Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı çare edilebilir mi?

Boyun ağrısı toplumda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır ve en büyük nedeni de boyun fıtığıdır.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı çare edilebilir mi?

Boyun ağrısı toplumda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır ve en büyük nedeni de boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı, çoğunlukla 5. ve 6 omurlar aralarında, ikinci sıklıkta 6. ve 7. omur arasında görülür. Bunun nedeni bu omurların çok hareketli olması ve strese daha artı maruz kalmasıdır. Boyuna alınan darbeler ve geçirilmiş kazalar boyun fıtığına yol açabilir. Ev hizmetlerinde çalışan kadınlarda, şoförlerde, bankacılarda ve uzun zaman bilgisayar ile çalışması gereken mesleklerde boyun fıtığı sık görülmektedir. Peki, boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı tedavi edilebilir mi? Bilinmesi gerekenler için haberimize göz atmanız yeterli…

BOYUN FITIĞI NIÇIN OLUR?

Boynunuzdaki kemikler arasındaki dokuya intervertebral diskler denir. Diskler yumuşak jel güya bir merkezden ve sert bir dış kaplamadan oluşur. İntervertebral disk, omurgadaki her kemik aralarında hareket etmelerini karşılayan bir eklem oluşturur. Bir diski çevreleyen dış kaplama yırtıldığında, içerisindeki jel sanki istikrarsız omur ve sinir aralıklarına sızar. Bu klinik tabloya boyun fıtığı (disk hernisi) denir. Disk alışılagelmiş özelliğini zamanla kaybeder ve kireçlenir. Etrafındaki sinirlere zorlama yapar. Bunun sonunda boyun fıtığına özgü belirtiler ortaya çıkar.

Foto: shutterstock

BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ

Boyun fıtığı belirtilerinden en önemlisi ve ilki ağrıdır. Boyun bölgesindeki şiddetli sızı, fıtığın belirtisi olabilir. Bu sancı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına dürüst uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve zorlama kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir. Boyun fıtığı olanlar böyle durumlarda ellerinde bir cismi tutmakta zorlanır ve yürüme güçlüğü çeker. Ağrılar ara sıra kürek kemiğine ve göğsün üst taraflarına doğru da yayılabilir.

Diğer belirtiler şunlardır:

– Tek kolda hissedilen ağrı ve duyu yitimi
– Bu sızı ve uyuşmaya eşlik eden baş dönmesi, gözlerde sinek uçuşması, kulak çınlaması
– Konsantrasyon eksikliği ve mide bulantısı
– Yürümede dengesizlik
– Kaslarda baskı kaybı

BOYUN FITIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Boyun fıtığı tedavisi yöntemleri hastanın durumuna ve hastalığın seviyesine göre değişir. Eğer boyun fıtığı hafif şiddette seyrediyorsa fizik çare, ağrı kesiciler, stressiz bir yaşam ve istirahat çare için önerilir. Boyun fıtığı için yapılması gereken hareket ve egzersizlerle birlikte iyileşme sağlanabilir. Boyun hareketlerini sınırlamak nedeniyle boyunluk kullanımı da ağrının azalmasına tezgâhtar olur. Fıtığın ilerlemesini önlemek için ortopedik boyun fıtığı yastık kullanımı da üstünlük sağlayabilir.

Ancak boyun fıtığı çok ilerlemiş, kollarda ve öteki bölgelerde uyuşma ve hareketlerde güçlük artmışsa ve daha önceki tedaviler tesir etmemişse son seçenek olarak ameliyat önerilir. Boyun fıtığı ameliyatı tecrübeli ve uzman bir hekim tarafından yapıldığında oldukça iyi sonuçlar vermektedir.

İLGİLİ HABERBoyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı ağrısı nereye vurur?Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı ağrısı nereye vurur? İLGİLİ HABERBebeklerde kasık fıtığı nasıl anlaşılır?Bebeklerde kasık fıtığı nasıl anlaşılması mümkün?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER