Bilim Kurulu üyesinden önemli yorumlama: Corona virüsün belirtileri değişti

Prof.

Bilim Kurulu üyesinden önemli yorumlama: Corona virüsün belirtileri değişti

Prof. Dr. İlhami Çelik, corona virüsü salgını ile mücadelenin sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

* Birinci dalga tamamen baştan değil. Ancak yaz geldiği için insan vücudu azıcık daha dirençli. Yazın çok artı zatürre ve solunum sıkıntısı yaşamadığımız için virüsün etkisi bu şekilde gözüküyor.

* Yoğun bakım ünitelerinde halen çare gören hastalarımız var. Ortalama 70 yaş üstünde vefat görüyorduk, fakat kendi hastanemizde 50 yaş civarında kaybettiğimiz hastalarımız da oldu. Virüsün rahatsızlık yapıcı etkisinde azalma laf konusu yok.

“BİRÇOK ETKİSİ VAR”

Corona virüsü vakalarında bambaşka belirtilen ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Çelik, şöyle konuştu:

* Corona virüsün birçok etkisi var. Uluslararası vakalar var. Nörolojik semptomlar bunlardan bir parça başına. Yaz ayında bulantı, kusma ve ishal en fazla görülen belirtiler oldu.

* Olağan olan öksürük, alev ve solunum yetmezliği idi. Halen öksürük, yüksek ateşi görüyoruz; fakat bunların yanında bulantı, kusma ve ishali de görüyoruz.

* Ciltte döküntü, koku kaybı da halen görülen semptomlar. Mayıs’ta fazla sık kemik ve eklem ağrıları yoğun görülmeye başlanmıştı. Haziran ayı itibarıyla yüksek ateş belirtisi devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Kayseri Şehir Halkı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik

“GÜZ’DA VAKA ARTIŞI OLABİLİR”

Sonbaharda corona virüsün çoğalma göstermesini beklediklerini açıklayan Çelik, şu ifadeleri kullandı:

* Şu lahza için ikinci dalgadan bahsetmek olası yok; çünkü biz birinci dalgada vakaları sıfırlamadık. Biz henüz hastalığı en düşük düzeye indirgemedik.

* Yazın daha eksik seviyede olacağını söylüyorduk. Karantina, sokağa çıkma kısıtlamalarını daha erken kaldırmış olsaydık olgu ve hasta sayısı daha büyük rakamlara ulaşmış olacaktı.

* Sonbaharda ırk daha fazla kapalı alanlara gireceği için olgu sayısında çoğaltma olabileceğini anlatmak çoktan muhtemel.

* Eylül ayında meteorolojik durum çok kayda değer. Salgının seyri, virüsün hastalık yapıcı özelliği belirleyici olacak. Sonbaharda hastalığın yüksek sayılara çıkacağından söz edebiliriz. (DHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER