Bilim Kurulu üyesinden kritik corona virüsü uyarıları: Hastaların sayısına göre 10 kat fazla!

Prof.

Bilim Kurulu üyesinden kritik corona virüsü uyarıları: Hastaların sayısına göre 10 kat fazla!

Prof. Dr. Özlü’nün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar şu şekilde:

* Covid 19'a neden olan virüsün bulaşmasıyla ilgili bugüne kadar öğrendiklerimizi özetleyeyim. Hasta olanlar, asemptomatiklere göre daha fazla virüs saçıyor. Semptomlar başlamadan 1-2 gün önce ve semptomların başlamasından sonraki ilk 7-10 günde hasta daha fazla bulaştırıcıdır.

* Ancak toplumda asemptomatiklerin sayısı, hastaların sayısına göre 10 kat fazla olduğundan asemptomatiklerden bulaşma daha fazla. Öksürüp, hapşırma sırasında saçılan damlacık sayısı, nefes alıp verme, konuşma sırasında saçılandan daha fazla ve daha büyük.

* Nefes alıp verme, konuşma sırasında saçılan damlacıklar 2 metreden daha uzağa ulaşmaz. Ancak öksürme, hapşırma veya yürüme, koşma gibi hareket esnasında bu mesafe 8-10 metreye uzar. Virüsü taşıyan kişi ve karşısındaki maske takıyorsa bulaşma neredeyse %100'e yakın önlenir.

* Açık havada bulaşma olasılığı, kapalı mekanlara göre daha düşük. İyi havalandırılmayan, dar, kapalı ve çok sayıda kişinin bulunduğu mekanlarda bulaşma riski yüksek. Özellikle klima kullanılıyorsa, resirkülasyon ve pozitif basınçlı hava akımı nedeniyle bulaşma riski artar.

* Sıcak havada, güneş altında virüsün yüzeylerde canlı kalma süresi kısalıyor. Eşya ve yüzeylerden ellerimize virüs bulaşmış olsa bile, ellerimizi ağız, burun veya göze temas ettirmedikçe virüs bulaşmaz. Su ve sabunla 20 saniye yıkama veya %70 kolonya ile elimizden temizlenir.

* Yaş, kronik hastalık, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı veya bağışıklığı baskılayan hastalık, hastalanma riskini artırıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER