Corona virüsü paradan bulaşabilir mi?

Prof.

Corona virüsü paradan bulaşabilir mi?

Prof. Dr. Orhan Yıldız, özellikle İstanbul’un virüse ön çalışmasız yakalandığını, böylece bu kentte çok pozitif yaylım görüldüğünü ve etkilendiğini bildirdi. Yıldız, “Artışla ilgili duyduğumuz her şey İstanbul’dan geldi. Biz Anadolu kentlerinde vaka görmezken, İstanbul’da vaka çoğaltma hızlarını gözlemledik.

İstanbul’da erken başlayan pandemi daha sonra diğer illere yansıdı. Afiyet Bakanlığı ve doktorlar olarak fazla önemli önlemler aldık. İstanbul’da pandeminin yığın noktası görüldü ve hastalık inmeye başladı. Anadolu’da çoğu şehirde sonuçlar bu paralellikle seyretmiyor. Büyüme hızımız yavaş; ancak tepe noktasına ulaşamadık. Bundan dolayı İstanbul ve öteki şehirleri parçalamak gerekir. İstanbul ve diğer şehirlerde gevşemenin bir yeri yok. Ne alışveriş merkezleri ne de okul gibi toplu yaşanan yerlerde az önce gevşeme için erken” dedi.

Prof. Dr. Orhan Yıldız

‘SOSYAL MESEFAYE HALA UYMAYANLAR VAR’

Prof. Dr. Yıldız, toplumda maske takma alışkanlığı kazanmayan ve sosyal uzaklık kuralarına uymayanların bulunduğunu söyleyerek, “İstanbul’da vakalar gerilemeye başladı; lakin ikinci bir pik bu hastalıkta bekleniyor. Sınırlamaların kaldırılmasına alışveriş merkezlerinden başlanması bezginlik verici. Çünkü alışveriş merkezleri toplu yaşanılan bir yer. Maalesef halkımız maske takma alışkanlığını tamamiyle kazanmadı. Sosyal mesafeye hala uymayanlar var. İnsanlar bununla birlikte alışveriş yapacaklardır” diye konuştu.

‘PARA ÜSTÜ ALMAYACAK ŞEKİLDE ALIŞVERİŞ YAPIN’

Prof. Dr. Yıldız, alışverişlerde kağıt para kullanılmasının virüsün bulaşma riski açısından sıkıntı verici olduğuna uyarı çekerek, “Alışverişler sırasında paranın el değiştirmesi büyük risk oluşturmaktadır. Çünkü para yıkanabilir olarak gözükmez. Para elden ele gezer ve virüs bulaştırabilir. Bundan korunmak için mümkünse para üstü almayacak şekilde alışveriş yerine getirmek gerekir. Kredi kartlarının temassız özelliğini kullanmakta fayda vardır. İlla oysa para ile alışveriş yapıldıysa ve para üzeri alındıysa alınan para fazla öbür bir yerde mümkünse poşet içinde muhafaza edilmelidir. Eve gelindiğinde o para dezenfektan ile silinmelidir. Para sıcak ortamda ya da güneş altında bekletilebilir. ATM’den alınan para tehlike taşımaz; fakat elden ele gezen para virüs sorunu oluşturur” ifadelerini kullandı. (DHA)

İLGİLİ HABERBilim Kurulu Üyesi Demircan: AVM'de kuyruk akıl alır gibi değilBilim Kurulu Üyesi Demircan: AVM'de kuyruk düşünce alır gibi yok
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER