‘Corona virüsünü atlatmış kişiler dışlanmamalı’

Dünyada ve Türkiye’de de etkisini bildiren corona virüsü, toplumda salgına yakalanan ve iyileşen kişilere aleyhinde negatif önyargıların ortaya çıkmasına niçin oldu.

‘Corona virüsünü atlatmış kişiler dışlanmamalı’

Dünyada ve Türkiye’de de etkisini bildiren corona virüsü, toplumda salgına yakalanan ve iyileşen kişilere aleyhinde negatif önyargıların ortaya çıkmasına niçin oldu. Genelde dışlayıcı bir tutumun olduğu durumla ilgili data veren Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Asıl Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, iyileşen herkesin, bayağı dinç insanlardan bir farkının olmadığını söyledi. Tekin, “Bu kişilere aleyhinde dışlanma ya da kaçınma gibi bir şart olmamalı” dedi.

Prof. Dr. Recep Tekin

‘KALICI BİR HASTALIK BIRAKMIYOR’

Corona virüsünün daimi bir rahatsızlık bırakmadığına şive yapan Prof. Dr. Tekin, “Bayağı vatandaşlarımız birbirlerine karşı nasıl sosyal mesafeyi koruyarak davranıyorsa, bu hastalığı atlatmış kişilerle de bayağı bir insan gibi her türlü iletişim halinde bulunabiliriz, işlerimizi devam ettirebiliriz ve hiçbir şekilde dışlama ya da geri durma gibi bir durum laf konusu olmamalıdır.

Nasıl fakat bir gribi geçiriyorsak, iyileşiyorsak ve normal hayatımıza devam ediyorsak Covid-19’dan iyileştikten sonra normal hayatımıza devam ediyoruz. Elbette daimi bir hastalık bırakmadığı için kaldığımız yerden hayatımıza devam ediyoruz. Alışılagelmiş bir insan gibi davranmalı bu şekilde devam etmeliyiz” diye konuştu.

‘CORONA VİRÜSÜ ŞÜPHESİ OLANLAR HASTANEYE BAŞVURMAKTAN ÇEKİNİYOR’

Corona virüsü şüphesi olan çoğu kişinin bu önyargıdan kaynaklı olarak hastaneye başvurmaktan çekindiğine uyarı çeken Prof. Dr. Recep Tekin, şunları söyledi:

“Bu nesil kişilerin bu hastalığın daimi olmadığını bilmesi, korkmaması ve endişe etmemesi gerekiyor. Corona virüsü tedavisi ortalama 5 gün sürüyor. 14 günlük karantina sürecinin tamamlanmasının peşinde tedavi bitiyor. Bu hastalığı atlatan kişinin olağan öteki insanlardan bir farkı kalmıyor.

Şu lahza toplumda corona virüsü şüphesi yoksa diğer hastalığı olup hastaneye başvurmayan bir sürü insanımız var. Çünkü bir çekingenlik, bir korkuları var. Bu insanlarla oturup kalkabilirsiniz, sohbet edebilirsiniz, alışılagelmiş beraberlik yaşayabilirsiniz. Çünkü bu rahatsızlık kalıcı bir hastalık yok. Alışılagelmiş mevsimsel grip gibi hastalığı bulaştırıyor, rahatsızlık oluşuyor ve daha sonra iyileşerek sıradan hayatınıza devam ediyorsunuz.

Aynı şekilde Covid-19 bulaşan kişiler, çare olduktan sıradan 14 gün daha sonra hiçbir şekilde hastalıkla herhangi bir teması kalmıyor. O yüzden bizim toplumumuzun bundan korkmasına lüzum değil. Kalıcı bir hastalık değildir. Bu tür şahısların bu hastalığın daimi olmadığını bilmesi, korkmaması, üzüntü etmemesi ve en kısa sürede en yakın sağlık merkezine başvurup bu konuda zorunlu tedbirleri alması gerekiyor. Somurtkan halde hastalık ilerlerse eğer, hem tedavisi hem de oluşacak hasarlar daha fazla olacaktır. Zorlaşacağı için bu kişilerin tedavide gecikmesi, kendilerine daha büyük zarar verecektir.” DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER