Corona vakalarının arttığı ilde kritik mutasyon açıklaması: Ekstra önlem alınabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen haftaya göre corona virüsü vaka sayısı en çok artan iller arasında Çanakkale’nin de yer aldığını açıkladı.Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabil.

Corona vakalarının arttığı ilde kritik mutasyon açıklaması: Ekstra önlem alınabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen haftaya göre corona virüsü vaka sayısı en çok artan iller arasında Çanakkale’nin de yer aldığını açıkladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise, vaka sayılarındaki artışı değerlendirdi ve ilk akla gelen sebebin mutasyon olduğunu söyledi.

“İLK AKLIMIZA MUTASYON GELİYOR”

Prof. Dr. Alper Şener, şunları söyledi:

* Sağlık Bakanlığımızın açıklamış olduğu illerdeki oransal artış, bence bir önceki haftadaki oranlara göre kıyaslandığı zaman ortaya çıkmıştır.

* Olasılıkla ayaktan takip edilen pozitiflik oranında bir artış vardır. Teknik olarak baktığınızda bu zıplamalar, minik pikler neye bağlı olabilir diye düşündüğümüzde ilk aklımıza mutasyon geliyor.

* Çünkü mutasyon ilk önce girdiği yerlerde ve bölgelerde dominant ve baskın hale gelip, diğer virüsün dolaşımdaki sirkülasyonunu engellemiş hale geliyor.

* Dolayısıyla bu illerde mutasyonun daha yoğun olup, olmadığını bilmek lazım. Böyle bir mutant şüphesi olduğu zaman biz bu hastaları ayaktan takip etmiyoruz. Yatırarak takip etmeyi tercih ediyoruz.

Prof. Dr. Alper Şener. FOTO: DHA

EKSTRA ÖNLEM ALINABİLİR

Soğuk havalar nedeniyle ev ziyaretlerinin arttığına da dikkat çeken Prof. Dr. Şener, şöyle konuştu:

* Soğuk havaların kapalı ortamda kalabalık hale gelme anlamında bir etkisi oluyor. Çünkü, bizim insanlarımız ev ziyaretlerini çok seviyor. Pozitif yakaladığımız vakaların çok büyük bir kısmı da hem Türkiye hem il özelinde hep ev ziyaretlerinden sonra pozitifleşmesini görüyoruz.

* Dolayısıyla kapalı ve kalabalık ortamlarda ev ziyaretlerine dikkat etmemiz lazım. Çanakkale özelinde bu diğer illere göre ekstra önlem olabilir.

“BİR AN ÖNCE AŞILARINI OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

Vatandaşların salgının Türkiye genelinde ve Çanakkale özelinde devam ettiğinin bilincinde olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Alper Şener, şunları söyledi:

* Salgının başından beri önlemlerimizde değişim olmadı. Aşılama durumu devam ediyor. Aşı sırası gelenleri bir an önce aşılarını olmaya davet ediyoruz.

* Çünkü bu salgının yayılmasını kırabilmemiz için elimizdeki en önemli argümanlardan biri de aşılamadır.

* Maske, mesafe, el hijyeni, kapalı kalabalık alanda maskesiz olmamaya dikkat edip, beraberinde de aşı sıramız geldiği zaman bakanlığımızın bize öngördüğü takvim içerisinde aşı randevumuzu alıp, ilgili merkezlerde aşılarımızı olmamız lazım. DHA-İHA

İlginizi ÇekebilirSağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayısı en çok artan 5 ili açıkladıSağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayısı en çok artan 5 ili açıkladı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER