtulacağız. Bu üçüne de süre var. Onun için bu yeni adi yaşantımıza alışacağız” dedi. DHA

 

İLGİLİ HABERCorona virüsü ile mücadelede yeni antikor testi Türkiye'deCorona virüsü ile mücadelede yeni antikor testi Türkiye'de

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER