Cerrahpaşa’da corona ile mücadele: Günde 400 hastadan 40 hastaya…

Türkiye’de birincil corona virüsü fazla vakasının görülmesinden bu yana İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, hızla yaptıkları tasarlama ile önemli bir mücadele veriyor.

Cerrahpaşa’da corona ile mücadele: Günde 400 hastadan 40 hastaya…

Türkiye’de birincil corona virüsü fazla vakasının görülmesinden bu yana İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, hızla yaptıkları tasarlama ile önemli bir mücadele veriyor. Corona virüsü hastalarının gitgide artarak azaldığı hastanede, ilk kullanım ve temaslı polikliniğine başvuru eden hastaların sayısı ise 10 kat azaldı.

Corona virüsü hastalarının gitgide artarak azaldığını vurgulayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, “Süreçle ilgili kısa bir özet sunacak olursak, Mart’ın 10’undan itibaren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne 81 bin küsur hasta müracaat etmiş. Bunun 8 bin 500’ü corona virüsü nedeniyle ve biz bin 100 kişiyi yatırarak tedavi etmişiz. 180 kişiyi ise yoğun bakım ünitesinde peşine düşüp takip etmişiz.

O süre her gün bir servisi Covid servisi yaparak bugünlere geldik. 17 tane servis açmıştık. Cerrahideki monoblok binamızın tamamı dolmak üzereydi. Orta bloku ve dahiliye bloğunu da Covid servisi olarak hazırladığımız bir dönemden, 220’nin üzerinde hastayı yatırarak peşine düşüp takip ettiğimiz bir süreçten bugünlere geldik. hemen hasta sayımız epeyce azaldı. Bugün itibarıyla 9 tane yoğun bakım ünitesinde olmak üzere 38 hasta, hastanemizde mevcut” biçiminde konuştu.

“PANDEMİ HASTANESİ OLMAKTAN ÇIKARILMAYI BEKLİYORUZ”

Hastanedeki ‘yeni bayağı’ düzenlemelerini anlatan Sait Gönen, Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek pandemi hastanesi olmaktan çıkarılma haberini beklediklerini açıklama ederek, “Natürel burası bir eğitim kurumu. Biz alışılagelmiş rutinimize dönmek istiyoruz. Keza eğitim kurumu, ayrıca ülkenin her kadar gelen hastalığa karşısında hastaların başvuru ettiği büyük bir merkez.

Biz corona virüsü nedeniyle ameliyatlarımızı ve tedavilerimi öteledik. Elektif ameliyatları durdurmuştuk ve ivedi olmayan bütün hastalarımıza bizler, bir vakit gelmemelerini söylemiştik. Bundan Böyle yeni adi ile birlikte biz de kendi rutinimize dönme arzusundayız. Bunun için de haber bekliyoruz gerçekten. Sağlık Bakanlığı’ndan bizi pandemi hastanesinden çıkarması haberini bekliyoruz ancak kendi rutinimize tez dönelim.

Natürel yeni normalde yeniden bu pandemi devam ettiği sürece, Mart’ın birincil haftasındaki yaşantımız olmayacak. Tekrar sosyal mesafelerin korunduğu, maskelerin mutlaka takılması gerektiği, girişlerde alev kontrollerinin yapıldığı süreç devam edecek. Tekrar hijyene dikkat edilen bir süreç olacak herkes için.

Biz polikliniklerimizde, hastanelerimizde her gelen hastamızı corona virüsü olabilir düşüncesi ile yaklaşıp kişisel koruyucu ekipmanlarımızı giyiniyoruz ve hastane şartlarını ona uyarlayarak, her gelen hastamıza “corona virüsü olabilir düşüncesi ile yaklaşacağız.

Servislerimizdeki hastaların aralarındaki mesafeyi sosyal uzaklık kuralına göre bitmiş düzenledik ve yatırdığımız hasta sayısını yarıya yakın eksilmek zorunda kaldık. Bu yeni süreçte Cerrahpaşa olarak hızla eski rutinimize dönme arzusundayız. Eğitim başlayacak, intörnlerimiz geldi. Nasıl Olursa Olsun kısa zamanda pandemi hastanesi olmaktan çıkarız diye düşünüyorum. Hasta sayıları fiilen azaldı” diye konuştu.

İLK UYGULAMA VE TEMASLI POLİKİLİNİĞE BAŞVURAN HASTA SAYISI 10 KAT AZALDI

Gönen, birincil kullanım ve temaslı polikliniğine gelen hasta sayılarında da ciddi bir düşüş olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Bizim birincil başvuru polikliniğimiz ve temaslı polikliniğimize günde sıradan 400’ün üzerinde hasta geliyordu. Derhal 40, 50, 60 hasta geliyor. Bugün gelmeden uğradığımda 25 hasta gelmişti. Gitgide azaldı lakin bu pandeminin bittiği anlamına gelmez, dünyadaki son korona artı hasta iyileşmeden, pandemi bitmez diye düşünüyorum.”

“ANTİKOR TESTLERİNİN FAYDALI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde hastalara antikor testi yapmaya başladıklarını ve Cerrahpaşa mikrobiyolojide öbür antikor testlerinin incelendiğini anlatan Gönen, “Antikor testleri epeyce önemli lakin sensitivite ve spesivitesi yüksek testlerle bunu gerçekleştirmek gerekiyor. Bildiğim kadarıyla Sağlık Durumu Bakanlığı bu konudaki çoğu testi bir takım merkezlerde araştırmalar yaparak deniyor.

Sensitivite ve spesivitesi en yüksek olan testi sanıyorum kullanıma sürecek. Cerrahpaşa bünyesinde de alıştırma amacıyla yapılan testler var. Fazla merkezli çalışmaların bir çoğunda Cerrahpaşa yer alıyor. Bu amaçla gelen vatandaştan para almadan yaptığımız, egzersiz amaçlı testler var. Çok sayıda deneme var acilen, benim bildiğim 5-6 test var. Bunlardan sestivite ve spesivitesi en yüksek olanını edinmek gerekiyor.

Bu noktada oluşmuş bir konsensüs yok ama bu testlerin yardımcı olacağına ben de inanıyorum. Bundan sonraki süreçte en azından bağışıklık oranımızın ne durumda olduğunu öğrenmek için bu testleri gerçekleştirmek gerekiyor. Cerrahpaşa mikrobiyolojide ve bir diğer klinikte bu testlerin sensitivite spesivitesi ile ilgili bir takım testler yapılıyor. 3-4 bambaşka testle ilgili çalışmalar var şimdi ama elimizde tamamiyle bir bilgi yok” ifadelerini kullandı. DHA

İLGİLİ HABERCorona hastası: Kendimi çok yalnız hissetmiştim meğer...Corona hastası: Kendimi fazla yalnız hissetmiştim meğer... İLGİLİ HABERProf. Dr. Tükek: Covid-19 antikor testlerinin hepsi güvenilir değilProf. Dr. Tükek: Covid-19 antikor testlerinin hepsi güvenilir yok
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER