Coronalı günlerde aşırı yağlanma neden tehlikeli?

Bilimsel veriler; şeker hastalığı, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıkların Covid-19'un tehlike oranını artırdığını gösteriyor.

Coronalı günlerde aşırı yağlanma neden tehlikeli?

Bilimsel veriler; şeker hastalığı, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıkların Covid-19'un tehlike oranını artırdığını gösteriyor. Bu hastalıkların çoğu overfat (fazla yağlanma) denilen vücut yağının çokluğundan kaynaklanıyor. Fazla yağ durumunun kendisi, enfeksiyöz viral hastalıklarda kayda değer lakin eksik tartışılan bir tehlike faktörüdür.

Prof. Dr. Ahmet Türkçapar

Bu koşul bağışıklık fonksiyonunu ve konakçı savunma mekanizmalarını negatif etkiler. Fazla yağlı konakçılarda, keza viral keza de bakteriyel cevabın zıt yönde değiştiği gösterilmiştir.

GENÇLERDE ÖLÜM NEDENİ

Covid-19'un erken ölüm vakalarının öncelikle viral enfeksiyonun daha süratli ilerlemesine müsade veren bağışıklık fonksiyonu çelimsiz olan yaşlılarda ortaya çıktığı gösterilmiştir. 65 yaşından büyükler daha fazla tehlike altındayken, 19-64 yaş grubunda yoğun bakıma alınanlarda manâlı ölçüde daha kronik hastalıklar olduğu görülmüştür. Bu şart ilk önce aşırı beden yağının yol açtığı kronik inflamasyondan (iltihaplanma) kaynaklıdır.

GİZLİ AŞIRI YAĞA DİKKAT!

Fazla yağ pandemisi ve bununla ilişkili kronik inflamasyon, insülin direnci ve kronik hastalıklar küresel insan sağlığına karşın en büyük tehditlerden biridir. Aşırı cisim yağı, kronik inflamasyonun ilk nahoş gücüdür. Daha da önemlisi alışılagelmiş kilolu obez olmayan yetişkinlerin yüzde 40 ya da daha fazlası, fazla yağ denilen sağlığı bozan pozitif yağa sahip olabilirler.

ENFEKSİYON RİSKİ ARTIYOR

Aşırı gövde yağı, olağandışı kan şekeri, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), trigliseritler ve kan basıncı gibi çeşitli tehlike faktörleri dahil almak üzere kardiyovasküler ve metabolik sağlığın bozulmasına yol açabilir.

Bununla birlikte, aşırı yağlı bir vücudun metabolik düzensizliği, enfeksiyon riskini ve kronik solunum yolu hastalıklarını artırarak bağışıklık sistemini tehlikeye sokabilir. Aşırı yağ sendromu olan hastaların tedavisinin önemi Covid pandemisi ile çarpıcı olarak ortaya çıktı, bu hastaların süre geçirmeden tedavi olmaları gelecekteki sağlık sorunlarını durdurmak namına aciliyet taşıyor.

Birçok ülkede obezite cerrahisinin ikinci dalga gelmeden sanki acele statüsünde başlatmasında da bu endişe yatıyor. Obezite cerrahisi hormonal etkilerle  çok kısa sürede Covid için risk faktörleri olan şeker hastalığını ve yüksek tansiyonu çözmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER