Corona virüsü insanlara nasıl bulaştı?

Bilim insanı Prof.

Corona virüsü insanlara nasıl bulaştı?

Bilim insanı Prof. Dr. Biyolog Barbaros Çetin, yıllardır sürdürdüğü çalışmalar ışığında SARS- Cov-2 corona virüsü türünün insanlara hangi yolla bulaşmış olabileceğini açıkladı. Kenelerin ara konakçı olabileceğini ileri sürdü. Dünya için yeni hipotezlerde bulundu…

Prof. Dr. Barbaros Çetin

UZMANLARI UYARDI

Özellikle Lyme hastalığıyla ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan ve bu konudaki bulguları nedeniyle daha önce Özel Uluslararası Bilim Kurulu kadar Cenevre'de yapılan toplantılara ziyafet edilip, aynı zamanda bu konuda Milletlerarası Özel Kurul Üyesi olan Prof. Dr. Çetin, yaşanılan salgın nedeniyle Wuhan ve Hollanda'daki uzmanları da uyardı.

Çetin; “Mağara yarasalarına özgü ilk kez keneler elde etmek üzere diğer kan emici eklem bacaklı türlerinin de SARS-CoV-2 virüsü taraması yapılmalıdır. Ayrıca virüsün yoğun olarak görüldüğü bölgelerde özellikle fare ve sıçan türlerinde de acilen taramalar yapılmalıdır.

Örneğin Hollanda da kanalizasyon sularında bu güvenli olmayan virüs tespit edildi. Unutmayalım milyonlarca insanı öldüren Veba hastalığı sıçanlar ve onların üzerinde yaşamış pireler vasıtasıyla insanlara bulaşmıştı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

YARASA KÖKENLİDİR

Bugüne değin yapılan araştırmalar, yarasalardan insanlara bulaş yolunun ara konakçısı olarak Domuz, Misk kedisi ve Pangolin'lerin olabileceğini öne sürmüşlerdir. Ama bu konuda günümüze değin belli bir tespit ortaya konamamıştır.

En yakınlık oranı Pangolin'lerden izole edilen corona virüsü suşu (türü) olmuştur. Dünyada saptama edilen 1400'den fazla yarasa türü bulunmaktadır. Yarasalarla dolaşan asgari 1500 corona virüsü suşu tespit edilmiştir (Wuhan Viroloji Enstitüsü). SARS, MERS, EBOLA ve SARS-Cov-2 pandemileri Yarasa kökenli zoonotik hastalıklardır.

Ara konakçılar vasıtasıyla zamanla insanlara bulaşmış ve sosyo-hesaplı felaketlere yol açmışlardır. Yeni corona virüsü, mağara yarasalarına özgü kenelerden ya insanlara aracısız olarak veya insanların temasta olduğu evcil veya yabani memeli hayvanlar vasıtasıyla bulaşmış olabilir.

YARASALAR VİRÜS YUVASIDIR

Çeşitli mağaralarda yaşayan yarasa türleri, öbür bölgelere çoğu virüs/bakteri türünü de taşımak suretiyle öteki canlılara bulaşmasında rol oynarlar. Dışkıları veya tükürükleri vasıtasıyla birçok memeli hayvanı enfekte edebilirler. Yarasa ve kuşlar, pandemi potansiyeli olan virüsler için ‘rezervuar' canlı grubu olarak kabul edilirler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER