Çocuklara bulaşır mı?

Covid-19 bilindiği üzere damlacık yoluyla bulaşan virütik bir enfeksiyon.

Çocuklara bulaşır mı?

Covid-19 bilindiği üzere damlacık yoluyla bulaşan virütik bir enfeksiyon. Dolayısıyla çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi ağız, burun ya da gözden bulaştığını biliyoruz. Keza dışkıyla da bulaşabiliyor.

Prof. Dr. Hülya Sarıçoban

Böyle bir durumdan korunmak için diğer herkese önerilen hijyen kurallarına çocukların da uyması büyük siklet taşıyor. Bu noktada korunma anlamında yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir.

– Bu dönem içinde çocuğa yaşanılan bu durumu anlayacağı şekilde izah edin ve el hijyenini nasıl sağlayacağını öğretin. Ellerini sıkça su ve sabunla 20 saniye her tarafında uygunca yıkamasını sağlayın.

AŞILARINI YAPTIRIN

– Her ne değin çocukların evden dışarı çıkması yasak olsa da yükümlülük sebebiyle dışarı çıkıldığında veya Covid-19 tanısı almış biriyle aynı evi paylaşmak durumunda kalındığında çocuklara da mutlaka maske takılmalı. Ayrıca yüz koruyucu da kullanılabilir.

– Çocuklar erişkinlerden daha sık etrafa veya yüzlerine dokundukları için, bilhassa çocukların daha fazla bulunduğu alanlardaki yüzeylerin temizliğine dikkat etmek gerekiyor.

– Covid-19'dan daha ölümcül dışarı giden hastalıklar için çocuklara ahenkli yapılan aşıların ertelenmemesi çok önemlidir. Mesela kızamık aşısının yapılmaması ve oluşacak kızamık salgını Covid 19'dan daha kötü ve yıkıcı sonuçlara neden olacaktır.

Düzenli uyku koşul

– Çocukların da düzenli uyumaları, dengeli ve yeterli beslenmeleri, günlük aktivitelerini, sporlarını yapmaları da hastalıktan korunma namına yük taşıyor. böylece olası olduğunca karantina öncesindeki uyku düzenini uymaya uyarı edilmeli. Uykuda salınan büyüme hormonu çocukların büyüme ve gelişmeleri değin dinç bir bağışıklık sistemi için de son derece önemli.

Bahçeye çıkabilirler mi?

– Özellikle kendine özel bahçesi olan evlerde çocuklar zaman zaman pak hava edinmek için temizlik ve hijyen kurallarına uyarak bahçeye çıkabilir. Ama bahçeye çıktıklarında kuşkusuz etrafa dokunmamaları gerekiyor. Özellikle site içinde oturan çocuklar da müşterek kullanılan oyun alanları ve parklardan uzaktan durmalı.  Balkonu olan evlerde de hava olmak için balkonlar tercih edilmeli.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER